Новини от БФБЛ и партньори

Meet BBLF Success с Еко Глоуб: възможности за финансиране на българския бизнес

17 ноември 2022
Meet BBLF Success с Еко Глоуб: възможности за финансиране на българския бизнес

Осмото издание на инициативата Meet BBLF Success се проведе на 17 ноември 2022 г. при значителен интерес от страна на компаниите членове на БФБЛ. Управители и висши мениджъри на над 30 компании от общността на Форума присъстваха на срещата и се запознаха с дейността на консултантска компания Еко Глоуб, която от 10 години успешно консултира, подготвя, изпълнява и отчита европейски проекти. Във фокуса на дискусията бяха фондовете, от които могат да се възползват българските компании в настоящия период.

Серията срещи под мотото Meet BBLF Success се стреми да представи вдъхновяващото развитие на членовете в различни браншове – с тяхната предприемчивост, постижения, иновации и добри КСО практики. Форматът е и полезна платформа за създаване на контакти на високо ниво и насърчаване на сътрудничеството между компаниите членове на организацията.

В началото на срещата председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян отбеляза, че България като част от Европа и света е необходимо да участва в започналите процеси по трансформация на бизнеса. Целта на европейските средства е не просто да бъдат усвоявани, а да има резултат от тях, ето защо всеки проект е успешен, когато променя средата, в която правим бизнес, учим и живеем, за да стане България едно по-добро място за инвестиции, работа и живот, подчерта той.

Адв. Биляна Тончева от консултантска компания Еко Глоуб представи накратко дейността й, като подчерта дългогодишния опит в консултирането и подготовката на проекти с европейско финансиране, както и лицензите за енергийно обследване на сгради, промишлени системи и осветление, които са особено важни за бенефициентите. Всяка компания независимо от своя размер или сектор има нужда от ресурси, затова е важно да се направи анализ и да се ползват възможностите за безвъзмездно финансиране, които се  предоставят на българския бизнес, каза тя.  

Адв. Тончева представи актуалните процедури за финансиране на: ИКТ решения и услуги за малки и средни компании; саниране на сгради в сферата на производството, търговията, услугите и туризма – 100% безвъзмездно за микро, малък и среден бизнес и до 80% за големи предприятия; закупуване на фотоволтаични и ВЕИ системи, както и на батерии за локално съхранение на енергията за собствено потребление; разработване на иновации; ресурсна ефективност; внедряване на иновации; адаптиране на работната среда и др.  Възможностите са толкова много, че практически няма компания, която не би могла да се възползва, обобщи адв. Тончева.

Гостите имаха възможност да научат повече и за еврофондовете, които се очаква да стартират в следващите месеци, условията за кандидатстване и детайли по процеса, както и да зададат свои конкретни въпроси.

Модератор на дискусията беше Максим Бехар, член на УС на БФБЛ, присъства и изпълнителният директор Георги Руйчев, както и управители и мениджъри на над 30 компании от общността на Форума.  

Вижте повече снимки в галерията по-долу.

Очаквайте следващото издание на Meet BBLF Success!