Новини от БФБЛ и партньори

Обявихме победителите в Годишните награди за отговорен бизнес 2020

11 юни 2021
Обявихме победителите в Годишните награди за отговорен бизнес 2020

Българският форум на бизнес лидерите обяви победителите в 18-ото издание на  авторитетния конкурс за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие  

На церемония на 10 юни 2021 г. в х-л „Балкан“ Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) обяви победителите в 18-ото издание на своите Годишни награди за отговорен бизнес – най-утвърдения и авторитетен национален конкурс за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие, който се провежда под мотото „Дай добър пример“.

Висши мениджъри на повече от 60 компании, участници в конкурса и членове на БФБЛ, членове на журито и съмишленици от неправителствения сектор присъстваха на събитието, което се проведе с партньорството на Филип Морис България, КЦМ 2000, M3 Communications Group и Дънди Прешъс Металс Челопеч.

Престижните отличия бяха връчени от министъра на икономиката Кирил Петков, министъра на финансите Асен Василев, министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев, заместник-министъра на околната среда и водите Ренета Колева, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия д-р Бойко Таков и ръководителя на отдела за международна търговия в британското посолство Тим Буйсере.

Целта на БФБЛ като организатор на престижния ежегоден конкурс е да насърчи и популяризира приноса на частния сектор към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще. „Интересът към настоящото издание на Наградите показа, че ковид-19 не отмени обществените ангажименти на отговорните компании, а дори ги активизира – много от тях трансформираха своите инициативи, за да отговорят на актуалните социални предизвикателства, и всички станахме свидетели на безпрецедентна мобилизация и солидарност“,подчертапредседателят на БФБЛ Левон Хампарцумян при откриването на церемонията.

В Годишните награди за отговорен бизнес 2020 участваха 78 компании с общо 111 успешни и вдъхновяващи кампании в подкрепа на различни социални каузи в образованието, здравеопазването, екологията, развитието на служителите, подкрепа за местните общности и др. Всички кандидатури в отделните категории бяха представени накратко по време на церемонията, а компаниите, класирани на първо, второ и трето място от независимото експертно жури, получиха своите плакети и сертификати.

Министърът на финансите Асен Василев връчи наградите в най-оспорваната категория „Инвеститор в обществото”. Носител на престижната титла за 2020 г. е Идеал Стандарт Видима със „Силата да помагаш“проект за добротворство, инспириран от ситуацията с коронавируса. Втори са от Ейч Пи България с HP Inspires Giving – програма за корпоративно дарителство и доброволчество в подкрепа на граждански организации. Третото място заеха две компании с равен брой точки – Дънди Прешъс Металс Крумовград с инициативата си в партньорство с Община Крумовград за развитието на устойчиви бизнеси и създаването на нови работни места, независими от минната дейност, и Бош Инженеринг Център София с кампания за безопасно и екологично шофиране.  

Победител във втората най-конкурентна категория „Инвеститор в знанието” стана ЧЕЗ България с „Енергия за бъдещето“ – платформа за образование и кариерно консултиране на ученици и студенти. Втори са Комак Медикал с проекта „Път към университета“, насочен към млади хора от малки населени места. Третото място е за Шел България за подкрепата им за изграждането на детския научен и енергиен център „ПланeтУм“ в Бургас. Наградите връчи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Третият по популярност приз „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд”  2020 отиде при Титан Златна Панега Цимент за проекта за осигуряване на достъп до качествено образование за учениците в региона на Ловеч с фондация „Заедно в час”. На втора позиция са Дънди Прешъс Металс Крумовград с програма за изграждане на умения за работа в минната индустрия в неминен регион, а на трета – Нестле България с Nestle eBusiness Академия. Те получиха отличията си от министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова обяви компаниите, отличени в категорията „Маркетинг, свързан с кауза”. Първото място спечели Шнайдер Електрик с подкрепата си за фондация „За нашите деца“ в изграждането на комплекс за ранно детско развитие в Пловдив. Втори са Ейвън Козметикс България с мисията си срещу насилието над жени, а третото място зае Сервие Медикал със SuperGlucoDog – проект за обучение на високоспециализирани кучета за лични асистенти на хора с диабет.

Лидл България е „Инвеститор в околната среда” за 2020 г. с дългогодишния проект за опазване на речното биоразнообразие „Дай шанс на балканката“. Подгласници са Евротекс с TexCycle – инициатива за събиране и оползотворяване на ненужни дрехи, и Теленор с програмата си за подобряване на екологичното здраве на обществото. Те получиха отличията си от заместник-министъра на околната среда и водите Ренета Колева. Финалистите в тази категория получават допълнителен бонус – номинация за престижните Европейски бизнес награди за околна среда, на които БФБЛ е координатор за България.

