Новини от БФБЛ и партньори

Планове и перспективи за възстановяване обсъдиха бизнесът и дипломатическият корпус

01 юли 2021
Планове и перспективи за възстановяване обсъдиха бизнесът и дипломатическият корпус

Петата годишна среща на Българския форум на бизнес лидерите с посланиците, акредитирани у нас, се проведе днес

След успеха на предходните издания на инициативата Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) проведе днес своята Годишна среща с посланиците за пета година. Събитието по традиция предоставя платформа за обмяна на мнения между частния сектор, дипломатическия корпус и висши представители на изпълнителната власт, като темата тази година бе „Възстановяване на българския бизнес: планове и перспективи“. Официални гости бяха Светлан Стоев, служебен министър на външните работи, Асен Василев, служебен министър на финансите, Ирена Младенова, служебен заместник-министър на икономиката, и Зарица Динкова, служебен заместник-министър на външните работи, а дипломатически партньор на срещата бе германският посланик в София Кристоф Айххорн. Участие в дискусията взеха посланици и висши дипломати от 33 страни, както и топ мениджъри на над 40 водещи компании от общността на БФБЛ.

Събитието се осъществи с подкрепата на диамантения партньор Бритиш Американ Табако, сребърните партньори адв. дружество „Пенков, Марков и партньори“, Аларик Секюритис, Астелас Фарма и ЧЕЗ България и бронзовите партньори Дънди Прешъс Металс Челопеч, Лидл България, Прайсуотърхаус Купърс България и Тайтън Машинъри България.

„Срещата ни днес отново има за цел да задълбочи диалога между бизнеса, изпълнителната власт и дипломатическия корпус по актуални теми, а настоящият момент ни дава доста поводи за размисъл и възможности за действие. Пандемията доведе до глобален процес на трансформация и предизвикателството пред България е да се възползва оптимално от този шанс и да реализира потенциала си в редица икономически сектори“, заяви председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян при откриването.

Събитието по традиция се провежда в партньорство с министерството на външните работи, а служебният външен министър Светлан Стоев заяви: „След негативния опит от началните етапи на кризата индустрията и правителствата дадоха заявка за възстановяване на изнесените преди в трети страни европейски производства в редица стратегически сектори. Именно това очертава потенциални перспективи и за българските фирми. Днес на преден план са темите, свързани с икономическото възстановяване и устойчивост, които да доведат до сигурност и траен просперитет. Като активен участник в европейски и глобални политики в сферата на въглеродно неутрална икономика, цифровия и зеления преход, България и българската дипломация подкрепя развитието на публични и частни партньорства  с активното участие на българския бизнес и гражданско общество“.  

„След негативния опит от началните етапи на кризата индустрията и правителствата дадоха заявка за възстановяване на изнесените преди в трети страни европейски производства в редица стратегически сектори. Именно това очертава потенциални перспективи и за българските фирми. Днес на преден план са темите, свързани с икономическото възстановяване и устойчивост, които да доведат до сигурност и траен просперитет. Като активен участник в европейски и глобални политики в сферата на въглеродно неутрална икономика, цифровия и зеления преход, България и българската дипломация подкрепя развитието на публични и частни партньорства с активното участие на българския бизнес и гражданско общество“, заяви външният министър в служебното правителство Светлан Стоев.

Дипломатически партньор на срещата тази година бе германският посланик Кристоф Айххорн, който изтъкна предимствата на страната – не само ниски данъци и добре образована работна сила, а и развитието в области като дигиталните технологии и екологосъобразните производства. Над 90% от германските инвеститори в България са удовлетворени от инвестицията си и биха я направили отново, цитира той резултатите от актуално проучване на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Асен Василев, служебен министър на финансите, акцентира върху задачата, която стои пред България – как да инвестира по най-добрия начин публичните средства. По неговите думи инвестициите в образование и преквафиликация на работната сила и осъвременяване на бизнес моделите биха подготвили страната ни за бъдещето. Имаме определени предимства – развит ИТ сектор, изобретателност и нестандартно мислене, свикнали сме на промени, което води до намиране на решения в трудни ситуации, допълни той.

Заместник-министърът на икономиката Ирена Младенова подчерта два от приоритетите на екипа на министерството – развитието на логистични зони и насърчаването на малките и средните предприятия.

Активно участие в дискусията взеха и Антон Панайотов, заместник-председател на БФБЛ и управител на „Аларик Секюритис“, адв. Владимир Пенков, председател и старши съдружник в адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“, както и членовете на Борда на БФБЛ Милена Драгийска-Денчева, главен изпълнителен директор на Лидл България, и Божидар Нейчев, съдружник и ръководител сделки Югоизточна Европа в „ПрайсуотърхаусКупърс България“.

Присъстващите чуждестранни дипломати и представители на бизнес общността зададоха своите въпроси към членовете на служебния кабинет и обмениха опит и контакти по време на коктейла след събитието.


Диамантен партньор


Сребърен партньор


Бронзов партньор