Новини от БФБЛ и партньори

БФБЛ гостува на Българска фондова борса – институцията будител на капиталовия пазар в страната

01 ноември 2022
БФБЛ гостува на Българска фондова борса – институцията будител на капиталовия пазар в страната

Серията ексклузивни събития Meet BBLF Success цели да представи вдъхновяващия успех на компаниите членове на Българския форум на бизнес лидерите в различни сектори

В Деня на будителите Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) проведе поредното издание на инициативата Meet BBLF Success, като домакин този път бе Българска фондова борса – институцията, призвана да буди капиталовия пазар в страната, която вече 30 години дава своя принос за тенденциите в развитието му. В рамките на посещението компании на общността на отговорния бизнес имаха възможност да се запознаят отблизо с работата на единствената действаща фондова борса у нас. Управители и топ мениджъри от над 20 компании членове на БФБЛ удариха борсовата камбана за тържествено начало на търговската сесия и събудиха инвеститора в себе си.  

„Целта на серията срещи на високо ниво Meet BBLF Success е да запознае компаниите членове на БФБЛ с вдъхновяващия успех на техните колеги от различни сектори – с тяхната предприемчивост, развитие, постижения, иновации и добри КСО практики. Форматът се стреми и да улесни и насърчи бизнес партньорствата вътре в нашата организация“, каза при откриването председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян. 

Основната мисия на Българска фондова борса е да съдейства за развитието на организиран капиталов пазар, който да осигури на борсовите членове и техните клиенти равен достъп до пазарната информация и еднакви условия за участие в търговията с ценни книжа. Доц. д-р Маню Моравенов, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор, представи дейността, постиженията и перспективите пред БФБ, като отбеляза ръста на редица показатели през 2021 г. и настоящата 2022 г. По думите му, стабилността на борсата се дължи най-вече на потенциала на българския капиталов пазар да бъде добра алтернатива за инвестиции.

Освен организатор на търговия с ценни книжа и други финансови инструменти, БФБ е и активен участник в приоритизирането на ESG (екологично, социално и корпоративно управление) представянето на бизнеса в България. БФБ предлага цялостно решение в тази посока, което има три стълба: Green Centre, изработил Насоки за ESG оповестяване и отчитане в помощ на компаниите с добри практики на устойчивост; Oxygen – техническо средство за задължителния минимум от ESG оповестяване и отчитане; и ESG рейтинг – първият в България, който ще заработи от 2023 г. в партньорство с Refinitiv, водещ световeн доставчик на данни и инфраструктура за финансовите пазари. Тези инструменти ще помогнат на българските публични компании да подобрят своите ESG резултати в съответствие със световните стандарти и ще им позволи да допринесат за устойчивото икономическо развитие на страната, подчерта доц. д-р Моравенов.

В срещата взеха участие Васил Големански, изпълнителен директор на Централен депозитар, и Милена Михайлова, директор „Международни отношения и връзки с обществеността“ в БФБ. От страна на БФБЛ участваха членове на УС, изпълнителният директор Георги Руйчев, както и заместник-директорът Габриела Маринова. 

Събитието отбеляза и Деня на будителите – домакините от БФБ подариха на всеки от гостите идеограма с буква от кирилицата с автограф от художника-илюстратор Дамян Дамянов.

Срещата завърши с коктейл за размяна на контакти и идеи за сътрудничество.

Очаквайте следващото издание на Meet BBLF Success!

Ако желаете да сте домакин на подобно посещение от управителите на компании членове, моля, свържете се с нас на office@bblf.bg.