Новини от БФБЛ и партньори

Обявихме КСО шампионите за 2021-а

05 април 2022
Обявихме КСО шампионите за 2021-а

Най-престижните отличия за корпоративна социална отговорност и устойчивост бяха връчени на официална церемония

На официална церемония на 5 април 2022 г. в хотел „Балкан“ Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) обяви победителите в своите Годишни награди за отговорен бизнес 2021. Над 100 инициативи с кауза се състезаваха в седемте категории на най-авторитетния национален конкурс за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие, който се провежда за 19-а година под мотото „Дай добър пример“.

Целта на БФБЛ като организатор на конкурса е да отличи шампионите в корпоративната социална отговорност и да популяризира приноса на частния сектор към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще. Наградите, отворени за всички бизнеси в страната независимо от големина, сектор и членство във Форума, предоставят престижна трибуна за компаниите, които последователно и ефективно развиват и подкрепят проекти с положително въздействие върху хората, природата и обществото. Те имат възможност да споделят своите успешни социални кампании, да получат признание за устойчивите си практики и така да утвърдят репутацията си на ангажиран работодател.

Общо  116 кандидатуриподадени от 80 компании, бяха оценени от независимо и обективно жури от уважавани експерти от НПО сектора, институциите, бизнеса, академичните среди и медиите.

Престижните отличия в отделните категории бяха връчени от министър-председателя Кирил ПетковБорислав Сандов, заместник министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите, Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столична община, Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа, проф. Николай Денков, министър на образованието и науката, Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика, и д-р Роб Диксън, посланик на Великобритания. Гости на събитието бяха висши мениджъри на компании членове на БФБЛ, компании, участвали в състезанието, членове на журито, съмишленици на БФБЛ от гражданския сектор, дипломати и медии.

„За да има промяна и по-добър живот в България, бизнесът и държавата трябва да работят в една посока и да имат координирана стратегия“, каза премиерът Кирил Петков, който връчи призовете „Инвеститор в обществото“ – категорията с най-голям брой корпоративни инициативи.

„Изборът бизнесът да бъде социално отговорен води до устойчиви решения на редица предизвикателства, пред които сме изправени като общество. Ето защо е необходимо да бъдем солидарни, фокусирани и категорични в позициите си – те ще определят мястото ни в света утре“, каза председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян при откриването.  

За първи път в 19-годишната история на конкурса две компании – HP Inc. и Лидл, бяха класирани от журито на първо място с равен брой точки в най-оспорваната категория „Инвеститор в обществото“. Кока-Кола ХБКБ взе титлата „Инвеститор в знанието“, ЧЕЗ Разпределение е първа в категорията „Инвеститор в околната среда“, Глоубъл Деливъри Центърът на ХПЕ в България взе призовете в две категории – новата „Многообразие на работното място“ и „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд“, Интерланг също получи две отличия – за най-добра социална политика на малко и средно предприятие и специалната награда Engage за ангажираност на служителите с определена социална инициатива, а Централен кооперативен съюз взе златото в „Маркетинг, свързан с кауза“ (пълен списък с отличените компании).

Не само проектите на отличените компании, а всички кандидатури в конкурса бяха представени накратко по време на церемонията (резюмета). 

Победителите получиха статуетки на художника Никола Енев, а финалистите – сертификати.

Събитието започна с изпълнение на музиканти от Кварто Квартет – представителен състав на Софийска филхармония, а церемонията води Радинела Бусерска – водеща на новините по телевизия Bulgaria ON AIR.

Събитието се проведе с подкрепата на златните партньори БАТ България, Такеда и Филип Морис България, сребърните партньори Асарел Медет и Джапан Табако Интернешънъл България, бронзовите партньори адвокатско дружество „Гугушев и партньори“, Артекс, Булмаркет Груп, Дънди Прешъс Металс, Линдстрьом и М3 Комюникейшънс Груп, и спомоществователя Lion's Head, който управлява Мегапарк.

Вижте видео с най-вълнуващите моменти от награждаването от Еconomy.bg. Снимки от събитието ще намерите на страницата ни във фейсбук.

Церемонията бе отразена от редица медии, а част от репортажите ще намерите на следните линкове: БТА (тук и тук), БНР (тук, тук и тук), БНТ, Bloomberg TV,BGlobal, Мениджър, твоят БИЗНЕСДнес.бг, Актуално, Медиапул, b2b mediaNGO.BG info, DevStyler

За още информация следете социалните мрежи с #bblfawards2021, #отговоренбизнес.

Медийни партньори: БНР, Еconomy.bg, Bloomberg TV, България он ер TV, Мениджър, БГлобал, Твоят бизнес, Инвестор, Dev Styler, NGO.BG Info, БТПП, AИКБ, b2b Media

ПЪЛЕН СПИСЪК С ОТЛИЧЕНИТЕ КОМПАНИИ

ИНВЕСТИТОР В ОБЩЕСТВОТО

1-во място – HP Inc. България// Year of Giving: подкрепа на български неправителствени организации чрез корпоративно дарителство и доброволческа дейност

1-во място – Лидл България// Ти и Lidl за по-добър живот

2-ро място – Дженерали Застраховане// The Human Safety Net

2-ро място – Идеал Стандарт Видима// За по-добро здравеопазване и грижа за хората

3-то място – МЕТРО България// Ваксина с кауза

ИНВЕСТИТОР В ЗНАНИЕТО

1-во място – Кока-Кола ХБКБ// #YouthEmpowered

2-ро място – TELUS International България// Заедно готови за успех

3-то място – L'Oreal България// „За жените в науката“ в партньорство с ЮНЕСКО

3-то място – Баристо// Постигам по-висок успех

ИНВЕСТИТОР В ОКОЛНАТА СРЕДА

1-во място – ЧЕЗ Разпределение България// Опазване на застрашени птици чрез обезопасяване на въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000

2-ро място – TELUS International България// За нашата природа

3-то място – dm България// Ще остана опаковка и в следващия си живот

ИНВЕСТИТОР В ЧОВЕШКИЯ КАПИТАЛ И УСЛОВИЯТА НА ТРУД

1-во място – Глоубъл Деливъри Център на ХПЕ в България// Успешни заедно

2-ро място – УниКредит Булбанк// Холистична програма за обучение и корпоративна култура за ESG в партньорство със Стопански факултет на СУ

3-то място – Лидл България// Лидл България: топ работодател

МНОГООБРАЗИЕ НА РАБОТНОТО МЯСТО

1-во място – Глоубъл Деливъри Център на ХПЕ в България// Програма „Многообразие и приобщаване“

2-ро място – IBM България// Кампания на приобщаване и многообразие

3-то място – БГАсист// Различни и уникални

НАЙ-ДОБРА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА НА МСП

1-во място – Интерланг// Ангажирани служители в социални каузи

2-ро място – Куестърс България// Благотворителна програма на Куестърс

3-то място – Идънред България// EdenredRUN 2021

МАРКЕТИНГ, СВЪРЗАН С КАУЗА

1-во място – Централен кооперативен съюз// КООП=СООР: Да изградим по-добър свят СЕГА

2-ро място – ФАНТАСТИКО ГРУП// Прегледай се. Погрижи се за себе си!

3-то място – Куайсер Фарма България// С две сърца за нашите деца  

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ENGAGE 

Интерланг

 

 

 

 


Златен партньор


Сребърен партньор


Бронзов партньор