Новини от БФБЛ и партньори

Церемония на Годишните награди за отговорен бизнес 2020

09 юни 2021
Церемония на Годишните награди за отговорен бизнес 2020

На 10 юни Българският форум на бизнес лидерите ще обяви новите носители на авторитетните отличия за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие

На церемония на 10 юни 2021г. (четвъртък) от 18 ч. в х-л „Балкан“ в София Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) ще обяви победителите в 18-ото издание на своите Годишни награди за отговорен бизнес – най-авторитетният национален конкурс за корпоративна социална отговорност (КСО) и устойчиво развитие, който се провежда под мотото „Дай добър пример“.

Престижните отличия ще бъдат връчени от министъра на икономиката Кирил Петков, министъра на финансите Асен Василев, министъра образованието и науката проф. Николай Денков, министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев, заместник-министъра на околната среда и водите Ренета Колева, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, ръководителя на отдела за международна търговия в британското посолство Тим Буйсерет и председателя на БФБЛ Левон Хампарцумян.  

Целта на БФБЛ като организатор на конкурса е да отличи КСО шампионите и да популяризира приноса на частния сектор към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще в съответствие с мисията на организацията да направи България по-добро място за инвестиции, работа и живот.

Наградите за отговорен бизнес са престижна трибуна за отговорните компании и техните успешни и вдъхновяващи кампании в полза на хората, обществото и природата, осъществени през 2020 г. – годината на COVID-19, но и на безпрецедентна вълна на солидарност.

Въпреки трудностите, предизвикани от пандемията през изминалата година, 78 компании от всички сектори подадоха своите добри примери, като номинираха общо 111 проекта в шестте категории на конкурса. Най-многобройни са кандидатурите за титлата „Инвеститор в обществото” – 31. Следва категорията „Инвеститор в знанието” с 27 номинации. Трети по популярност е призът „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд” с 20 проекта или 30% повече в сравнение с 2019 г. Увеличение има и при кандидатурите в отличието „Маркетинг, свързан с кауза”, където се борят 17 проекта. Осем са проектите в категорията „Инвеститор в околната среда”, в която компаниите финалисти получават допълнителен бонус – номинация за престижните Европейски бизнес награди за околна среда, чиито координатор в България е БФБЛ. Също 8 са претендентите за приза „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие”.

Всички кандидатствали проекти в отделните категории вижте тук.

Една от всички кандидатури ще получи новата специална награда Diversity@Work за прилагане на принципите на многообразието и приобщаването на работното място. Победителят се определя от Хартата на многообразието в България – стартиралата през 2020 г. инициатива на Българския форум на бизнес лидерите и Центъра за изследване на демокрацията.

Всички номинирани проекти се състезават и за специалната награда Еngage за принос на служителите към отговорен проект на компанията, която се връчва от Британското посолствов София.

Кандидатурите в шестте категории се оценяват от независимо и обективно жури от уважавани експерти от НПО сектора, институциите, бизнеса, академичните среди и медиите. Критериите за оценка са конкретна полза за обществото, работа в партньорство с други организации, ангажираност на служителите в осъществяването на проекта, продължителност и последователност на инициативата, новаторство и обществено признание.

Победителите в отделните категории, както и финалистите (компаниите, класирани на второ и трето място) ще бъдат обявени по време на присъствена церемония по награждаването на 10 юни от 18 ч. в х-л „Балкан“, зала „Роял“. Събитието е за компании членове на БФБЛ и компании, участвали в конкурса, и изисква задължителна регистрация.

Водеща на събитието е Радинела Бусерска – водеща на новините по Bulgaria ON AIR.

Компаниите, номинирани за Наградите за отговорен бизнес 2020: А1 България; Адвокатско дружество „Гугушев и партньори“; АЕЦ „Козлодуй“; Аксенчър България; Аладин Фуудс; Алианц България Холдинг; АСТЕЛАС ФАРМА; АстраЗенека България; Аурубис България; Бенефит Системс България; Биосертифицирана ферма „Розино“; Данон Сердика; Девин; Дженерали Застраховане; дм България; Дънди Прешъс Металс Крумовград; Дънди Прешъс Металс Челопеч; Евротекс; Ейвън Козметикс България; Ейч Пи Инк България; ЗАГОРКА; Идеал Стандарт – Видима; Издателска къща „Уникарт“; Империя Онлайн; Каменица; Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България; Комак Медикал; Куестърс България; КЦМ; КЦМ 2000; Лидл България; МенторМейт; Мусала Софт; Нестле България; Нов български университет; Новотел София; Пивоварница Каменица; Пощенска банка; ПрайсуотърхаусКупърс България; ПРЕСТИЖ-96; Райфайзенбанк България; Райхле и Де-Масари България Пръдакшън; Рейдиоактив Интернешънъл Рекрутмънт; Роберт Бош; Сервие Медикал; Сердика Център; Скейлфокус; СМДЛ Геномен Център България; СофтУни; Стопански дейности КЦМ; Теленор България; TЕЛЪС Интернешънъл Юръп; Титан Златна Панега Цимент; УниКредит Булбанк; ФАНТАСТИКО ГРУП; Фармалекс България; Фесто Производство; Филип Морис България; Хаос Софтуер; Хаят Риджънси София; Хилтън София; Хюлет Пакард Глоубъл Деливъри България Център; ЧЕЗ България; BG-Mamma; BRUM Scooters; Cargill Bulgaria; Gamifinno; Job Tiger; JTI България; Kaufland България; L'Oreal България; М3 Communications Group, Inc.; Netpeak България; SAP; Schneider Electric; Shell; VIVACOM.

 


Златен партньор


Сребърен партньор


Бронзов партньор