Новини от БФБЛ и партньори

Дипломатическият корпус и бизнесът обсъдиха перспективите пред България след европейските избори

13 юни 2024
Дипломатическият корпус и бизнесът обсъдиха перспективите пред България след европейските избори

Eксклузивната дискусия на Българския форум на бизнес лидерите отново събра представители на различни сектори за ползотворен диалог

Поредното издание на Годишната среща на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) с посланиците събра днес общността на отговорния бизнес, дипломатическия корпус и институциите за открит диалог по актуални теми. Събитието се провежда за 8-а година, този път  под мотото България и ЕС след европейските избори“. Активно участие в престижното събитие взеха управители и висши мениджъри на над 40 компании членове и партньори на БФБЛ, посланици и икономически аташета на над 35 страни от Европейския съюз и целия свят и високопоставени представители на администрацията на българско и европейско ниво.

Всяка година срещата се организира в сътрудничество с един дипломатически партньор, като сега това беше посолството на Белгия, а посланик Фредерик Мьорис се включи с основно изказване. Официални гости бяха още министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов, заместник-министърът на външните работи Невяна Митева, ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев и Йорданка Чобанова, ръководител на постоянното представителство на Европейската комисия у нас.

Във форума участваха и Левон Хампарцумян, председател на БФБЛ, Антон Панайотов, заместник-председател, и Максим Бехар, член на Борда на организацията и модератор на дискусията.

Инициативата на БФБЛ предоставя ексклузивна възможност за отворен диалог на бизнес общността с посланиците на съществуващи и потенциални икономически партньори на страната и за споделяне на контакти, опит и идеи за бъдещи партньорства.

Срещата се осъществи с подкрепата на златните партньори БАТ България, сребърните партньори JTI, Електрохолд, Астелас и M3 Communications Group, бронзовите партньори Alaric Securities, Roche, Dundee Precious Metals Челопеч и Amusnet и партньорите Unique Estates и адвокатско дружество „Гугушев и партньори“.

Председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян откри събитието, като посочи ролята на сътрудничеството между частния и публичния сектор за изграждане на благоприятна среда за устойчив икономическо напредък и просперитет. „Успехът не е даденост, за него трябва да се работи ежедневно, което хората от бизнеса знаят добре от своята практика. Сегашната ситуация на промени и предизвикателства в световен мащаб е и шанс да използваме целия си потенциал и да вземем правилните решения“.

Белгийският посланик Фредерик Мьорис подчерта приоритетите на белгийското председателство на Съвета на ЕС – защита на принципите на правовата държава, демокрацията и единството; укрепване на конкурентоспособността; усилия за екологичен и справедлив преход; укрепване на социалната и здравна програма; защита на хората и границите; и утвърждаване на глобална Европа. Той обърна внимание и на приноса на Българския форум на бизнес лидерите и компаниите членове за позитивните промени в страната в последните над 25 години.

Министърът на икономиката и индустрията Петко Николов направи обзор на основните приоритети на министерството – икономическа и финансова стабилност, присъединяване на България към Шенген, еврозоната и ОИСР, цифровизация и кръгова икономика, вертикална свързаност и логистика, индустриални зони. Той изтъкна единомислието между бизнеса, публичния сектор и образователните институции за нуждата от развитие на човешкия потенциал – дългосрочно решение, което ще направи страната ни част от иновативното бъдеще на Европа.

Невяна Митева, заместник-министър на външните работи, подчерта приемствеността във външната политика на страната с акцент върху запазване на евроатлантическия курс. 

Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, се спря върху проведените преди дни европейски избори и посочи следващите стъпки в конструирането на Европейския парламент и Европейската комисия. 

В последвалата дискусия гостите от бизнеса и дипломатите имаха възможност да обменят мнения, идеи и препоръки за развитие. Сред основните акценти бяха пълноправното членство на България в Шенген, приемането на еврото, интеграцията в ОИСР и други стъпки, които ще подобрят средата за бизнес, работа и живот.


Златен партньор


Сребърен партньор


Бронзов партньор


Партньори