Проект - MentorMate DevCamp

Компания

Категория

Инвеститор в знанието

Описание на проекта

цел на проекта

Преди да създадем DevCamp, направихме анализ на стратегията си. С DevCamp решаваме няколко проблема - както на пазара на труда в България, така и на компанията. Установихме, че повечето младши специалисти, които наемаме на работа, имат липси в знанията си или техният набор от умения не отговаря на нуждите на компанията. Тези липси водят до по-продължителни обучителни процеси при започване на работа, усложнения с продуктивността и качеството, дори риск от неудовлетвореност на клиента. Анализът ни показа, че българският пазар на труда страда от сериозен недостиг на IT специалисти, което от своя страна води до силна конкуренция между софтуерните компании за привличането на професионалисти. Поради тези причини създадохме програмата за обучение на млади таланти: https://devcamp.mentormate.com/

целева група

Проектът е от полза както за компанията и нейните клиенти, така и за IT общността като цяло. Той е насочен към млади таланти, които искат да започнат своя кариерен път в света на софтуерната разработка. Достигаме до тях посредством маркетингови инструменти - сайт на програмата, съдържание в социалните мрежи, партньорски споделяния и други. До момента сме организирали три издания: кандидатствали са 1651 човека, от които 91 са приети в DevCamp, а 57 от тях са започнали работа в компанията.

продължителност

Програмата съществува от 2019 година, като през нея са преминали едни от най-талантливите млади хора с интерес към софтуерната разработка. След края на програмата най-добрите от тях започват работа в МенторМейт и стъпка по стъпка се превръщат в специалисти в областта си. Това е и дългосрочната политика на МенторМейт - да допринесе с нови мотивирани и образовани хора към пазара на труда в България. Към настоящия момент тече четвъртата кампания за набиране на участници в програмата DevCamp.

дейности по проекта

През първата част на DevCamp участниците имат ежедневни лекции от старши софтуерен разработчик на различни теми в зависимост от избраната специализация. Участниците се обучават в разработването на проекти с уеб и мобилни технологии като Python, Java, .NET, Swift, JavaScript, HTML, CSS, библиотеки и фреймуърци като Angular, React.js, React Native, Node.js, Laravel, Django, Spring и др. След лекциите получават и индивидуални задачи, за да упражнят новите знания. Те получават обратна връзка за работата си от техните ментори, които им помагат да учат, да растат като професионалисти и да се запознаят отблизо с културата на компанията. Наред с техническите знания и умения, участниците развиват и своите меки умения, като изграждане на връзки с клиенти и демо презентации на разработения продукт. Като част от тяхното обучение се организира и хакатон, в който участниците са разделени на отбори, като трябва да разработят софтуерен продукт и да го представят пред клиент. През втората част от програмата участниците започват работа по реални клиентски проекти рамо до рамо с експертите на МенторМейт, като по този начин трупат ценен практически опит в сферата.

резултати

DevCamp проправя пътя на участниците към професионално развитие както в МенторМейт, така и отвъд компанията. Те обогатяват своите технически умения, докато работят с най-новите технологии, и имат възможността да работят по проекти от световна величина, рамо до рамо с някои от най-интелигентните таланти в областта на софтуерната разработка. След края на програмата над 60% от участниците получават предложение за постоянна работа в МенторМейт по клиентски проекти. По този начин те не само натрупват ценни технически знания и развиват практическите си умения, но и стартират своята кариера в света на софтуерната разработка. МенторМейт е страхотен старт за тяхното развитие и им дава бъдещи възможности да растат като професионалисти и да станат експерти в своята област.