Проект - СТЕМИКО Умни игри

Компания

Категория

Цялостна КСО политика на МСП

Описание на проекта

цел на проекта

Създаване на първите български STEM образователни комплекти, съчетаващи STEM, DIY и PBL за ученици по идейни проекти на студенти от Катедра Инженерен дизайн на Технически университет, гр. София. Двигател е желанието ни да помогнем на родители и деца да прекарват качествено време заедно в условията на работа и учене от вкъщи, и да предложим развитие на идеите на студентите от Техническия университет в реална бизнес среда.

целева група

Дизайн на продукт: студенти от Технически университет, гр. София, за практическо прилагане на академичното им знание. Производство: Целият екип на НЛП България, за развитие на умения отвъд основния бизнес на компанията. Клиенти: училища, неправителствени организации и компании с корпоративно-социоално отговорно поведение, ангажирани с work-life balance на своите служители. Краен ползвател: деца на възраст от 4 до 16 г.

продължителност

Стартирахме в началото на 2021г. и създадохме 13 образователни комплекта. През 2021 г. проведохме конкурс за дизайн на STEM играчки в Технически университет, гр. София с парични награди и стаж в НЛП България, а през 2022 г. продължаваме планираното дългосрочно партьорство с новото издание с награда Стипендия за Магистър в ТУ. Планираме разширяване на партньорството и с други учебни заведения.

дейности по проекта

Конкурса в ТУ стартира на 12.02.2021 г. с групова среща със студентите по инженерен дизайн от Технически университет, гр. София. До финала му на 01.06.2021 г. проведохме поредица от срещи и уъркшопи с участниците за финализиране на прототипите. Победителите в конкурса бяха избрани чрез гласуване от фокус група от 70 деца. Производството на избраните проекти стартира през м. юни 2021 г. и бе съпътствано от кампания за популяризиране в социалните мрежи, както и чрез участие в 1-ва Национална конференция "STEM Образование и иновации", Форум „Образованието в България“, Международна научна конференция „Архимед и Диомед“ и Базар на изкуствата. През м. септември 2021 г. безвъздмездно предоставихме играчки на благотворителни Лайънс клубове за организиране на обучителни кампании за деца в София, Видин и Плевен. От м. ноември играчките се предлагат на компании клиенти на НЛП България за коледни подаръци на децата на техни служители, като организирахме и поредица от коледни партита, на които демонстрирахме на малчуганите научните принципи, вложени в комплектите.

резултати

Участвалите в инициативата студенти от Техническия университет, гр. София получиха практическа възможност за развитие на идейните си проекти, а първенците са наети на стаж в НЛП България. Над 1000 малчугани получиха умни играчки, а редица компании демонстрираха Корпоративна социална отговорност, чрез сплотяващ деца и родители подарък за служителите си. С представянето на „СТЕМИКО Умни игри“ на редица научни и образователни форуми, развихме интереса към СТЕМ методологията и възможността играчките да бъдат включени в частното и държавното образование в България.