Новини от БФБЛ и партньори

Дискусия за приоритетите на българското председателство на ЕС през призмата на бизнеса

21 февруари 2017
Дискусия за приоритетите на българското председателство на ЕС през призмата на бизнеса

На 23 февруари 2017 г. от 10.00 ч. в Дома на Европа в София ще се проведе дискусия под мотото „Бъдещето на Европа. Българското председателство 2018 и приоритетите на българския бизнес и общество “. Събитието се организира от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) – София, Информационното бюро на Европейския парламент в България и Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ).

В годината, в която отбелязваме десетата годишнина от присъединяването към ЕС, страната се готви и за своето ротационно председателство на Съвета на Европа през първата половина на 2018 г. Убедени, че в определянето на дневния му ред следва да бъде включена и бизнес общността, организаторите предоставят изключителна възможност на компаниите-членове на БФБЛ да участват с въпроси, коментари и предложения в обсъждането на стратегическите цели и приоритети на българското председателство.

В дискусията ще се включат вицепремиерът Деница Златева, която отговаря за подготовката на председателството в служебното правителство, външният министър Ради Найденов, 'членовете на Европейския парламент Ева Майдел и Георги Пирински, Йозеф Янинг, директор на ЕСВП – Берлин, както и представители на бизнес общността.

Първата част от събитието ще обхване теми, свързани с бъдещето на ЕС, предизвикателствата след Брекзит, нарастващия евроскептицизъм, развитието на кохезионната политика и ролята на България в предотвратяването на маргинализацията в Съюза. В тази част от дискусията ще се включат Георги Пирински и Йозеф Янинг, както и Ираван Хира, председател на БФБЛ, и Зоя Паунова, заместник-председател на БФБЛ.

Диалогът ще продължи с подробно разглеждане на приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., сред които са осигуряването на работни места, растеж и конкурентоспособност; защитата на гражданите; установяването на енергиен съюз, насочен към бъдещата политика на борбата с изменението на климата; укрепването на свободата, сигурността и правосъдието и оформянето на ЕС като стабилен актьор на глобалната сцена. Ева Майдел, Камелия Славейкова, член на УС на БФБЛ и представители на компании-членове на Форума ще са главните участници във втората част на срещата.

Всеки от двата панела ще бъде последван от дискусионна сесия, по време на която представителите на бизнеса да могат да споделят мнения, въпроси и предложения.

Събитието е за членове на БФБЛ и е безплатно благодарение на партньорството на Информационното бюро на Европейския парламент. За се регистрирате, моля, посетете нашия уебсайт.

Дискусията може да се проследи и в реално време на www.europarl.bg.