Новини от БФБЛ и партньори

126 ESG инициативи се състезават за Наградите за отговорен бизнес 2023

20 февруари 2024
126 ESG инициативи се състезават за Наградите за отговорен бизнес 2023

82 компании кандидатстваха в 21-ото издание на най-престижния национален конкурс за социална отговорност, устойчиво развитие и многообразие

Впечатляващите 126 корпоративни инициативи с кауза се състезават за Наградите за отговорен бизнес за 2023 година. Благодарим на всички 82 компании, които кандидатстваха в 21-ото издание на най-утвърдения и престижен национален конкурс за корпоративна социална отговорност, устойчиво развитие и многообразие.

Годишните награди за отговорен бизнес предоставят престижна платформа за отговорните компании и техните успешни и вдъхновяващи кампании в подкрепа на хората, обществото и природата, осъществени през изминалата година.

Българският форум на бизнес лидерите организира престижния конкурсeжегодно от 2003 г. насам, за да насърчи добрите ESG практики и да популяризира корпоративните програми с най-голямо въздействие.В състезанието с мото „Дай добър пример“ участват компании от всички сектори на икономиката от цялата страна независимо дали са членове на БФБЛ или не. Така конкурсът предоставя широка и представителна картина на ангажираността на частния сектор с решаването на редица обществени предизвикателства.

Независимо жури от уважавани експерти от различни сектори оценява кандидатурите, а победителите в седемте категории на конкурса и носителят на специалната награда ще бъдат обявени по време на официалната церемония, планирана за 19 март, която по традиция привлича представители на изпълнителната власт, бизнес средите, дипломати, партньори и медии.

Българският форум на бизнес лидерите организира престижния конкурс eжегодно от 2003 г. насам, за да  насърчи добри ESG практики и да популяризира корпоративните програми с най-голямо въздействие.В състезанието с мото „Дай добър пример“ участват компании от всички сектори на икономиката от цялата страна независимо дали са членове на БФБЛ или не. Така конкурсът предоставя широка и представителна картина на ангажираността на частния сектор с решаването на редица обществени предизвикателства.

В настоящото издание участват 126 проекта, подадени от 82 компании. Този път най-многобройни са кандидатурите в категория „Инвеститор в знанието” – 27, плътно следвана от „Инвеститор в обществото” с 26 номинации. За титлата „Инвеститор в околната среда” се борят 22 проекта, а за приза „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд” те са 18. 12 са претендентите за отличието „Маркетинг, свързан с кауза”, а 6 компании се състезават в категорията за „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие”.

15 или 25% повече в сравнение с миналата година са номинациите за наградата „Многообразие на работното място“ – специалната категория, въведена преди три години от Хартата на многообразието в България, за да отличи корпоративни инициативи за насърчаване на разнообразни екипи, равенство във възможностите и интегрираща професионална среда.

Създадена през 2020 г., Хартата е съвместен проект на БФБЛ и ЦИД за промотиране на проактивни политики за управление на многообразието на работното място и за развитието на толерантно и приобщаващо общество. Инициативите, класирани на първите три места, ще бъдат поканени да споделят своя опит в традиционния уебинар за обмяна на добри практики, насочен към професионалисти и експерти по многообразие, равнопоставеност и приобщаване. Онлайн събитието се провежда в навечерието на европейския Месец на многообразието, който се провежда през май. Компанията победител получава и допълнителен бонус – покана за официалното откриване на Месеца в края на април в Брюксел.

Кандидатурите се оценяват от независимо и обективно жури от уважавани експерти от институциите, бизнеса, НПО сектора, академичните среди и медиите. Критериите за оценка са конкретна полза за обществото, работа в партньорство с други организации, ангажираност на служителите в осъществяването на проекта, продължителност и последователност на инициативата, новаторство и обществено признание.

Всички номинирани проекти се състезават и за специалната награда Еngage за принос на служителите към отговорен проект на компанията, като носителят се определя от Британското посолство в София. 

Победителите в отделните категории и финалистите, класирани на почетните второ и трето място, ще станат известни на официална церемония по награждаването на 19 март 2024 г. Събитието включва представяне на всички номинирани проекти, които след това ще бъдат публикувани и в архива на Наградите на сайта на БФБЛ.

Партньори:

Златни – JTI, Tavex, Telematic Interactive

Сребърен - Astellas

Бронзови – PwC, Dundee Precious Metals, Lidl

Медийни партньори:

БНР, Economy, БТА, BGlobal, Мениджър, Инвестор, NGO.BG, Invest-in-Bulgaria

Компаниите, които участват в Годишните награди за отговорен бизнес 2023BILLA България, BTL Industries, bTV Media Group, CENTIO #Cybersecurity, ClearWare, DHL България, dm България, DXC Technology, Green Gold International, JTI България, Kaufland България, Kin + Carta, L’Oréal България, Neterra, OMNI HUMAN DEVELOPMENT, Redvertex, Schneider Electric, Schwarz IT Bulgaria, SiteGround, SoftServe, SumUp, Tavex, TELUS International, VODORASLO® / АЛГАЯ, Yettel България, АбВи, АД "Гугушев и партньори", Ай Би Ем България, Ай Ти Екс България (Индитекс), АЛТО Комюникейшънс енд пъблишинг, Астелас Фарма, БАТ България, Бенефит Системс България, БИОКОМ, Бош Диджитал, Бош Инженеринг Център София, Бьорингер Ингелхайм България, Виваком България, Девин, Дженерали застраховане, Дъ Литъл Чийф, Дънди Прешъс Металс Крумовград, Дънди Прешъс Металс Челопеч, ЕKO България, ЕВН България, Ейч Пи Инк България, Екофарм, Електрохолд, ЕТ Благой Ангелов – Колорадо, ЗАГОРКА, Инвестбанк, Интерланг, Каменица, Каргил България, Карлсберг България, КАТРО България, Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България, Куестърс България, Лидл България, М-Газ, МенторМейт, МЕТРО България, Монделийз България, Нестле България, Овергаз Мрежи, Паралакс Лайф Сайънсис, Пейсейф България, Плъкси България, ПРЕСТИЖ-96, САП Лабс България, Сенсата Технолоджис България, Солвей Соди, Творческа агенция Saatchi & Saatchi Sofia, Тева България, Телематик Интерактив България, УниКредит Булбанк, УНИСПЕД ИНС, ФАНТАСТИКО ГРУП, Фили Вайб/ PizzaLab, Филип Морис България, фуудобокс 2021, Хюлет-Пакард Глоубъл Деливъри България Сентър 

За Годишните награди за отговорен бизнес

Годишните награди за отговорен бизнес на БФБЛ са учредени през 2003 г. Целта им е да популяризират дейностите на компаниите с най-сериозен принос към корпоративната социална отговорност в България и да мотивират останалите фирми да развиват активна социална политика. За още информация: www.bblf.bg и в социалните мрежи с #bblfawards2023, #отговоренбизнес.


Златен партньор


Сребърен партньор


Бронзов партньор