Новини от БФБЛ и партньори

Бизнесът и правителството заедно могат да превърнат България в добро място за инвестиции, работа и живот

20 юни 2023
Бизнесът и правителството заедно могат да превърнат България в добро място за инвестиции, работа и живот
 • Над 50 компании и над 30 посолства взеха участие в Седмата годишна среща на БФБЛ с чуждестранните посланици на тема „България в Европа. Какво следва?“
 • Специални гости бяха министърът на финансите Асен Василев и испанският посланик Алехандро Поланко

  Ако играят в един отбор, бизнесът и правителството могат да превърнат България в добро място за инвестиции, работа и живот, стана ясно по време на традиционната дискусия на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) с дипломатическия корпус. Седмото издание на годишната среща на БФБЛ с чуждестранните посланици се проведе на 20 юни 2023 г. в х-л „Балкан Палас“. Ексклузивното събитие отново събра високопоставени представители на общността на отговорния бизнес, на изпълнителната власт и дипломати, акредитирани в София, които този път дискутираха темата „България в Европа. Какво следва?“.

  Със срещата Форумът цели да предостави широка платформа за диалог между различни секторипо актуални въпроси за икономическото и социално развитие на страната. Дипломатически партньор тази година бе испанският посланик Алехандро Поланко, а официален гост бе министърът на финансите Асен Василев. Участие в срещата взеха посланици и висши дипломати от над 30 страни, както и управители на над 50 водещи компании членове и партньори на БФБЛ, които обмениха контакти, идеи и опит. Партньор на инициативата тази година бе и Българо-испанската търговска камара.

  Мястото на България в Европа бе основната тема на срещата. Левон Хампарцумян, председател на БФБЛ, подчерта, че в днешното времена големи промени страната ни има шанс да се възползва от ситуацията, като използва своите силни страни и потенциал.

  Максим Бехар, дългогодишен член на УС на БФБЛ и главен изпълнителен директор на M3 Communications Group, Inc., който модерира дискусията, отбеляза, че Българският форум на бизнес лидерите вече 25 години насърчава подобряването на условията за правене на бизнес, което ще превърне България в страната, в която всички искаме да живеем и работим. 

  БФБЛ по традиция организира Годишната среща на бизнеса с чуждестранните посланици в сътрудничество с един дипломатически партньор. Тази година това бе Алехандро Поланко, посланик на Испания – страната, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС от 1 юли 2023 г. В изказването си той акцентира върху основните теми, които са от значение за Европа днес и утре като отворената и стратегическа автономност на ЕС, реиндустриализацията и устойчивостта на икономиката, общата външна политика, социалната и икономическа кохезия и върховенството на правото. 

  Министърът на финансите Асен Василев направи кратък обзор на времето от миналогодишната среща с общността на БФБЛ, на която той също беше специален гост, и очерта предизвикателствата пред Европа – баланс между цените на енергията изеления преход, отваряне към нови, по-ефективни бизнес модели и имиграционна политика, базирана на привличането на таланти. Той отбеляза и големите задачи пред обществото в България днес – приемането на еврото, влизането в Шенген, осъвременяването на системата на образованието, за да подготвянай-младото поколение с умения, подходящи за следващите поне 50 години.

  „Ролята на правителството е да предостави цялата необходима социална инфраструктура – добро образование, качествено здравеопазване, транспортни връзки, докато бизнесът от своя страна може да допринесе с повишаване на заплатите. Тези комбинирани мерки са това, което ще привлече и мотивира голяма част от българите да се върнат в България“, подчерта министър Василев в отговор на повдигнатата от бизнеса тема. 

  Активно участие в разговора взеха също Макс Баклаян, главен изпълнителен директор на Тавекс, Антон Панайотов, заместник-председател на БФБЛ и управител на „Аларик Секюритис“, Милена Драгийска, член на Борда на БФБЛ и главен изпълнителен директор на „Лидл България“, адв. Владимир Пенков, председател и старши съдружник в адв. дружество „Пенков, Марков и партньори“, и Весела Илиева, член на Борда на БФБЛ и управляващ партньор на Unique Estates

  В дискусионната част дипломатическият корпус и бизнес лидерите разговаряха за конкретните практически мерки, които ще допринесат за успешно икономическо и социално развитие на България. За да видите снимки от събитието, моля, посетете официалната страница на БФБЛ във фейсбук.

  Златни партньори: Tavex, British American Tobacco България, Fest Team 

  Сребърни партньори: Japan Tobacco International България, M3 Communications Group, Lidl България, „Пенков, Марков и партньори“  

  Бронзови партньори: Astellas Pharma, Dundee Precious Metals Chelopech

  Партньори: Unique Estates, „Гугушев и партньори“, Българо-испанската търговска камара


Златен партньор


Сребърен партньор


Бронзов партньор