Проект - "МОЖЕЩИТЕ"

Компания

Категория

Инвеститор в знанието

Описание на проекта

цел на проекта

Проектът „Можещите“ е част от глобалната филантропска инициатива на АстраЗенека, наречена Young Health Programme. В България, неговата цел е да повиши информираността за вредите от тютюнопушенето и да мотивира младите хора да спортуват и да водят здравословен начин на живот, като засили ангажираността на родителите, учителите и учениците по темата за сформирането на навика, който след време може да доведе до възникването на хронични заболявания, повлияващи качеството на живот. Кампанията ще продължи три години в опит да постигне устойчивост и значими резултати по промяна на статистиката на СЗО, според която българските ученици на възраст 11, 13 и 15 години са на челни места в света, по ранни опити за употреба на тютюн.

целева група

Целевата група са учениците на възраст 12-16 години, техните учители и родители. На специални обучения учителите получават методология на проекта, за да проведат пълноценно „Часа на класа“ по темата с учениците си. Въвличаме и родителите, чрез, т.н. „Родителски срещи“ с психолози.

продължителност

Програмата „МОЖЕЩИТЕ“ е част от глобалната инициатива на АстраЗенека “Young Health Programme” насочена към превенция и ограничаване на хроничните заболявания сред младите хора по света. Платформата се ражда преди 10 години и обхваща 26 държави, сред които е и България. Програмата в България, стартира с обявяването й на 26 октомври 2020 година и ще продължи три години.

дейности по проекта

АстраЗенека Б-я цели да разгърне една от най-мащабните програми, насочени към превенция на тютюнопушенето в България. Месец след отбелязване на старта, се проведе вътрешно събитие, целящо да тества програмата пред 36 служители на компанията и децата им, като резултатите от проведените анкети с тях, показаха одобрение от родителите и интерес от децата. Силата на проекта се крие в концепцията за устойчивост и ефективно влияние върху нагласите. Програма „Можещите“ представя 5 изключително талантливи деца в областта на спорта, изкуството и науката. Техните фантастични умения, резултат от избори, като здравословен начин на живот и тренировки, са представени на учениците под формата на 5 атрактивни, персонализирани видеа. В края на всяко видео, младият талант се превръща в рисуван супер-герой и отправя посланието на кампанията – „Бъди от „Можещите“! Супер-героите не пушат!“. Основен момент е въвличането на учениците в програмата, за целта 5-те героя отправят предизвикателство към тях – да покажат чрез видео своите способности, онова, което умеят най-добре. В края на кампанията 5 ученика ще бъдат избрани и заедно с талантите ще се превърнат в герои на съвременен комикс.

резултати

В рамките на 3 години, кампанията представя нови 5 героя (млади таланти), и всяка година селектира 5 деца, мечтаещи да се превърнат в герои на комикс и създава краен продукт – комикс-трилогия, разказваща фантастичната им история. Това предоставя възможност за безкрайно разрастване на мащаба и покритието и създава предпоставка за разгръщането на цял комикс епос, в който да бъдат вплетени важните послания – ефективна промяна на нагласите на младите хора в името на тяхното здраве и бъдеще. Програмата не цели да стресне младите. Тя е широко отворен прозорец към един достъпен и възможен свят без тютюн, а възможността всяко дете да се превърне в герой от истински комикс на световно ниво е основен стимул за въвличането му.