История

ноември 1998 г. – Oсноваване на Българския форум на бизнес лидерите

БФБЛ е основан от 12 водещи мултинационални компании и неправителствани организации. Форумът е официално открит от бившия Президент на Р България Петър Стоянов и Негово кралско величество Принца на Уелс на 6 ноември 1998 г. в София.

октомври 1999 – Стартиране на проекта „Стандарт за бизнес етика”

Проектът стартира на 27 октомври 1999 г., когато няколко компании, членове на БФБЛ, представят техния кодекс за бизнес етика и споделят примери за добри бизнес практики. Специален е приносът на г-н Бил Драйсдейл – управляващ партньор в KPMG и тогавашен председател на БФБЛ. Стратегическата цел на проекта е да инициира подготовката и подписването на „Стандарт за бизнес етика” на доброволна основа от компании, опериращи в България. Първият вариант на Стандарта е представен на пресконференция на 26 септември 2000 г., а негова по-късна версия е задълбочено дискутирана с министър-председателя Симеон Сакскобургготски, вицепремиера Николай Василев и бизнес общността на 3 септември 2001 г.

май 2001 г. – Стартиране на проекта „Професионална ориентация“

БФБЛ и ЕЙМС Хюмън Кепитъл България в сътрудничество с университетския център за кариерно развитие на УНСС стартират инициатива, наречена „Кариерна консултация”. Поради големия успех на проекта, Управителният съвет решава той да се провежда редовно. Той има още три издания в три последователни години с повече от 6 000 студенти, участващи в професионални семинари за кариерна ориентация.

ноември 2002 г. – Стартиране на иницитивата „Отворени врати”

През ноември 2002 г. Българският форум на бизнес лидерите стартира инициативата „Отворени врати”, която цели да „отвори вратите” на компаниите за студенти под формата на обучения, стажове, семинари и т.н. АстраЗенека и Къртис/Балкан са първите две компании, които приветстват студентите в своите офиси като част от инициативата.

март 2003 г. – Принц Чарлз посещава България

Н.Кр.Пр. Принцът на Уелс посещава България за втори път по покана на БФБЛ. Той взима участие в конференцията „Практическо управление на бизнес етиката”, а след това се среща с членове на БФБЛ.

юли 2003 – Стартиране на проекта „ENGAGE”

Проектът „ENGAGE” цели повишаване на степента и качеството на ангажираност на служителите в развитието на здрави и устойчиви общности. Началото му е поставено с конференция на тема „Участие на общността и доброволническа работа в корпоративния сектор”.

октомври 2003 г. – Стартиране на Майсторските бизнес класове

Майсторските бизнес класове се превръщат в естествено продължение на проекта на БФБЛ „Професионална ориентация“, но по-професионално, практически насочено и селективно по отношение на лекторите и студентите. Партньор на БФБЛ в инициативата става ЕЙМС Хюмън Кепитъл България.

ноември 2003 г. - Годишни награди за отговорен бизнес

През 2003 г. по повод петата годишнина на Форума са учредени Наградите за отговорен бизнес, които отличават ежегодно компаниите с най-голям принос в развитието на обществото, образованието, човешкия капитал и околната среда. Специалната награда ENGAGE се дава от името на Международния форум на бизнес лидерите и е признание за успеха на отличената компания да ангажира целия персонал в реализирането на обществено полезни проекти.

юни 2004 г. – Първа олимпиада на бизнес лидерите

През юни 2004 г. БФБЛ събира своите членове и приятели на интерактивна и забавна среща, която, макар и не бизнес ориентирана, е предизвикателна колкото и бизнес начинание. Повече от 200 представители на големия бизнес се изправят един срещу друг на терена в 15 спорта. Резултатите се оказват положителни на всички нива – психическо, физическо и комуникационно. Оттогава Олимпиадата на бизнес лидерите се провежда ежегодно при огромен интерес.

май 2005 г. - БФБЛ - национален координатор на Европейските бизнес награди

През май 2005 г. БФБЛ става национален координатор на Европейските бизнес награди за околна среда на Европейската комисия. В това си качество Форумът номинира носителите на наградата „Инвеститор в околната среда” за Европейските бизнес награди. Те се връчват на всеки две години за изключителен принос на бизнеса към екологията в четири категории – продукция, процеси, мениджмънт и международно сътрудничество.

септември 2005 г. - „Новите лидери” в бизнес общността на БФБЛ

На 8 септември 2005 г. Форумът организира събитие под името „Новите лидери”, чиято цел е да представи мениджъри, дошли на нови позиции в България от чужбина или повишени до най-високите длъжности в компаниите си в страната. Събитието се провежда ежегодно, като представя и новоприетите членове. Целта на срещите е да спомогнат за персоналното опознаване, пълноценното интегриране и приобщаване на новите членове към проектите и инициативите на БФБЛ.

септември 2006 – Стартира проектът „Час по бизнес”

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев дава официален старт в Националната финансово-стопанска гимназия в София на новата инициатива на БФБЛ. Проектът е част от международна инициатива на МФБЛ – ENGAGE. В този час по бизнес служители на компании, членове на Форума, се срещат с ученици от професионалните училища в София, за да ги запознаят с най-интересните нововъведения на пазара, конкретни ситуации от ежедневната им практика и за да дадат на учениците ценни професионални съвети.

