Новини от БФБЛ и партньори

Официален старт на Хартата за многообразието в България

18 септември 2020
Официален старт на Хартата за многообразието в България

Страната ни бе приета за член на европейската платформа за насърчаване на многообразието

10 компании станаха учредители на документа, разработен в резултат на  съвместната инициатива на Българския форум на бизнес лидерите и Центъра за изследване на демокрацията  

Хартата за многообразието в България – съвместна инициатива на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) и Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) за насърчаване на политиките за многообразие на работното място, бе официално обявена на церемония днес в присъствието на представители на институциите на българско и европейско ниво, на отговорните компании и неправителствения сектор.

Сред гостите  на събитието бяха министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, заместник-омбудсманът Елена Чернева, Димитър Марков, директор на Правната програма на ЦИД, Левон Хампарцумян, председател на БФБЛ, и топ мениджърите на компаниите учредители – Астра Зенека, Аларик, Джапан Табако Интернешънъл, Екофарм, М3 Комюникейшънс Груп, Сименс, Хюлет Пакард Ентърпрайз, управлявана от Селектиум, ЧЕЗ, Шел и Юник Естейтс.

„Многообразието е ключът към иновациите и креативността, както и към по-високия икономически растеж, защото всеки може да даде своя принос към обществото със своите таланти и възможности. Компаниите в България могат да бъдат истински лидери на обществено мнение, които ясно да заявят, че е важно и в нашата страна да спазваме принципите за равнопоставеност, недискриминация и многообразие“, каза министър Сачева. По думите на заместник-омбудсмана Елена Чернева документът е важен и навременен за България и усилията на всички заинтересовани страни да се противопоставят на предразсъдъците и стереотипите.

Яна Кукуцкова, координатор на европейската платформа на Хартите за многообразието в Европейската комисия, се включи в събитието от Брюксел и обяви, че България е приета за член на международната мрежа, която обединява общо 25 страни от ЕС, възприели подобен национален документ. Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията подчерта, че предстои най-важното – популяризирането на Хартата и припознаването й от работодателите като ефективен инструмент за стимулиране на многообразието и приобщаването.

„Като общност на отговорния бизнес БФБЛ е сред двигателите на българската Харта за многообразието. Включването на хора с различни способности и от всички социални групи създава добавена стойност за бизнеса, като пряко способства успешното му развитие в дългoсрочен план и има принос за подобряване на цялостния обществен климат. Хартата е важна стъпка в утвърждаването на този печеливш подход“, каза Левон Хампарцумян, председател на БФБЛ. „Ползите от различията са особено видими в днешната глобална конкурентна среда и в настоящата кризисна ситуация, която изисква адаптивност, изобретателност и устойчивост“, добави заместник-председателят на Форума Ираван Хира.  

В събитието участваха още управителите на първите 10 компании, подписали Хартата – Астра Зенека, Аларик, Джапан Табако Интернешънъл, Екофарм, М3 Комюникейшънс Груп, Сименс, Хюлет Пакард Ентърпрайз, управлявана от Селектиум, ЧЕЗ, Шел и Юник Естейтс, които споделиха своите мотиви да се включат в инициативата от самото й начало и така да работят за толерантно и приобщаващо общество.

Учредителите получиха своите сертификати за членство и изпратиха силно послание към бизнес общността за важността на различията като фактор за креативността, растежа и продуктивността и стимул за служителите да усъвършенстват своите знания, талант и умения.

Церемонията е финалният етап от специалния проект DIVERSE.BG, иницииран от БФБЛ и ЦИД и финансиран по програма „Права, равенство и гражданство“ (2014-2020) на Европейския съюз, за въвеждане и популяризиране на български вариант на Харта за многообразието.

Хартата е доброволен и публичен ангажимент на компания или организация с цел създаване и прилагане на проактивна политика за управление на многообразието и равенство във възможностите независимо от пола, сексуалната ориентация, физическите способности, възрастта, вероизповеданието или етническата принадлежност (пълен текст).   

Членството в Хартата е отворено за търговски компании, институции и граждански организации в потвърждение на поетата отговорност да ценят и насърчават многообразието в своите екипиЧрез онлайн платформата на инициативата те могат да се информират за най-новите тенденции и идеи, свързани с многообразието в корпоративна среда, както и да ползват опита на техните колеги от други компании, включително на европейско ниво. Повече информация ще намерите на сайта www.diverse-bg.eu.

Водеща на церемонията бе Радинела Бусерска от телевизия Bulgaria ON AIR, а освен гостите на място в х-л „Хилтън“ в София събитието бе излъчвано и на живо в социалните мрежи.

Стартът на Хартата за многообразието получи широк медиен отзвук в БТА, БНР, Мениджър, Economy.bg, Твоят бизнес, DevStyler.io, АктуалноДневник, Медиапул, Новини.бг, Клуб Z, 24 часа, Труд и други.