Новини от БФБЛ и партньори

Кои са най-активните инвеститори в човешкия капитал за 2020 г.

07 май 2021
Кои са най-активните инвеститори в човешкия капитал за 2020 г.

Категорията за човешки ресурси с 30% ръст на номинациите в актуалните Годишни награди за отговорен бизнес

Пандемията постави човешкия капитал в центъра на всеки бизнес, а към обичайните инвестициии в хората през последната година бяха добавени и мерките за предпазване от COVID-19, осигуряването на условия за работа от дистанция и подчертания фокус върху баланса между работа и личен живот. Всички тези нови реалности намериха отражение и в нашия КСО конкурс.

Третата най-оспорвана категория в Наградите за отговорен бизнес 2020 – авторитетният национален конкурс за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие, който ние от БФБЛ организираме от 2003 г. насам, е „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд“. Тази година в нея се състезават 20 кандидатури, което е с 30% повече от предходното издание.

За 18-а година целта на БФБЛ е чрез отличието да поощри успеха на компании, които се стремят към устойчиво развитие чрез непрекъснат професионален растеж на своите служители и реализират практически стъпки за подобряване условията на труд. Пандемията изглежда напомни на работодателите, че хората са движещата сила на икономиката, източник на успех, конкурентоспособност и добавена стойност за бизнеса.

Носител на наградата през 2019 г. стана Ситибанк Европа, клон България с младежката инициатива за развиване на бизнес умения Rinker Youth Challenge. Лятната стажантска програма на VIVACOM бе класирана на второ място, а Теленор зае третото с проекта за професионално развитие на хора с увреждания Open Mind България.  

За актуалната титла „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд 2020“ кандидатстват 20 проекта на 18 компании. Най-голям дял от номинациите идват от сектора на търговията и потребителските стоки – 35%, следвани от ИКТ сектора с 25% и производствените компании с 20%. В състезанието се включват и компании от банковия и фармацевтичния сектор, както и от хотелиерската индустрия.35% от кандидатурите са на компании извън БФБЛ, а дейността на четвърт от тях е извън София. Инициативите на всички номинирани компании са представени накратко тук.   

Част от кандидатурите в ЧР категорията се състезават и за новата специална награда „Многообразие на работното място“, която се учредява за първа година. Тя се определя от Хартата на многообразието в България – съвместна инициатива на Българския форум на бизнес лидерите и Центъра за изследване на демокрацията, която цели да насърчи политиките за равнопоставеност, недискриминация и приобщаване в работна среда, както и да спомогне за създаването на дух на уважение и толерантност в обществото.

Целта на БФБЛ като организатор на авторитетния конкурс е да отличи КСО шампионите и приноса им към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще. Победителите в отделните категории и подгласниците им, класирани на второ и трето място, ще бъдат обявени по време на церемония по награждаването, която ще се състои присъствено на 10 юни 2021 г., а повече информация ще намерите тук.  

Последвайте ни и в социалните мрежи с #bblfawards2020 и #отговоренбизнес.

Не пропускайте възможността да промотирате своя бранд, продукт или услуга като спонсор на престижните Награди за отговорен бизнес 2020.  

Компаниите, кандидатствали в категория „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд“ 2020, са: Аладин Фуудс; Данон Сердика; Дънди Прешъс Металс Крумовград; Лидл България; Мусала Софт; Новотел София; Райфайзенбанк; Райхле и Де-Масари България Пръдакшън; Стопански дейности КЦМ; Титан Златна Панега Цимент; Фармалекс България; Фесто Производство; Филип Морис България; Хюлет-Пакард ГДБС; Cargill България; Kaufland България; Nestle България; SAP.

Кой ще стане „Инвеститор в обществото“ 2020 вижте тук.

Повече за битката за „Инвеститор в знанието“ 2020 вижте тук.


Златен партньор


Сребърен партньор


Бронзов партньор