Членове

Бриджстоун България


уебстраница

Бриджстоун България

Бриджстоун е основана през 1931г. от Шоджиро Ишибаши. Името на компанията буквално означава „Каменен мост“ и е пряко наследство от създателя й, чиято фамилия означава точно това. Bridgestone е най-големият производител на гуми в света с приходи от продажби за 2010г. в размер на ,558 млрд.

През 1988г. компанията закупува американския производител на гуми – Firestone. През 1992г. Bridgestone вече има седалище в Европа. През 1995г. се осъществява първата продажба в България. В следващите две десетилетия се учредяват представителства в почти всички Европейски държави, включително и у нас. През 2007 г. е придобита Bandag Inc. – американска компания, специализирана в производството на регенерат. В периода 1997 – 2010г.  Bridgestone доставя гуми за F1, което допринася значително за разпознаваемостта на марката и доверието в качеството на гумите.

Компанията е лидер в пазара на леки, тежки, индустриални, агро гуми, както и гуми за мотоциклети и самолети. Продуктовото и портфолио включва марките: Bridgestone, Firestone, Dayton и First Stop.  Bridgestone е основен доставчик на гуми за всички големи производители на автомобили: Volkswagen, Ford, BMW, Mercedes, General Motors, Peugeot, Toyota, Renault и др.

Днес Bridgestone има 139 хил. служители в цял свят и над 183 завода в 26 страни от Европа, Африка и Близкия изток, Азия и Тихоокеанския регион, Северна и Южна Америка. Компанията влага значителни средства в научноизследователската и развойна дейност в петте си технически центъра. Едно от най-големите и постижения  е разработването на RFТ технология, при която, благодарение на специално уплътнение на гумата, тя има определен пробег със спаднало налягане.

Сред основните принципи на компанията са: качество и висока технологичност на продукта, достойнство и отборна игра, стимулиране на нововъведенията. Като представители на една социлано отговорна компания, служителите на Bridgestone  работят за създаване на трайна връзка между нуждите на обществото и бизнеса, която да доставя ползи и за двете страни.