Новини от БФБЛ и партньори

51 850 лв. набра Арт вечер на добродетелите

05 октомври 2018
51 850 лв. набра Арт вечер на добродетелите

В подкрепа на сигурната семейна грижа за деца

51 850 лв. бяха набрани по време на благотворителното наддаване Арт вечер на добродетелите на фондация „За Нашите Деца“, на което БФБЛ  е традиционен партньор. Цялата сума ще бъде инвестирана от фондацията за благотворителни цели.

„Искам да Ви благодаря, защото с тези средства можем да спасим много деца. И това е защото Вие сте тук, защото Вас Ви има и искам да Ви уверя, че аз и екипът на фондация „За Нашите Деца“ ще направим всичко по нашите сили тези средства да променят още много детски съдби“, обърна се към всички участници в наддаването изпълнителният директор на фондацията Иванка Шалапатова.

С набраните средства екипът на фондация „За Нашите Деца“ ще подкрепи 20 здравни специалисти в София и Пловдив с обучения, консултации и организирани дискусионни групи. Родителите на 150 деца от родилни и неонатологични отделения ще получат възможност да бъдат консултирани и обучени от специалист за това как най-добре да се грижат за своите бебета. 40 деца в ранна възраст ще включим в различни иновативни дейности, които ще реализираме по програмата „Да учим заедно“, дейности със стимулиращи развитието играчки, които ангажират децата във въображаема игра и ги учат на цветове, пространствени възприятия, развиват тяхната фина двигателна координация и езикови умения, както и умения за слушане, въображение и творческо мислене, себеизразяване и увереност. Ще ги направим по-сигурни в изграждането на приятелства с връстници и обгрижващи, както и в решаването на проблеми по забавен и креативен начин. 250 родители ще подкрепим в намирането на работа, уменията за семейно бюджетиране и други професионални обучения, така че те да бъдат уверени в сложната задача на родителстването.

120 представители на културния, бизнес и дипломатически елит на страната, хора с изразен интерес към изкуството и истинско желание да допринесат за по-доброто бъдеще на децата в България наддаваха за повече от 70 специално селектирани творби на изкуството, дарени или предоставени от повече от 30 български и световноизвестни майстори на четката. Имаше и изненади, сред които и картината „Момиче с лавандула“, дарена от Президента Румен Радев, две картини на известния български скулптор и художник Ставри Калинов, дарени от Министерството на външните работи, и картина „Обичам да се къпя в дъжда с жабите“, дарена Министерство на културата. Другите неочаквани предложения бяха картина на турската художничка Ялмур Тезджан-Станкулов, дарена лично от нея, и недовършената, но обогатена със силен емоционален заряд картина, дело на Н.Пр. Сри Астари Расджид, посланик на Република Индонезия и дипломатически партньор на събитието тази година.

„Децата са нашето бъдеще... За мен е чест, че съм поканена от онези, които с любов и състрадание се грижат за нашите бъдещи поколения. Те са тези, които правят промяната в бъдещето на децата в нужда и променят предопределената им съдба с много любов и мъдрост. Нека се научим на чувствителност и състрадание от тях и да ги окуражим в най-великите им начинания, свързани с това всяко дете да расте в здравословна среда“, сподели по време на официалното откриване Н.Пр. Расджид и ни пожела да продължим с мъдрост и любов да променяме бъдещето на децата в нужда.

Водещ на благотворителното наддаване, както и през изминалите осем издания на Вечерта, бе един от дългогодишните приятели на фондация „За Нашите Деца“ Игор Марковски. Без неговата подкрепа и тази на неговата фондация „Аполон и Меркурий“ Арт вечер на добродетелите нямаше да се превърне от мечта в реалност.

Арт Вечер на добродетелите е естествено продължение на осемте успешни издания на „Вечер на добродетелите“ в подкрепа на най-уязвимите деца и семейства. Набраните на тях средства - над 780 000 лв., инвестирахме в каузите Детска къща, приемна грижа, ранно детско развитие и подкрепа за деца с увреждания.