Новини от БФБЛ и партньори

На официална церемония Хартата на многообразието в България посрещна своите най-нови членове

14 май 2024
На официална церемония Хартата на многообразието в България посрещна своите най-нови членове

Над 30 български и международни компании и организации са подписали документа в последната година

Хартата на многообразието в България – съвместна инициатива на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) и Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) за насърчаване и популяризиране на политиките за разнообразие, равенство и приобщаване на работното място, проведе годишна среща на своите членове на 14 май 2024г. в х-л „Хилтън“ в София. Златни партньори на събитието бяха БАТ България и Amusnet, а бронзови – Pluxee България, на които сърдечно благодарим.

Събитието събра общността на Хартата на многообразието, за да популяризира значението и ползите от изграждането на разнообразни екипи и приобщаващи работни места, на които всеки се чувства уважаван и има възможности за развитие, и да стимулира обмяната на контакти, опит и добри практики.

Срещата беше и официална церемония по връчването на сертификатите за членство на най-новите членове на Хартата. Управители и висши мениджъри на над 30 компании и организации, подписали документа през последната една година, имаха възможност да споделят своите мотиви да прилагат на практика политики за равенство и приобщаване.

Така българската Харта отбеляза Европейския месец на многообразието 2024празник на равнопоставеността и уважението на работното място и в цялото общество, който се провежда през месец май в страните от ЕС, като обединява всички 27 национални Харти и техните над 18 000 организации членове.

Събитието в София привлече повече от 90 представители на различни сектори – отговорни институции, бизнес общността, граждански организации, които припознават  многообразието като основен фактор за иновациите, растежа и продуктивността, а също и за създаването на по-справедлива и приобщаваща обществена среда. 

Официални гости бяха Лазар Лазаров, заместник-министър на труда и социалната политика, доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация, Димитър Марков, директор на правната програма на  ЦИД.

В обръщението си към гостите на церемонията заместник-министър Лазар Лазаров отбеляза значимостта на превръщането на политиката по равнопоставеност и инвестиции в човешкия капитал в неизменна част от етичния кодекс и философията на бизнеса. „Министерството на труда и социалната политика (МТСП) приема за свое призвание да осигурява законодателни условия и инфраструктура за подкрепа на различните участници в този процес. Хартата на многообразието в България създава условия за социално включване и равни възможности на всички български граждани и е доказателство, че когато държавните институции, различните организации и реалният бизнес сме обединени и споделяме опита си, можем да постигнем резултати и да създадем условия за пълноценно развитие на потенциала на всеки“, заяви той.

Доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация, посочи ползите от различията, станали особено видими в днешната глобална конкурентна среда, която изисква адаптивност, изобретателност и устойчивост.

Димитър Марков, директор на правната програма на ЦИД, благодари на ресорните институции за сътрудничеството от самото начало на инициативата, което продължава и до днес.

„Като общност на отговорния бизнес ние от БФБЛ знаем, че приобщаването на всички таланти е ключ към иновациите, развитието и успеха и се радваме, че това виждане се споделя от растящ брой компании, които посрещаме днес в Хартата на многообразието“, каза председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян при откриването.  

Компаниите и организациите, които получиха  своите сертификати за членство в българската Харта на многообразието, по време на събитието: Агенция за контрол на просрочени задължения; Американски университет в България; Диджитъл Технолъджи Сентър Комерцбанк АГ клон София; Ентейн Сървисиз (България); Зентива; Инвестбанк; Интеримидж; Йеттел България; Каменица; Кифлаб; Когнайт; Линдстрьом; Маттер; Национална електрическа компания; Приложна академия за образование "Синдео"; Сенсата Технолоджис България; Таулиа България; Тръст за социална алтернатива; Фондация "Мама има работа"; Фондация "Работа за нашите родители"; Фондация "Светът на Мария"; Фондация Social Future/Jamba; Kaufland България; Stray Sheep; TEDxVitosha.

С гордост отбелязваме, че част от тях – Американски университет в България; Инвестбанк; Интеримидж; Йеттел България; Каменица; Линдстрьом и Kaufland България са сред активните членове и на БФБЛ.

Водеща на събитието беше Ива Дойчинова, радио и тв журналист.

Още снимки вижте в профилите на Хартата във LinkedIn и Facebook  и с хаштагове #diversebg, #EUDiversityMonth 

*Хартата на многообразието в България e съвместна инициатива на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) за насърчаване на управлението на многообразието на работното място. Хартата насърчава компаниите да създадат и прилагат политики за управление на многообразието, предотвратяване на дискриминацията и равно третиране. Стартирана през 2020 г. от БФБЛ и ЦИД заедно с 12 компании учредители, днес Хартата на многообразието обединява над 80 подписали я страни, предимно частни компании, но също и граждански организации, и техните над 6000 служители. С подписването на Хартата всяка организация се ангажира да насърчава равните възможности на работното място и получава достъп до широка мрежа от контакти, публикации и инструменти за мониторинг, оценка и насочване на политиките. Българската Харта е част от европейската Платформа на Хартите на многообразието, която обединява 27 страни от Европейския съюз, а членовете й се възползват от обмена на идеи, добри практики и ресурси между националните харти.


Златен партньор


Бронзов партньор