Новини от БФБЛ и партньори

Билла България е финалист в Европейските бизнес награди за околна среда

04 октомври 2016
Билла България е финалист в Европейските бизнес награди за околна среда

За първи път компания от нашата страна достига до последната фаза в престижния конкурс за еко иновации

Билла България е единственият финалист от България в Европейските бизнес награди за околна среда 2016-2017. Високото признание е първият подобен успех за компания от нашата страна в престижното състезание за еко иновации на Европейската комисия, съобщават от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ), национален координатор на конкурса. Билла България  участва в категория „Мениджмънт“ на международната надпревара с проект за оползотворяване на биоразградими отпадъци.

Европейските бизнес награди за околна среда имат за цел да отличат компаниите, които  демонстрират воля за устойчиво развитие и успешно съчетават иновативен и печеливш бизнес модел с опазването на околната среда. С конкурса, провеждан на всеки две години, Европейската комисия насърчава иновациите, които осигуряват растеж и работни места и в същото време подпомагат прехода към зелена икономика.

БФБЛ е организатор на Годишните награди за отговорен бизнес – най-големия и утвърден конкурс за корпоративна социална отговорност у нас, и партньор на Европейските бизнес награди за околна среда. Участниците от България в актуалното издание на международното състезание са Лидл, Девня, Интеримидж и Билла България.

Билла България се включи с проекта „Оползотворяване на биоразградими отпадъци“, с който тя кандидатства и в конкурса на БФБЛ. В рамките на инициативата около 30% от генерираните от компанията биоразградими отпадъци се преработват в биогаз и компост, като по този начин през 2015 година са оползотворени 600 тона отпадъци. Именно тази номинация донесе най-големия успех на компания от България в Европейските бизнес награди  за околна среда.

Международното признание за усилията на Билла България в областта на отговорното отношение към ресурсите идва след последната среща на журито на конкурса миналата седмица, на която бе определен краткият списък с финалистите. В своята категория „Мениджмънт” на голяма компания Билла България се нарежда сред иновативни компании от Гърция, Холандия и Великобритания. Победителите ще бъдат обявени на церемония по награждаването на 27 октомври 2016 г. в Талин, Естония.

Новината получи отзвук и в медиите - Мениджър, Еconomic.bgРегал, dir.bg.

За Европейските бизнес награди за околна среда

Конкурсът се провежда от Генерална дирекция Околна среда на Европейската комисия на всеки две години и насърчава изключителни икономически и екологични постижения в света на бизнеса. Целта е да се отличат вдъхновяващи примери за модернизиране на икономиката чрез иновативни технологии и ефективно използване на ресурсите в отговор на съвременните предизвикателства за опазване на околната среда.  Наградите се връчват в четири категории – „Мениджмънт”, „Продукти и услуги”, „Процес” и „Международно бизнес сътрудничество”, а една от всички номинирани компании получава и специалната награда за бизнес и биоразнообразие.