Новини от БФБЛ и партньори

Новите носители на наградата „Многообразие на работното място“ представиха своите успешни проекти пред общността на отговорния бизнес

05 април 2023
Новите носители на наградата „Многообразие на работното място“ представиха своите успешни проекти пред общността на отговорния бизнес

Уебинарът за добри корпоративни практики се провежда от Хартата на многообразието в България и е част от Европейския месец на многообразието 2023

За трета поредна година Хартата на многообразието в България* – съвместна инициатива на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) и Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), организира уебинар за добри практики на многообразие, равенство и приобщаване в корпоративната среда. Събитието има за цел да насърчи политиките на уважение и приемане на различията, да популяризира отличените компании в специалната категория „Многообразие на работното място“ на авторитетните Годишни награди за отговорен бизнес 2022 на БФБЛ и да се превърне в полезна платформа за споделяне на работещи идеи, практически опит и постигнати успехи.

Официални гости на уебинара на 4 април бяха доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация, Яна Кукуцкова от европейската Платформа на хартите на многообразието, Димитър Марков, директор на правната програма на ЦИД, и Левон Хампарцумян, председател на БФБЛ.

Лектори от страна на бизнеса бяха висши мениджъри в Lidl България, HPE България и Shell България – компаниите, отличени съответно с първо, второ и трето място в току-що отминалите 20-и Годишни награди за отговорен бизнес. Те представиха своите успешни проекти и отговориха на поставените от аудиторията въпроси.

В дискусията участваха над 50 представители на компании, вече подписали българската Харта, компании членове на БФБЛ – общността на отговорния бизнес, и експерти по темата от публичния, частния и гражданския сектор.

Като събитие на българската Харта на многообразието, уебинарът се проведе в контекста на Европейския месец на многообразието, който предстои да бъде отбелязан през май в страните членки на ЕС. Мащабната европейска инициатива  има за цел да се бори с дискриминацията и да насърчи разнообразните и приобщаващи работни места, а с това и духа на взаимно уважение и толерантност в обществото.

Дискусията в България също цели да популяризира предимствата и да разпространи добрите практики на компаниите. При откриването председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян подчерта, че въвеждането на Хартата е част от усилията на БФБЛ за модернизация на страната, за да стане тя по-добро място за работа и живот, и за задържането й в европейска орбита, към която тя принадлежи. „Всяка стъпка в тази посока, всеки проект или кампания, които създават равноправна и приобщаваща среда в полза на всички, са от значение. Признателни сме на участниците в юбилейното 20-о поред издание на нашите Годишни награди за отговорен бизнес в специалната категория за многообразие – вашето доверие, добър пример и успехи мотивират и много други фирми и организации“, каза той.

Димитър Марков, директор на правната програма на ЦИД и модератор на дискусията, подчерта, че ЦИД И БФБЛ заедно работиха за старта през 2020 г. на българската Харта на многообразието, която продължава да расте и да набира единомишленици. „За нас е много важно и че сме част от голямото семейство на европейската Платформа на хартите на многообразието. Щастливи сме от възможността да черпим познания и опит, а и да изнасяме наши добри практики в рамките на това международно сътрудничество“, добави той.   

Яна Кукуцкова от Платформата на хартите на многообразието към Европейската комисия се включи от Брюксел, като уточни, че тя вече обединява 26 харти в страните от ЕС, като те са подписани от над 15 000 компании и организации. Българската Харта също е част от този процес на утвърждаване на Европа на равенството и дава своя принос чрез различни дейности и събития на своите членове. Сърдечни поздравления не само за финалистите, а и за всички кандидатствали за наградата за многообразие на работното място – всяка промяна и в малките компании, и в големите корпорации има директно отражение върху живота на хората и вдъхновява колегите ви в цяла Европа“.

В дискусията участва и доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), институцията, която по закон следи за равенството, равното третиране и недопускането на дискриминация, има правомощията да решава конкретни казуси и се стреми да осъществява и превантивна дейност (презентация). КЗД е естествен и надежден партньор на Хартата от самото й създаване. Доц. д-р Джумалиева е и традиционен член на журито, което оценява кандидатурите в категорията за многообразие в Годишните награди за отговорен бизнес на БФБЛ.   

Тазгодишното издание на престижния конкурс за корпоративна отговорност, устойчивост и многообразие на БФБЛ отбеляза значителен ръст на номинациите в Многообразие на работното място – категорията, която популяризира предимствата и насърчава културата на равенство и уважение на работното място. За авторитетното отличие този път се състезаваха 12 компании или 25% повече от предходната година, което е ясен знак за нарастващата значимост на D&I темата сред работодатели и служители. В състезанието участваха АстраЗенека, Shell, IBM, HPE, Accenture, Paysafe, Данон Сердика, Yettel, Imperia Online, Престиж-96, Солвей Соди и Lidl.

Голямата награда отиде при Lidl, а HPE и Shell са финалисти. Именно трите отличени от журито компании бяха поканени да представят своите успешни кампании във втората, по-практическа част на уебинара.

Рая Цветкова, мениджър „Изграждане на работодателска марка“, и Валерия Дойчева, старши консултант „Обучение и развитие“ и ръководител на програмата за разнообразие и приобщаване, представиха „Lidl палитра“ – проект за приобщаване на хора от различни групи, с който Lidl България заслужи първото отличие в категорията за многообразие за 2022 г. „В Lidl вярваме в ползите от разнообразието и приобщаването – разгръщане на потенциала на хората, развитие на лидерството вътре в компанията и подкрепа на разнообразието на екосистемата на Lidl в глобален план и на местно ниво“, посочи Валерия Дойчева. Рая Цветкова подчерта: „Ключов фактор за успеха на програмата са нашите партньори – граждански организации, но също училища, университети, работодателски организации, както и нашите служители, които са вече над 4000 и с доста разнообразни профили. Сред целевите ни групи са и младежи, различните малцинства в нашата страна, също жени, бежанци, мигранти и по-широката общественост. Стремим се и да разпространяваме информация за нашите инициативи, за да увличаме всички останали и да даваме добър пример“. Няколко са акцентите в програмата „Lidl палитра“ – работа с поколението Z; сертификационна академия „Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване“; програма за украински граждани и релокацията им в България; множество партньорства с кауза (презентация).

