Новини от БФБЛ и партньори

БДФ отличи компании, които инвестират във важни обществени каузи

08 декември 2021
БДФ отличи компании, които инвестират във важни обществени каузи

БФБЛ отново бе партньор на конкурса "Корпоративен дарител" на БДФ, а член на журито за поредна година бе КСО експертът Габриела Маринова, заместник-директор на БФБЛ

За 16-а поредна година Български дарителски форум (БДФ) награди социалноотговорните компании в България.

Церемонията се състоя в Президентството на Република България. Домакин беше президентът Румен Радев.

Конкурсът „Корпоративен дарител“ 2021 отличава компаниите, допринесли значително за ефективна и смислена обществена промяна чрез прозрачни, устойчиви и ефективни програми и инициативи.

Фокус на тазгодишната церемония са обединените дарителски усилия през 2020 г.  в отговор на COVID – 19 и на здравните и социални проблеми, породени от пандемията.  Наред с огромната дарителска и доброволческа активност, беше впечатляваща волята за обединяване на усилията – организации и компании инициираха и създадоха редица дарителски фондове още в първите месеци от кризата с желанието по-бързо и ефективно да подкрепят болници, общности и хора в нужда.

“Кризата възроди солидарността и сближи гражданското общество и бизнеса” каза Президентът Румен Радев в речта си при откриване на церемонията”.

Според Красимира Величкова, директор на БДФ, дарителската щедрост обаче трудно би стигнала до хората, “ако не съществуваше често пъти невидимата гражданска инфраструктура – всички онези местни организации, читалища, настоятелства, клубове и доброволчески групи, които работиха, за да се превърне дарителският жест в реална помощ за нуждаещите в цялата страна”.

В състезанието участваха 52 кандидатури. Изборът в качествените категории беше поверен на журито на конкурса, в количествените категории – на „Делойт България“, а в партньорските категории – на членовете на БДФ.

Традиционно Дарителският форум награждава личности със значим принос за развитието на дарителството в България. Тази година отличието е за Станимир Каролев – учредител и дарител на фондация “Карол Знание”. Фондацията има мисия да подкрепя български млади учени и техните научни проекти, така че те да намерят практическо приложение, да работи за изграждане на иновационна икономика, като открива и управлява идеи, таланти, предприемачи и проекти в научната област и технологичния сектор.

Управителният съвет реши да връчи и една специална награда „Смелост и вдъхновение в дарителството“ на фондация „За доброто“, чийто екип в последните две години, първоначално като неформална доброволческа група, а впоследствие и като организация, привлече хиляди съмишленици и реализира впечатляващи инициативи, насочени към по-добро детско здравеопазване у нас и подкрепа за нуждаещите се. През 2020 г. инициираха първия спешен фонд за подпомагане на болници за справянето с COVID-19 кризата.

Наградените през 2021:

Категория „Най-добра дарителска програма“:

“Time to make tomorrow” на Фондация „Обществен борд на TELUS International Bulgaria“.

Категория „Най-добра доброволческа програма“ (тази година има двама победители):

Кока-Кола ХБК България за #YouthEmpowered и Хюлет-Пакард Глоубъл Деливъри България Сентър за „Подпомагане и развитие на обществото чрез доброволческата и дарителска платформа HPE Gives“.

Категория „Най-щедър дарител“:

Дънди Прешъс Металс Челопеч (дарени 1 710 683.97 лв., което е и 0,73% от печалбата преди облагане).

Категория „Най-голям обем нефинансови дарения“:

Данон Сердика (дарени продукти на стойност 476 793,31 лв.).

Категория „Най-сполучливо партньорство 2020“:

SAP Labs България и Фондация „Работилница за граждански инициативи“ за програмата „Запознайте се и програмирайте“.

Специална награда „Смелост и вдъхновение в дарителството“ на фондация „За доброто“.

Награда на УС на БДФ за личност със значим принос за развитие на дарителството в БългарияСтанимир Каролев, връчена от президента Румен Радев.

БДФ изказва благодарност на всички компании и организации, които се включиха в конкурса и споделиха опита си, постигнатите резултати и научените уроци в подкрепата на различни каузи и общности. Това развива дарителската среда и заслужава признание.

Конкурсът и церемонията се осъществиха с подкрепата на: фондация „Америка за България“, Делойт България, Американска фондация за България, вестник Капитал, списание BGlobal, телевизия „Bulgaria On Air“ и Портала на неправителствените организации в страната.

Благодарим и на нашите партньори Brand New Ideas и фондация „Светът на Мария“.

Повече за кандидатстващите компании и програми в “Корпоративен дарител” 2021 можете да видите ТУК