Новини от БФБЛ и партньори

Трансформациите и иновациите са ключът към справянето с предизвикателствата

30 юни 2022
Трансформациите и иновациите са ключът към справянето с предизвикателствата

Отговорното и устойчиво развитие бе основна тема на шестата годишна среща на Българския форум на бизнес лидерите с посланиците 

Трансформациите и иновациите са ключът към справянето с  предизвикателствата, стана ясно по време на срещата на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) с чуждестранните посланици у нас, която се проведе за шеста поредна година днес в хотел „ИнтерКонтинентал“ в София. Ексклузивното събитие по традиция събира високопоставени представители на общността на отговорния бизнес, дипломатическия корпус и изпълнителната власт, като мотото тази година бе „България 2022: иновации за успех“. С дискусията Форумът цели да предостави ефективна платформа за диалог по актуални въпроси за икономическото и обществено развитие на страната.

Официални гости бяха вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и Десислава Бонева, заместник-министър на иновациите и растежа. Дипломатически партньор тази година бе френската посланичка Флоранс Робин. Участие в срещата взеха висши дипломати от над 25 страни, както и топ мениджъри на над 45 водещи компании членове и партньори на БФБЛ, които имаха възможност да обменят идеи, опит и добри практики.

Отговорното и устойчиво развитие на страната бе основна тема на дискусията. Председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян заяви при откриването: „Живеем във време на предизвикателства – светът се променя из основи, а България е част от този процес и има добри възможности да развие своя потенциал. Ще издържим на днешните изпитания, ако действаме на базата на споделени ценности, отговорност, разум и ясна визия за бъдещето на страната ни“.

Максим Бехар, член на УС на БФБЛ и главен изпълнителен директор на M3 Communications Group, който бе и модератор на дискусията, посочи, че Българският форум на бизнес лидерите от самото си създаване през 1998 г. работи за това да привлича инвестиции, да подобрява бизнес средата и да насърчава прозрачния и етичен бизнес, за да осигури възможности за развитие и достоен живот в България.

Годишната среща на бизнеса с чуждестранните посланици е събитие, което БФБЛ по традиция организира в сътрудничество с един дипломатически партньор. Тази година това бе Флоранс Робин, посланик на Франция – страната, която в последните 6 месеца е ротационен председател на Съвета на ЕС. В речта си на тема „Иновации за успех“ тя акцентира върху множеството проекции на иновативното мислене – от информационните технологии и сигурността през системата на образованието и веригите на производство и доставка до изграждането на справедливо и солидарно общество. Днешните предизвикателства налагат на страните в ЕС да търсят и прилагат новаторски подходи, за да трансформират бизнес модели, да намират алтернативни източници на суровини и материали и да осигуряват социална кохезия, каза Флоранс Робин.

Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите, подчерта основната цел на министерството – финансова стабилност, насочване на средства за важни социални сфери като здравеопазване, образование, пенсии и подкрепа за семействата, както и осигуряване на свобода за бизнеса чрез прозрачност и равни условия. В резултат сме свидетели на ръст на износа, на индустриалното производство и нарастващ интерес към инвестиции в страната въпреки всички предизвикателства, добави той. Вицепремиерът отговори на множество въпроси, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, приемането на еврото, инфлацията в световен мащаб и ролята на България в общоевропейските процеси. Според него следващите пет години ще бъдат период на сериозни изпитания заради войната в Украйна и преодоляването на последствията от нея, свързани с доставките на суровини и храни.  „Европа е призвана да действа единно и България ще изиграе полагащата й се роля в този процес“, каза той.  

Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа, представи предприетите ефективни мерки за стимулиране на инвестициите, стартирането и развитието на бизнес в България. Той акцентира върху политиките за насърчаване на обмен между изследователските и научни центрове и производствените предприятия. По думите му прозрачната бизнес среда,превръщането на науката в реален бизнеси растежът чрез иновации са ключови, за да сме конкурентоспособни.

Активно участие в разговора взеха също Антон Панайотов, заместник-председател на БФБЛ и управител на „Аларик Секюритис“, Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на „Лидл България“, Карел Крал, главен изпълнителен директор на „Електрохолд България“, Стамен Банковски, главен изпълнителен директор на „Астелас“, и Петър Кемалов, директор „Корпоративно развитие“ на Българска фондова борса, както и посланиците на Белгия, Бразилия, Дания, Нидерландия, Финландия и др.

В последвалата дискусионна част дипломатическият корпус и бизнес лидерите разговаряха за стъпките, необходими за успешното развитие на българската икономика и общество. Обмяната на контакти и идеи продължи и по време на коктейла след това.

За още снимки от събитието, моля, вижте Галерията по-долу.

Срещата получи и широк медиен отзвук: Фокус, Новини.бг, Новините.днес, Дарик нюз, БГлобал, Вести, Нюз.бг, Банкер, Твоят бизнес, ABCNews и др.

Златен партньор: JTI България

Сребърни партньори: Alaric Securities, „Електрохолд България“, „Лидл България“, M3 Communications Group

Бронзови партньори: Astellas, Dundee Precious Metals Челопеч

Партньор: Френско-българска търговска и индустриална камара (ФБТИК)


Златен партньор


Сребърен партньор


Бронзов партньор