Новини от БФБЛ и партньори

Meet BBLF Success се проведе в Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив

14 септември 2023
Meet BBLF Success се проведе в Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив

Над 25 висши мениджъри от над 20 компании от общността на БФБЛ се запознаха на място с високотехнологичното производство и устойчивите иновации на компанията

Ново издание на инициативата ни за популяризиране на постиженията на компаниите членове MEET BBLF SUCCESS се проведе на 12.09.2023 г. Благодарим на любезните домакини на посещението – екипа на Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив. 

Над 25 висши мениджъри от над 20 компании от общността на БФБЛ бяха посрещнати на място от Ивелина Николова, Генерален мениджър на Шнайдер Електрик за България, Албания, Северна Македония и Косово; Мартин Йорданов, Управител на Умната фабрика; Симеон Козарев, Innovation Hub мениджър; и Калина Петкова, Лидер Глобални комуникации за Югоизточна Европа. 

Председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян поясни при откриването, че целта на серията събития Meet BBLF Success е да запознае компаниите членове с вдъхновяващия успех на техните колеги в различни сектори – с тяхната предприемчивост, постижения, иновации и добри практики на социална отговорност и устойчиво развитие, какъвто пример дава Шнайдер Електрик в България. 

Schneider Electric e лидер в дигиталната трансформация на енергийното управление и автоматизацията. През 2019 г. заводът в България получава Smart Factory сертификат – най-високия вътрешен стандарт на групата за индустриално производство, автоматизация и ефективно управление на процесите. Така производството в Пловдив става демонстрационен Smart Factory център за 14 държави. В завода край Пловдив се произвеждат над 40 милиона автоматични прекъсвачи годишно. С тях всеки ден компанията осигурява защита на хората от близо 30 държави, защото произведените продукти са в домовете на потребителите, в сградите, в които те учат, растат и работят.  В края на 2022 г. предприятието завоюва първото място и стана Фабрика на годината“ в конкурса на „Капитал“в партньорство с Община Пловдив и фондация „Тракия Тех“. 

На събитието Meet BBLF Success Ивелина Николова, Генерален мениджър на Шнайдер Електрик за България, Албания, Северна Македония и Косово, приветства гостите в специалното демонстрационно пространство – Innovation Hub, като разказа за настоящите и бъдещи инвестиционни планове на компанията в България. 

Гостите имаха възможност да видят процеса по изграждане на първата и единствена у нас иновативна геотермална система от такъв мащаб, която ще позволи на завода в Пловдив да стане 100% независим от употребата на природен газ. В момента разширението на фабриката на компанията в България, чрез което сградата ще се увеличи с 3000 кв. м., също е във финална фаза. „С това инвестиционните планове на компанията не приключват. Както Европа като зона, така и нашата страна в частност остават във фокуса на плановете за бъдещ растеж“, сподели Ивелина Николова. „Предстои компанията да открие още над 100 нови работни места в Умната фабрика в Пловдив, с които семейството на Шнайдер в България вече ще наброява над 1000 души“, допълни тя. 

Мартин Йорданов, Управител на Умната фабрика в Пловдив, разказа за историята и старта на производството на Schneider Electric в България преди почти 25 години в Перущица. „Към момента над 70% от процесите във фабриката са изцяло автоматизирани, а екипът не спира внедряването на нови технологии. Изключително важно е, че предприятието  ни е важен хъб за развитие на таланти за европейската ни организация. Имаме все повече колеги, започнали в нашето производство, които в момента заемат централизирани управленски позиции. Даваме много ценни възможности за кариерно израстване, преквалификация и развитие на екипа си“, подчерта той. 

Симеон Козарев, Innovation Hub мениджър на Schneider Electric в Пловдив, представи на гостите високотехнологичните решения, които компанията разработва, предлага и прилага. Той  подчерта дългосрочните инвестиции и инициативи за обучение и развитие на учениците и студентите от технологичните специалности в България. В началото и средата на 2023 г. компанията Schneider Electric подписва споразумения за партньорство с няколко университета в България с фокус върху ПУ „Паисий Хилендарски“. В специалност „Телекомуникации с мениджмънт“ към Физико-технологичния факултет на университета екипът на Schneider Electric ще проведе два едносеместриални курса, посветени на лийн управление и на енергиен мениджмънт. 

Големият акцент на посещението бе специалният тур в производствената част на фабриката, който домакините от Schneider Electric проведоха за гостите. 

Членовете на БФБЛ имаха възможност да видят реално в какво се изразяват мащабните 70% автоматизация и как са организирани процесите на работа във фабриката. В производството вече има внедрени 2 кобота (колаборативни робота), които са напълно автономни. За разлика от „обикновените“ роботи те са разработени така, че освен да изпълняват безупречно технологични операции – еднотипни и повтарящи се, се съобразяват с дейността на човека в близост и се грижат за неговата безопасност. Във фабриката има внедрена и AGV-система или т.н. безпилотен вътрешен транспорт. Чрез използването на новите технологии компанията инвестира много повече време в обучението на служителите, развитие на повече и по-високи компетенции и повишаване на тяхната професионална квалификация. 

В края на събитието мениджърският екип на Schneider Electric сподели с гостите, че в основата на всички решителни действия, които компанията предприема за намаляване на потреблението на енергия и декарбонизация на операциите, стои дългогодишният стремеж на Schneider Electric за опазване на нашия общ дом – Земята, и глобалният устойчив ангажимент на компанията за намаляване на емисиите на CO2 с 25% в цялата верига до 2030 г. 

Срещата завърши с коктейл за размяна на контакти и идеи за сътрудничество.

Очаквайте следващото издание на Meet BBLF Success!

Ако желаете да сте домакин на подобно посещение от управителите на компании членове, моля, свържете се с нас на office@bblf.bg.