В категорията „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие” първи са Филип Морис България с подкрепата си за програмата „Забавно лято, грижовна есен”, осъществявана  от Фондация Bcausе в тютюнопроизводителните региони. На второ място е Пивоварница Каменица с инициативата „Топла кухня“ за хора в нужда, а на трето – Астелас Фарма с информационната кампания в подкрепа на донорството „Да дариш живот“. Отличията връчи д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

Министърът на икономиката Кирил Петков обяви носителите на новата специална наградаМногообразие на работното място“, учредена за първа година от Хартата на многообразието в България – инициативата на Българския форум на бизнес лидерите и Центъра за изследване на демокрацията за насърчаване на равнопоставеността и  приобщаването. Престижното първо място зае Лидл България с цялостната си програма в областта на човешките ресурси Lidl: Top Employer in Аction, на второ място е Хилтън София с проекта си за професионална интеграция на младежи със Синдром на Даун, а на трето – ЧЕЗ България с „Енергия за бъдещето“.

Специалната награда Еngage за принос на служителите към социалноотговорен проект на компанията, която се определя от британското посолствов София, отиде при Комак Медикал за програмата „Път към университета“ и бе връчена от Тим Буйсере, ръководител на отдела за международна търговия в посолството. 

Водеща на събитието за поредна година бе Радинела Бусерска – водеща на новините по Bulgaria ON AIR

Поради големия интерес и ограниченията, свързани с противоепидемичните мерки при провеждането на физически събития, церемонията бе излъчвана и на живо онлайн и така достигна до още повече хора от компаниите членове и участниците в състезанието.

Събитието бе отразено от БТА, БНРEconomy.bg (видео), Мениджъртвоят Бизнес, NGO.bg info, Enterprise.bg

  

ПЪЛЕН СПИСЪК С ПОБЕДИТЕЛИТЕ:

„ИНВЕСТИТОР В ОБЩЕСТВОТО“

1. Идеал Стандарт – Видима

2. Ейч Пи България

3. Дънди Прешъс Металс Крумовград

3. Бош Инженеринг Център София

„ИНВЕСТИТОР В ЗНАНИЕТО“

1. ЧЕЗ България

2. Комак Медикал

3. Шел България

„ИНВЕСТИТОР В ЧОВЕШКИЯ КАПИТАЛ И УСЛОВИЯТА НА ТРУД“

1. Титан Златна Панега Цимент

2. Дънди Прешъс Металс Крумовград

3. Нестле България

„ИНВЕСТИТОР В ОКОЛНАТА СРЕДА“

1. Лидл България

2. Евротекс

3. Теленор България

„МАРКЕТИНГ, СВЪРЗАН С КАУЗА“

1. Шнайдер Електрик

2. Ейвън Козметикс България

3. Сервие Медикал

„НАЙ-ДОБРА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА НА МСП“

1. Филип Морис България

2. Пивоварница „Каменица“ 

3. Астелас Фарма

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА DIVERSITY@WORK

1. Лидл България

2. Хилтън София

3. ЧЕЗ България

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ENGAGE

Комак Медикал

 

Медийни партньори: Еconomy.bg, Manager News, твоят Бизнес, Инвестор медия груп, Enterprise, NGO.bg, БАПРА, АИКБ, БТПП, DevStyleR

Компаниите, номинирани за Наградите за отговорен бизнес 2020: А1 България; Адвокатско дружество „Гугушев и партньори“; АЕЦ „Козлодуй“; Аксенчър България; Аладин Фуудс; Алианц България Холдинг; АСТЕЛАС ФАРМА; АстраЗенека България; Аурубис България; Бенефит Системс България; Биосертифицирана ферма „Розино“; Данон Сердика; Девин; Дженерали Застраховане; дм България; Дънди Прешъс Металс Крумовград; Дънди Прешъс Металс Челопеч; Евротекс; Ейвън Козметикс България; Ейч Пи Инк България; ЗАГОРКА; Идеал Стандарт – Видима; Издателска къща „Уникарт“; Империя Онлайн; Каменица; Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България; Комак Медикал; Куестърс България; КЦМ; КЦМ 2000; Лидл България; МенторМейт; Мусала Софт; Нестле България; Нов български университет; Новотел София; Пивоварница Каменица; Пощенска банка; ПрайсуотърхаусКупърс България; ПРЕСТИЖ-96; Райфайзенбанк България; Райхле и Де-Масари България Пръдакшън; Рейдиоактив Интернешънъл Рекрутмънт; Роберт Бош; Сервие Медикал; Сердика Център; Скейлфокус; СМДЛ Геномен Център България; СофтУни; Стопански дейности КЦМ; Теленор България; TЕЛЪС Интернешънъл Юръп; Титан Златна Панега Цимент; УниКредит Булбанк; ФАНТАСТИКО ГРУП; Фармалекс България; Фесто Производство; Филип Морис България; Хаос Софтуер; Хаят Риджънси София; Хилтън София; Хюлет Пакард Глоубъл Деливъри България Център; ЧЕЗ България; BG-Mamma; BRUM Scooters; Cargill Bulgaria; Gamifinno; Job Tiger; JTI България; Kaufland България; L'Oreal България; М3 Communications Group, Inc.; Netpeak България; SAP; Schneider Electric; Shell; VIVACOM.


Златен партньор


Сребърен партньор


Бронзов партньор