Новини от БФБЛ и партньори

Картина на Теодор Ушев за първи и единствен път беше продадена по време на благотворителен търг

20 октомври 2023
Картина на Теодор Ушев за първи и единствен път беше продадена по време на благотворителен търг

Търгът на звездите на фондация „Заедно в час” набра рекордните над 400 000 лв. за осигуряването на равен достъп до качествено образование за всяко дете

Източник: Заедно в час

За първи и единствен път до момента известният български творец Теодор Ушев предложи свое произведение на частни колекционери по време на Благотворителния търг на звездите, който се проведе на 18 октомври в Хотел Хилтън в София. Рисунката на Ушев беше спечелена в оспорвано наддаване за 78 000 лв. от ФАНТАСТИКО Груп, като тази сума ще бъде дарена изцяло за каузата на събитието – осигуряването на равен достъп до качествено образование за всички ученици в България и подкрепа за работата на фондация „Заедно в час“. 

Организатори на Благотворителния търг на звездите са фондация „Заедно в час” в партньорство с Българския форум на бизнес лидерите. Събитието се проведе за 12-а поредна година, като обедини бизнес лидери, социално отговорни компании и популярни личности около каузата за подобряване на българското образование. 

Теодор Ушев не успя да присъства на живо на събитието, но отправи видео послание към гостите, в което сподели своята мотивация да подкрепи каузата със свое произведение: „С радост се съгласих да участвам в тази инициатива на фондация „Заедно в час”, защото аз, както и всички, които сте се събрали тази вечер, вярвам, че всяко дете в България трябва да има възможност да получи качествено образование - независимо къде учи, независимо какви са финансовите възможности на неговите родители или къде живее. Както знаете, аз не продавам на частни лица мои произведения, така че тази вечер е единственият ви шанс да се сдобиете с моя рисунка, участвайки в този търг за този акварел”.

В Благотворителния търг на звездите предлагането на предмети е рядкост. Гостите на събитието основно наддават за време в компанията на известни и успешни личности от българската култура, спорт, медии и други сфери. Като съмишленици на мисията на „Заедно в час” звездите даряват от своето време, като влизат в различни роли - водещи на корпоративни събития, тиймбилдинг дейности и др.

В тазгодишното издание на Търга се включиха общо 19 популярни личности и близо 200 гости от над 80 компании, които заедно набраха над 400 000 лв. Сумата е рекордна за събитието и ще бъде изцяло инвестирана в работата на фондация „Заедно в час” и обучението и подкрепата на училищни екипи в програмата „Училища за пример”. 

Освен за произведението на Теодор Ушев, зрелищни наддавания с голям интерес имаше и за време прекарано с предприемачите Христо Борисов- изпълнителен директор на първата българска компания „еднорог” Payhawk, и Свилен Рангелов от компанията за товарни дронове Dronamics. Певицата Керана провокира присъстващите, като им предложи урок по карате, който ще им помогне още за подобряване на целеустремеността и самообладанието. Поетът Иван Ланджев обеща не само литературно четене, но и предизвикателна едновременна игра на шах на 10 дъски.

Силни наддавания имаше още за професионалния коуч Веселка Цочева - Донкова, алпинистката Силвия Аздреева, боксьора Тервел Пулев, актрисите Яна Маринова и Кристина Верославова, винения експерт Яна Петкова и журналистката Ива Дойчинова. Гостите имаха възможност да наддават още за вечеря в гурме ресторанта ONA на Филип Захариев, както и време с актьора Калин Сърменов, волейболиста Любо Ганев, рекордьорката по дълбочинно гмуркане Христина Димитрова, Шеф Манчев и подкаст водещия Георги Ненов. В края на вечерта с видео послание се включи и най-добрият български тенисист Григор Димитров, който дари за събитието своя тенис ракета.

Водещи на търга за поредна година бяха Митко Павлов и Мария Силвестър. В залата присъстваха още редица популярни лица, приятели и съмишленици на каузата на „Заедно в час”. Сред тях бяха актьорите Алек Алексиев и Яна Титова, ултрамаратонецът Краси Георгиев, сноубордистката Александра Жекова, предприемачи, бизнес лидери и членове на управителния съвет на фондация „Заедно в час”.

Търгът на звездите се реализира и с щедрата подкрепа на компаниите: А1- златен спонсор; „Дънди Прешъс Металс“ и Kinstellar - сребърни спонсори; Boyden България, Acronis, Foundever, Винарска изба „Villa Melnik”, Coca Cola HBC България, хотел Хилтън и SEG - партньори.

„Вдъхновяващо е, че каузата образование обединява толкова много и различни хора. Всеки един от присъстващите в залата има своите лични истории, свързани с учители, училище и образование, които са силен мотиватор днес да подкрепим съвременните ученици да получават образование, което ги подготвя за бъдещето. Благодаря на всички, които допринесоха тази вечер да бъде толкова успешна и заедно да помогнем на още поне 120 училища през следващите три години да осигуряват по-качествено образование на своите ученици”, сподели в края на събитието Траян Траянов, изпълнителен директор на фондация „Заедно в час”.

„Българският форум на бизнес лидерите е горд партньор на Благотворителния търг на звездите вече 12 години, защото от самото начало на инициативата припознахме мисията на „Заедно в час“ за равен старт в живота на всяко дете чрез качествено образование независимо от социално-икономическия статус на родителите.  Ако сме отговорни пред обществото и пред бъдещето, ние трябва да направим всичко необходимо, за да подкрепим младите хора и те да получат привилегията да се образоват, за да реализират своя талант и мечти. Тази благотворителна вечер предоставя чудесна възможност за това“, каза при откриването Левон Хампарцумян, председател на БФБЛ.

За „Заедно в час"
Фондация „Заедно в час” вече 13 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. Мисията на организацията е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система. „Заедно в час” е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България” и е част от глобалната образователна мрежа Teach For All.