Новини от БФБЛ и партньори

20 години заедно

07 ноември 2018
20 години заедно

Българският форум на бизнес лидерите отбеляза юбилея си със събитие за членове, партньори и съмишленици, сред които и двама президенти на страната

София, 7 ноември 2018 г. На 6 ноември 2018 г., точно 20 години след основаването си, Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) отбеляза своя юбилей с коктейл за компании-членове, партньори и съмишленици под мотото "20 години заедно". Към празника се присъединиха и президентите Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов, представители на бизнес и граждански организации, чуждестранни посланици и дипломати.

Българският форум на бизнес лидерите е най-голямата и утвърдена общност на отговорните компании у нас. Учреден е през 1998 г. в София от 12 международни компании и неправителствани организации като част от глобалната мрежа на Международния форум на бизнес лидерите във Великобритания. Днес общността на БФБЛ се състои от над 120 компании-членове от различни сектори на икономиката, обединени от ценностите на бизнес етиката и корпоративната социална отговорност. Мисията на Форума е да работи за трайна и положителна трансформация на икономическата и обществена среда у нас чрез насърчаване на етични бизнес стандарти и принципите на отговорното и устойчиво развитие. Също както преди 20 години, и днес БФБЛ продължава да дава своя принос за превръщането на страната ни в още по-добро място за инвестиции, работа и живот,  включително като ангажира лидерите от всички сектори.

На коктейла, с който Форумът отбеляза своята 20-годишнина в хотел „ИнтерКонтинентал“ в София, присъстваха над 150 гости – висши мениджъри на компании-членове, партньори и съмишленици от бизнеса, институциите и гражданските организации, а също и личности, свързани с историята и работата на организацията.

„БФБЛ стартира с философията, че за успешното развитие на страната са нужни високи стандарти и прозрачни бизнес практики, иначе казано – ясни правила на играта, които да изтеглят напред не само икономиката, но и цялото ни общество по пътя на благоденствието. Ако през 1998 г. бизнес и етика изглеждаха несъвместими, то днес БФБЛ е най-голямата българска организация, която насърчава етичния бизнес, добрите КСО практики и устойчивото развитие. Благодарим на компаниите от нашата многобройна общност за това, че заедно променяме България“, каза при откриването Ираван Хира.

Сред специалните гости на събитието бе Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2002), присъствал на учредяването на Форума през 1998 г. заедно с принц Чарлс. „Поздравявам ви за това, че израснахте заедно с развитието на страната. Нашата задача тогава беше да възстановим държавата си. От дистанцията на времето виждаме, че постигнатите от всички вас успехи са успоредни на постиженията на страната. Продължавайте отговорно да строите онази България, в която всички искаме да живеем“, обърна се към присъстващите той.

Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017), който е сред дългогодишните съмишленици на Форума и пряк участник в развитието му, също поздрави бизнес общността: „Една организация може да стигне толкова далеч, колкото големи са мечтите на хората в нея. Вие показахте, че в България е възможно да се успява по честен начин, че предприемачите могат да са пример за подражание на младите хора. В тази своя мисия не сте сами, общата цел на всички нас – и политици, и хора от бизнеса, е да изградим икономика, с която да се гордеем“.

Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столична община, Васил Велев, председател на АИКБ, и Цветан Симеонов, председател на БТПП, също поздравиха БФБЛ и присъстващите. Поздравления за юбилея бяха получени и от администрацията на президента Румен Радев, принца на Уелс, министър Лиляна Павлова, Бил Драйсдейл – първият председател на БФБЛ, БЧК, Дънди Прешъс Металс Челопеч, БИЕЙ ГЛАС България и БУЛАВТО България.

Сред гостите бяха и предишните председатели на организацията Максим Бехар и Мария Шишкова, настоящият заместник-председател Левон Хампарцумян, представители на компаниите-учредителки. За настроението на гостите се погрижи джазменът Васил Петров, а водеща на събитието бе Миа Сантова.

Годишнината на БФБЛ бе отразена от Manager News, а повече за Форума и дейността му през изминалите години вижте в интервютата на Ираван Хира за програма "Хоризонт" на БНР и бизнес изданието economy.bg.

Събитието се осъществи с подкрепата на генералните спонсори Филип Морис България и Асоциация на индустриалния капитал в България, спонсорите Джапан Табако Интернешънъл и адвокатско дружество "Пенков, Марков и партньори" и с партньорството на Винекс Преслав, Астра Зенека, Виваком, ЕЙМС Хюман Кепитал, Екофарм, М3 Комюникейшънс груп, Сименс, Теленор, УниКредит Булбанк, Хюлет Пакард Ентерпрайз, ЧЕЗ, Шел и Юник Истейтс. Медийни партньори са Economy.bg, БНР и Мениджър нюз.