Новини от БФБЛ и партньори

84 корпоративни проекта се състезават за Годишните награди за отговорен бизнес 2016

20 февруари 2017
84 корпоративни проекта се състезават за Годишните награди за отговорен бизнес 2016

Най-оспорвана е категорията „Инвеститор в обществото”, привлякла рекорден брой номинации - общо 30

Благодарим на всички компании, които подадоха своите кандидатури за Годишните награди за отговорен бизнес 2016 на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ). 84 проекта на 57 фирми и организации от различни сектори участват в 14-ото издание на най-утвърдения конкурс за корпоративна социална отговорност у нас.

Годишните награди за отговорен бизнес на БФБЛ отличават добрите практики на компаниите в екологията, образованието, развитието на служителите и цялото общество. Те получават заслужено признание и популярност и възможност да споделят идеи и опит в областта на КСО.

Тази година за отличията в шестте категории се състезават както компании-членове на БФБЛ, така и компании извън общността на Форума. Това е доказателство за стремежа на бизнеса да инвестира в стойностни проекти от обществена значимост и знак за доверие към БФБЛ и инициативата, която има за цел да насърчи компаниите да развиват активна социална политика.

Най-много – рекордните 30 проекта или с 20% повече от предходната година – се състезават в категория „Инвеститор в обществото”. Традиционно оспорвана е и категорията „Инвеститор в знанието”, привлякла 17 номинации. Солиден интерес предизвика и категорията „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд”, където кандидатурите са 16.

Осем проекта се борят в категорията „Инвеститор в околната среда”, чиито финалисти получават в допълнение и номинация за авторитетните Европейски бизнес награди за околна среда на Европейската комисия. Конкурсът се провежда на всеки две години, а БФБЛ е негов координатор за България от 2005 г. насам.

Осем проекта се съревновават в категорията „Маркетинг, свързан с кауза”, а пет компании си оспорват статуетките за „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие”.

Една от всички номинации ще получи специалната награда Engage за ангажираност на служителите, която се определя от Международния форум на бизнес лидерите.

Кратки описания на всички номинирани проекти вижте тук.

Журито на Наградите се състои от уважавани професионалисти от бизнеса, правителствения и неправителствения сектор, академичните среди и медиите. Те оценяват номинираните проекти независимо един от друг, а разнообразната им експертиза гарантира безпристрастност на оценките. Тази година председател на журито е Йорданка Фандъкова, кмет на София, а членове са: Гълъб Донев, министър на труда и социалната политика; Мариета Захариева, директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия; Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата; Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България; Мария Хесус Конде, постоянен представител на УНИЦЕФ за България; Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България; Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF България; Елица Баракова, изпълнителен директор на BCause; Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация „Америка за България”; Красимира Величкова, изпълнителен директор на Български дарителски форум; Весела Чернева, главен директор „Програми“ и директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика; Максим Майер, управител и редакционен директор на сп. „Мениджър”.

Критериите за оценка включват конкретна полза за обществото, работа в партньорство с други организации, ангажираност на служителите в осъществяването на проекта, продължителност и последователност на инициативата, новаторство и обществено признание.

Победителите ще станат известни по време на тържествената церемония по награждаването на 14 март 2017 г. от 18,30 ч. в зала „Роял” на София Хотел Балкан. Моля, запазете своето място, като се регистрирате на сайта ни тук.

Престижната церемония по традиция привлича многобройни високопоставени гости от бизнеса, администрацията, неправителствения сектор, дипломати и медии. За да подкрепите събитието, моля, изберете най-подходящия за вас спонсорски пакет.

Компаниите и организациите, номинирани за Годишните награди за отговорен бизнес 2016, са: Алтерко Роботикс, Артекс Инженеринг, АстраЗенека България, Атоменергоремонт, Балмед, Бер-Хелла Термоконтрол България, Билла България, БТВ Медиа Груп, Булмедика, Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Даскал България, Джей Пойнт Груп, Ди Ейч Ел, ДиджиМарк, дм България, Дънди Прешъс Металс Челопеч, Еврофутбол, ЕЙ И ЕС България, Ейвън Козметикс България, Ейч Пи Инк България, Екопак България, Гринуич център, ИНГ Банк Н.В., Кинстелар, Кобилдър България, Кока-Кола ХБК България, Колев и Колев, Корпорация Развитие, Л’Oреал, Лидл България, Майкрософт България, МЕБЕЛ-СТИЛ, Мерк Шарп и Доум България, Мобилтел, Моушън Артс, Нестле България, Новотел София, Пейсейф България, Персонал Консулт - Ганчо Попов, Рено Нисан България, Сименс, Ситибанк, Солвей Соди, Спиди, Теленор, ТЕЛУС Интернешънъл Юръп, УниКредит Булбанк, Филип Морис, Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт, Хилтън София, ЧЕЗ България, ЧЕЗ Трейд, Шенкер, BULPROS Consulting, SAP, VIVACOM, VMware.

Церемонията на Годишните награди за отговорен бизнес 2016 се провежда с подкрепата на бронзовиге спонсори ЧЕЗ, Юник Естейтс, Хюлет-Пакард Ентерпрайс, Vivacom и Volontime.