Новини от БФБЛ и партньори

Обявихме победителите в Наградите за отговорен бизнес 2019

28 февруари 2020
Обявихме победителите в Наградите за отговорен бизнес 2019

На официална церемония вчера Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) обяви победителите в Наградите за отговорен бизнес 2019. Общо 108 корпоративни проекта с кауза, осъществени от рекордните 78 компании, се състезаваха в най-утвърдения и престижен национален конкурс за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие.

Отличията бяха връчени от президента на Република България Румен Радев, заместник-кмета на Столична община Дончо Барбалов, заместник изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Милена Георгиева, търговския аташе в Британското посолство в София Тим Буйсерет и Максим Бехар, член на УС на БФБЛ. Повече от 250 гости присъстваха на събитието в х-л „Балкан“ – високопоставени представители на компании-членове на БФБЛ, фирми и организации, участващи в конкурса, членове на журито, съмишленици от неправителствения сектор, дипломати и медии.

БФБЛ благодари на сребърните спонсори на събитието Филип Морис България, Златарна Целье и М3 Комюникейшънс Груп, а също и на бронзовите спонсори Аларик, Дънди Прешъс Металс, Хюлет Пакард Ентърпрайз, управлявано от Селектиум, ЧЕЗ, Шел, Парк Лейн Дивелъпмънтс, Катаржина Естейт, Перно Рикар и Загорка.

Годишните награди за отговорен бизнес, които БФБЛ организира за 17-а поредна година, целят да насърчат и популяризират добрите практики на частния сектор в образованието, екологията, развитие на талантите, подкрепа за местните общности и цялото общество. Конкурсът отличава най-успешните корпоративни социални проекти, като в същото време дава представителна картина на постигнатото от компаниите в посока отговорно и устойчиво развитие.

По време на събитието бяха представени всички кандидатури в отделните категории, а компаниите, класирани на първо, второ и трето място, получиха съответно статуетка и плакети. Победителите се определят от независимо жури от уважавани представители на бизнеса, публичния и неправителствения сектор, академичните среди и медиите.

„Засиленият интерес към Наградите за отговорен бизнес 2019 е знак, че има всеобщо разбиране от страна на компаниите, че е необходимо не само да предлагаме качествени продукти и услуги, но и да полагаме усилия за всичко онова, което ни заобикаля. Днешната селекция от добри примери за социални инвестиции доказва, че бизнесът в България осъзнава своята водеща роля като сектор, който може да предложи ефективни решения на редица обществени предизвикателства“, отбеляза Левон Хампарцумян, председател на БФБЛ.

„Държавата насърчава и подкрепя бизнеса, който работи прозрачно, постига успехите си с инвестиции в човешкия капитал, внедряване на високоефективни методи на мениджмънт и изграждане на конкурентоспособност“, заяви Румен Радев, президент на България, по време на церемонията. По думите му, успехът на страната ще зависи все повече от отговорните лидери, от дефинирането на образованието, науката и иновациите като национален приоритет и изграждането на силна икономика с устойчив темп на развитие.

Президентът Радев връчи отличията в категория „Инвеститор в обществото”, привлякла рекордните 38 номинации. Голямата награда за поредна година спечели Райфайзенбанк с дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“, която подкрепя проекти в здравеопазването, социалната сфера, културата и образованието и екологията. Второто място е за ЛИДЛ България и най-голямата им социално отговорна инициатива „Ти и Lidl за по-добър живот“ за финансиране на добри идеи на граждански организации. На трето място се класира HPE България с локалния си доброволчески екип The Cause, който работи за решаването на ключови социални въпроси.

Президентът връчи наградите и във втората по численост категория „Инвеститор в знанието“, привлякла 24 кандидатури. Първото място спечели Кока-Кола ХБК България с програмата Youth Empowered за кариерно ориентиране на младежите в страната. Престижното второ място зае PwC България с конкурса в подкрепа на млади български педагози „Най-важният урок“. Журито класира две компании на трето място с еднакъв брой точки – L'Oreal България със стипендиантската програма „За жените в науката“ 2019 и Нестле България с инициативата за младежка заетост „Нестле се нуждае от младите“.

Заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов връчи отличията в „Маркетинг, свързан с кауза”. Търговска веригаФантастико“ е победител с „Моята майка е супер герой“ – кампания в подкрепа на жени социални предприемачи. На втора позиция е A1 с безплатното приложение „Гледай реклами с кауза чрез A1 SmartAD“, а на трета е Ейвън Козметикс България с „Мисията на Avon срещу рака на гърдата“.

В категорията „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие” статуетката е за Есетере България, спечелила с цялостната си КСО програма за менторство и работа на хора от уязвими групи. Втора е Еврофутбол с дългогодишната си програма в подкрепа на млади „Спортни таланти“, а трета е Астелас Фарма с кампанията „Мъжко здраве“ за по-добра информираност за рака на простатата. Трите компании получиха отличията си от заместник-кмета на Столична община Дончо Барбалов.

Победител в категорията „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд” е Ситибанк Европа, клон България с Rinker Youth Challenge – инициатива за развиване на бизнес умения и светоглед сред младежите. Лятната стажантска програма на VIVACOM я класира на второ място, а Теленор получи престижната трета награда за инициативата си за професионално развитие на хора с увреждания Open Mind България. Отличията в категорията връчи Милена Георгиева, заместник изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.

Кока-Кола ХБК България спечели и още една титла – за „Инвеститор в околната среда” с инициативата за свят без отпадъци „Моят зелен град“. Проектът „Костенурки край рудник „Ада тепе“ – мисията възможна“ на Дънди Прешъс Металс Крумовград им донесе второто място. Трети станаха Кауфланд България с приноса си за българската природа – от използване на енергийно ефективни технологии и сгради до намаляване на пластмасата. Отличията връчи Максим Бехар, член на УС на БФБЛ. Наградата за трите компании е двойна, тъй като БФБЛ им осигурява възможността да участват и в авторитетните Европейски бизнес награди за околна среда, на които е координатор за България.

Есетере България завоюва и специалната награда „Engage” за най-голям принос на служителите заради активното им участие в разнообразните и дългосрочни социални инициативи на компанията. Носител на отличието става един от всички подадени проекти във всички категории, определен от Британското посолство, представено по време на церемонията от търговския аташе Тим Буйсерет.

Радинела Бусерска от телевизия Bulgaria on Air отново бе водеща на събитието, а музиканти от Кварто Квартет дадоха елегантен старт на вечерта. Статуетките на победителите са изработени специално за целта от художника Никола Енев.

Събитието привлече и вниманието на медиите, а част от репортажите са тук: bTV, economy.bg, БТА, БНР, Bulgaria on Air, твоят Бизнес, Мениджър, Икономист, Дарик news, информационна агенция Фокус, DevStyleR, NGOBG.info

Пълният списък с отличените компании е ТУК.

Медийни партньори: БНТ, БНР, БТА, Еconomy.bg, Manager News, твоят Бизнес, Икономист, Инвестор медия груп, NGO.bg, БАПРА, АИКБ, БТПП, DevStyleR


Сребърни спонсори


Бронзови спонсори