Новини от БФБЛ и партньори

Призоваваме всички шампиони на многообразието и приобщаването

24 януари 2024
Призоваваме всички шампиони на многообразието и приобщаването

Наградата „Европейски столици на многообразието и приобщаването“ е отворена за всички местни органи в ЕС, които изграждат по-справедливи общества чрез насърчаване на многообразието и приобщаването по отношение на:

  • пол
  • расов или етнически произход
  • религия или убеждения
  • увреждане
  • възраст
  • ЛГБТИК идентичност

Това означава, че вашето село, град или регион може да получи признанието, което заслужава, за изграждането на среда, която позволява на всеки да се чувства в безопасност и да реализира своя потенциал.

Категории на наградата

Две основни категории:

  • Териториално-административни единици с население по-малко от 50 000 жители;
  • Териториално-административни единици с население над 50 000 жители.

Ще бъде присъдена и специална награда за местните органи, които създават условия за безопасни градове и региони за жените в цялото им многообразие, като се справят с насилието над жени. Може да подадете заявлението си на всеки официален език на ЕС.

Краен срок

Можете да подадете заявлението си до 15 февруари 2024 г., 12:00  ч. централноевропейско време. Церемонията по награждаването ще се проведе на 25 април 2024 г.

Повече за правилата и процеса на кандидатстване

График на конкурса

• Подаване на заявления за кандидатстване: до 15 февруари 2024 г., 12:00 ч. централноевропейско време

• Оценяване на заявленията от експерти и жури: между 16 февруари и 31 март 2023 г.

• Обявяване на кандидатите, преминали първоначалния подбор: в началото на април 2024 г. (очаква се да бъде обявена точна дата)

• Церемония по награждаването: 25 април 2024 г.

Носители на златно отличие #DiversityCapitals за 2023 г.

Повече от 70 градове и региони кандидатстваха за прозвището „Европейски столици на приобщаването и многообразието“ в миналогодишния конкурс. Посочените по-долу спечелиха силно желаната златна награда в своите категории, като се отличиха в стремежа си към една по-равноправна и приобщаваща Европа:

Категория над 50 000 жители - ТЕРАСА, Испания

Категория по-малко от 50 000 жители -  ЛА САРСА, Испания

Насърчаване на равенството на ЛГБТИК -  ГДАНСК, Полша

Вдъхновете ЕС, изградете Съюз на равенство

Наградата е нещо повече от признание. Нашите победители ще вдъхновяват други градове, като споделят най-добри практики и печеливши политики. Това ще ни отведе една крачка напред към Съюза на равенство и едно по-равноправно общество.

Хелена Дали, европейски комисар по въпросите на равнопоставеността: „Наградата „Европейски столици на приобщаването и многообразието“ се присъжда на местни органи, които служат за пример с изключителната си отдаденост за създаването на безопасни и приобщаващи пространства, към които всички имат чувството, че принадлежат, и в които могат да процъфтяват. Наградените местни органи превръщат идеала за приобщаване и многообразие в осезаеми резултати. Това служи за вдъхновение на останалите. Благодаря на тези европейски столици, че пренесоха Съюза на равенството на местно равнище при гражданите“.

Имате въпроси относно наградата?

Ако имате въпроси:

Изтеглете презентацията за потенциални кандидати от уебинара, проведен от Европейската комисия на 15.01.2024  г.

Проверете правилата и насоките.

Свържете се със Секретариата на наградата на имейл award@eudiversity2024.eu