Новини от БФБЛ и партньори

Хартата на многообразието в България проведе годишна среща на своите членове

12 май 2023
Хартата на многообразието в България проведе годишна среща на своите членове

Над 30 български и международни компании и организации са подписали документа в последните две години

Хартата на многообразието в България – съвместна инициатива на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) и Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) за насърчаване и популяризиране на политиките за разнообразие, равенство и приобщаване на работното място, проведе годишна среща на своите членове на 12 май 2023 г. в х-л „Хилтън“ в София. Генерален партньор е БАТ България, на които сърдечно благодарим. 

Събитието за общността и съмишленици на Хартата на многообразието цели да популяризира корпоративните стратегии за изграждане на разнообразни екипи и приобщаваща работна среда и предостави полезна платформа за обмяна на контакти, идеи и добри практики.

Срещата се проведе в контекста на Европейския месец на многообразието 2023празник на равнопоставеността и уважението на работното място и в цялото общество, който се отбелязва през месец май в страните от Европейския съюз от всички 26 национални Харти и техните над 15 000 организации членове.

Срещата в София събра над 80 представители на различни сектори – отговорни институции, бизнес общността, граждански организации, които препотвърдиха важността на съвместните усилия за популяризиране на ценностите на равенството и приобщаването.

Официални гости бяха Надя Клисурска, заместник-министър на труда и социалната политика, доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация, Елена Чернева-Маркова, заместник-омбудсман, и Димитър Марков, директор на правната програма на ЦИД.

Надя Клисурска поздрави присъстващите представители на бизнеса: „С примера си вие доказвате, че отношението към равенството във всеки негов аспект води до по-добри финансови резултати и повече справедливост, базирана на личността, нейните качества, положения труд и придобити умения. Вярвам, че всички заедно вървим в правилната посока за развитието на икономиката и държавата и достоен живот на хората“.

„Знаем, че многообразието отваря вратите към развитието и успеха. Като общност на отговорните компании ние в БФБЛ целим да покажем и бизнес ползите от подобен подход. Това е особено важно днес, ако искаме да се състезаваме с останалия свят, ако имаме предвид демографските и други социални тенденции в нашата страна, а и като отчитаме последните предизвикателства – те показват, че само бизнесът, който е гъвкав, способен на бързи промени, а също и изобретателен и ефективен, може да се развива успешно и устойчиво“, каза председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян при откриването. Той благодари на ресорните институции за подкрепата и сътрудничеството при самия старт и продължаващото развитие на инициативата.

Събитието бе и официална церемония по връчването на сертификатите за членство на най-новите членове* на Хартата. Управители и висши мениджъри на над 30 компании и организации, подписали документа през последните две години, имаха възможност да споделят своите мотиви да прилагат на практика политики за равенство и приобщаване. Така те изпратиха ясно послание към колегите си от бизнеса и към широката общественост за значението на многообразието като основен фактор за иновациите, растежа и продуктивността на своите компании, а също и за създаването на по-справедлива и приобщаваща обществена среда. 

Водеща на събитието бе Евелина Павлова, радио и тв журналист и социален предприемач.

Срещите и разговорите продължиха и в неформална обстановка след официалната част.

Събитието е съфинансирано от ЕС.

*Списък с компаниите и организациите, получили официалните си сертификати за членство в българската Харта на многообразието, на събитието днес: АД „Гугушев и партньори“; IBM  България; ICAP CRIF; Астелас Фарма; Байерсдорф България; БAТ България; Виваком; Дентсу България; ДФХ България; Елтон Корпорейшън; Екшън Глоубъл Къмюникейшънс България; ЗАГОРКА; „Заедно в час“; Идънред България; ИКЕА България; Индитекс България; Интерланг; Карлсберг България; КАТРО България; Кока-Кола ХБКБ; Креативно и обучително студио АРТИЕД; Лидл България; Мерк Шарп и Доум България; Монделийз България; Пейсейф България; Такеда; ТРАНСПРЕС; Фондация „Синергиа“; Хилтън София; Хюлет Пакард Глоубъл Деливъри България Сентър.

Генерален партньор: БАТ България. Събитието е съфинансирано от Европейския съюз.

 

За Хартата на многообразието в България

Хартата на многообразието в България е съвместна инициатива на Центъра за изследване на демокрацията и Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) с цел насърчаване на многообразието в работна среда. Хартата поощрява компаниите да създават и прилагат политики, свързани с управление на многообразието, превенция на дискриминацията и насърчаване на равнопоставеността. Двете организации стартират проекта през септември 2020 г., а учредители са 10 от най-активните компании членове на БФБЛ. Така България стана 25-ата държава от ЕС, която се присъедини към Европейската платформа на Хартите на многообразието и се възползва от обмена на идеи, добри практики и ресурси между националните харти. Днес българската Харта обединява над 50 подписали я страни, предимно частни компании, но също така и неправителствени организации, и обхваща общо близо 5 000 служители, които получават достъп до широка мрежа от контакти, публикации и помощни средства за мониторинг и оценка на


Златен партньор