За първи път тази година наградата за многообразие дава възможност на победителя Lidl България да вземе участие в официалната церемония по откриването на Европейския месец на многообразието на 28 април в Брюксел.

Радослава Петкова, програмен мениджър в Хюлет Пакард Ентърпрайз България, представи програмата „Многообразие и приобщаване“ за безусловно приемане, непредубедена работна среда и равенство за различните таланти, донесла на HPE България престижното второ място. „Силата на нашите инициативи и възможностите, които отключват те, се дължат на корпоративната култура на HPE. Ние насърчаваме безусловното приобщаване, а нашите служители със своите различни гледни точки, идеи и опит допринасят за общата ни цел да усъвършенстваме начина, по който хората живеят и работят“, посочи тя. Основна движеща сила на D&I кампаниите в HPE България са ресурсовите групи от доброволци, които с ентусиазъм и ангажираност осъществяват значими инициативи. Друг решаващ фактор за успеха е дългосрочното сътрудничество с 60+ фондации и организации, което води до голям ефект, добри резултати и все повече съмишленици и извън компанията. Конкретните проекти, отличени тази година, са HPE Bulgaria Abilities Talks – едноседмичен форум за вътрешни и външни участници за предизвикателствата и успехите на хората с различни възможности, и Celebrating PRIDE Together, който се фокусира върху равнопоставеността иприобщаването на ЛГБТ+ общността (презентация).

Златина Ракшиева, мениджър маркетинг и бизнес развитие в отдел „Бизнес клиенти“ и ръководител на доброволците от DE&I Network в Шел България, представи инициативата „Уникални хора. По-силни заедно“, класирана на почетното трето място. Шел дългосрочно цели да е една от най-многообразните и приобщаващи организации в света, в която служители, клиенти, доставчици и партньори се чувстват ценени и уважавани. Компанията е и сред учредителите на Хартата на многообразието в България. „Причината да сме толкова успешни в DE&I е, че компанията задава високи стандарти, политики и цели, и осигурява среда за тяхната реализация, а екипът от доброволци успява да ангажира служителите“, сподели тя. Шел се фокусира върху 4 области – равенство между половете, раса и етническа принадлежност, хора със специфични потребности и LGBTQ+ общността, като по всички тях има доказани успехи и напредък. От компанията са готови да си сътрудничат с колегите си от бизнеса по тази тема (презентация).

Всички презентатори подчертаха готовността си да споделят своя опит и добри практики с партньори и съмишленици. От Хартата на многообразието посочват няколко възможности за това:

  • Ако все още не сте член на българската Харта, подпишете я онлайн и се присъединете към общността от организации, които дават равен шанс на всеки служител и талант.
  • Станете част от Европейския месец на многообразието 2023, като посетите още сега сайта, разгледате картата с инициативите в страните членки и заимствате идеи за свои активности и кампании. Ако вече имате планирани свои събития или дейности, отбележете ги на картата, така те ще бъдат видими за компании и хора от останалите страни в ЕС.
  • Гледайте онлайн откриването на Европейския месец на многообразието, в което участват официални лица и интересни лектори, на 28 април сутринта на живо от Брюксел.
  • Информирайте се за старта на програмата NICE за насърчаване на неутрална и приобщаваща комуникация в корпоративна среда, която се изпълнява от хартите на многообразието в България, Кипър, Гърция, Литва и Румъния. Очаквайте подробности за предстоящите обучения и полезни ресурси.
  • Включете се в актуалното изследване на средата и събиране на опит, мнения и добри примери за приобщаваща комуникация на работното място – попълнете нашия онлайн въпросник (отнема 10 минути).

*За Хартата на многообразието в България

Съвместна инициатива на Центъра за изследване на демокрацията и Българския форум на бизнес лидерите за насърчаване на управлението на многообразието в България чрез разработване, въвеждане и прилагане на национална харта.

Официалният старт на Харта на многообразието в България беше през септември 2020 г., като така страната ни стана 25-ата членка на ЕС, която се присъединикъм европейската Платформа на хартите на многообразието и се възползва от обмена на идеи, добри практики и ресурси между националните харти.

Днес българската Харта обединява над 50 подписали я страни, предимно частни компании, но също така и граждански организации, и обхваща близо 5 000 служители. С подписването на Хартата компаниите поемат публичен ангажимент да приемат и прилагат на практика принципите на многообразието, равните възможности и социалното приобщаване.

Хартата на многообразието в България развива редица инициативи, като наградата „Многообразие на работното място“ в рамките на престижните Годишни награди за отговорен бизнес на БФБЛ, семинари за споделяне на опит, годишна церемония по връчване на сертификати за членство, срещи и дискусии с цел насърчаване, популяризиране, дискусия, обмен и разпространение на политики и добри практики в областта на управлението на многообразието.

От 2021 г. всяка година през май Хартата и членуващите в нея компании и организации отбелязват заедно Месеца на многообразието в ЕС, за да промотират ценностите на равнопоставеността и приобщаването на работното място и да допринесат за създаването на по-добър социален климат и толерантна обществена среда.

За повече информация: www.diverse-bg.eu