ноември 2008 г. – Десета годишнина и Първи благотворителен бал на БФБЛ

Българският форум на бизнес лидерите отбелязва десетата си годишнина с благотворителен бал на 27 ноември 2008 г. и за пореден път показва бързина и гъвкавост в действията си, загрижен за бъдещето на остаряващата ни нация. Всяка година Благотворителният бал събира представители на отговорното бизнес общество в България на гала вечеря. Средствата, събрани по време на благотворителен аукцион, се даряват за провеждането на ин витро процедури на български семейства в затруднено финансово положение. Отговорният бизнес подкрепя и борбата с рака на гърдата, като дарява пари за извършването на безплатни профилактични прегледи в страната.

ноември 2008 г. – Проект „Корпоративната обществена отговорност в туристическата индустрия в България - факти и бъдеще”, финансиран от ЕК

БФБЛ в партньорство с неправителствената организация „Инициативи за международно развитие” и Софийския университет, отдел по Публична администрация към Философския факултет, и с участието на бившата „Държавна агенция по туризъм” печели договор по бюджетна линия 04-04-01-01 „Проекти в областта на корпоративната обществена отговорност” в рамките на Европейската комисия, генерална дирекция „Заетост, социални въпроси и равни възможности”. Стойността на проекта е 113 234 евро, от които 80% са осигурени от Европейската комисия, а останалите – от партньори и рекламодатели. Проектът се нарича „Корпоративната обществена отговорност в туристическата индустрия в България – факти и бъдеще”. Главната му цел е да насърчи корпоративната обществена отговорност в сферата на туризма в страната, включително обществено отговорното производство, потребление и инвестиране. Проектът стартира на 15 ноември 2008 г. и приключва през февруари 2010 г.

май 2011 г. – Представяне на проекта „Лидери за бъдещето”

На 12 май 2011 г. Българският форум на бизнес лидерите официално стартира своя нов проект „Лидери за бъдещето”, целящ подпомагането на професионалното развитие и лидерското мислене на талантливите млади хора. Уникален като замисъл и мащаб за България, той е насочен към решаване на един от най-сложните проблеми, които среща обществото ни днес – недостатък на лидери с етика, размах, смелост, отдаденост и резултатност. Първите три лекции са изнесени от Росен Плевнелиев – бивш министър на регионалното развитие и благоустройството, избран за президент на Р България през ноември 2011 г., Дейвид Фаджано – главен оперативен директор на световноизвестния „Дейл Карнеги Трейнинг”, и Том Кейт Роуч – вицепрезидент за Централна Европа, Балканите, Прибалтика и ОНД в „Астра Зенека”.

октомври 2012 г. – Старт на „Благотворителен търг на звездите“

Българският форум на бизнес лидерите организира първия по рода си „Благотворителен търг на звездите“ в подкрепа на фондация „Заедно в час”. Нетрадиционният формат на събитието събира популярни личности и бизнес лидери и има за цел да привлече средства в подкрепа на мисията на „Заедно в час” да осигури достъп на всяко дете в България до качествено образование, като подготвя способни и амбициозни млади хора да преподават на ученици от социално слаби общности и с ниски учебни постижения. Инициативата се провежда всяка година, а сред звездите, участвали в търга, са някои от най-известните и вдъхновяващи личности у нас.

април 2016 г. – Първа Годишна среща на БФБЛ с посланиците

Новата инициатива на БФБЛ е продиктувана от визията ни за България като модерна страна, която предоставя благоприятна среда за бизнеса, вдъхновяваща работа и качество на живот. Със събитието се поставя началото на открит диалог между отговорните компании и посланиците на най-големите ни настоящи и потенциални икономически партньори, а също и ресорните институции за стъпките, които ще осигурят просперитет за следващото поколение. Споделянето на международен опит по актуални теми е изключително ценно, тъй като откроява модели за устойчиво и дългосрочно икономическо развитие и дава своя принос към политиките, които ще доведат до положителна промяна на средата. Партньор на първата Годишна среща с посланиците е Британското посолство в София.

ноември 2018 г. – 20-годишнина на БФБЛ

Мотото „Променяме България“, с което Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) отбелязва своя 20-годишен юбилей, обобщава мисията на организацията да работи за трайна и положителна трансформация на икономическата и обществена среда у нас. И докато организацията продължава да дава своя принос за превръщането на страната ни в още по-добро място за инвестиции, работа и живот чрез въвеждане на етични бизнес стандарти, насърчаване на отговорни и устойчиви корпоративни практики и стимулиране на диалога между всички заинтересовани страни, нейната философия се споделя от все повече съмишленици от всички сектори.

януари 2019 г. - Старт на проект за Харта за многообразието в България

БФБЛ и Центърът за изследване на демокрацията започват изпълнението на двугодишен проект за национална Харта за многообразието, финансиран по програма „Права, равенство и гражданство“ (2014-2020) на Европейския съюз. Целта на инициативата е да насърчи  управлението на многообразието в работна среда чрез създаване, представяне и прилагане на Харта за многообразието в България. Хартата ще повиши осведомеността, популяризира и подпомогне компаниите и организациите да въведат и прилагат на практика политики за многообразие и равенство във възможностите независимо от пола, сексуалната ориентация, физическите способности, възрастта, религията или вероизповеданието, расата или етническата принадлежност на своите служители. В рамките на проекта е изработен и специален сайт: https://diverse-bg.eu/, на който е публикуван текстът на документа, както и подробности за инициативата. Хартата за многообразието ще бъде подписана на официално събитие в София през април 2020 г.