Новини от БФБЛ и партньори

Министър Деница Сачева бе специалният гост на четвъртия уебинар „Бизнес по време на коронакриза“ на БФБЛ

07 юли 2020
Министър Деница Сачева бе специалният гост на четвъртия уебинар „Бизнес по време на коронакриза“ на БФБЛ

В онлайн дискусията участваха представители на над 35 компании членове и партньори на Форума  

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика, бе специалният гост на проведената тази сутрин онлайн дискусия на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) „Бизнес по време на коронакриза“. Това бе четвъртият уебинар, който Форумът организира, за да окаже необходимото съдействие на своите членове и партньори от общността на отговорния бизнес в търсенето и намирането на решения за справяне в настоящата трудна ситуация. Управители и топ мениджъри на над 35 компании участваха активно в разговора с министър Сачева с коментари и въпроси по конкретни техни казуси.

„Поредната ни онлайн среща отново има за цел да обменим информация и опит в  безпрецедентната обстановка в страната и по целия свят. Част от компаниите биха могли да се възползват от мерките за държавна подкрепа, за които ще научим сега от първа ръка от министър Сачева, други – от предложенията на търговските банки, но всички знаем, че най-добрата стратегия за всеки бизнес е да се развива устойчиво. В тази връзка е изключително важно да направим така, че образованието да е с висока социална стойност в нашата страна“, каза председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян.

„Основната цел на мярката 60/40 е да подкрепя заетостта, като предоставя средства за заплати и стимулира работодателите да запазят работните места“, подчерта в изказването си министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. „Първият дизайн на мярката се отличаваше с бързина и ефективност, тъй като за кратко време успяхме да овладеем безработицата и дори да насърчим наемането на хора в определени сектори. До момента са изплатени 136 милиона лева на 10 000 отделни работодатели и около 170 000 работници и служители. Новият дизайн на мярката 60/40, който е в сила от 1 юли, е с облекчени изисквания за работодателите – те имат право да кандидатстват дори да не са изплатили задълженията си към бюджета за 2020 г. Мярката запазва доходите, покупателната способност и постъпленията в бюджета от данъци и осигуровки. Стремежът ни е да постигнем баланс между интересите на работодателите, служителите и държавата“, заяви министърът на труда и социалната политика.

Следващите стъпки на МТСП ще са в съответствие с развитието на ситуацията в страната. Работи се и по фондове в подкрепа на гъвкавата заетост, осигуряването на по-високите изисквания за безопасни условия на труд и здравна превенция, които се очаква да бъдат обявени до края на годината, добави тя.    

Ираван Хира, заместник-председател на Форума и генерален директор на ХПЕ, управлявано от Селектиум, акцентира върху ролята на високите технологии. „Технологиите навлязоха много бързо в ежедневието ни – дистанционна работа, дигитално образование, електронна търговия. Днешната криза е шанс за България да се включи в процеса на диверсификация на индустрията и дистрибуцията със своите отлични продукти, близост до европейските логистични центрове, добро съотношение цена-качество и потенциал на кадри“.

Дискусията бе модерирана от Максим Бехар, член на Борда на БФБЛ и главен изпълнителен директор на М3Комюникейшънс Груп.

Гостите от над 35 компании членове и съмишленици на Форума от различни сектори като А1, Алианс Принт, Кауфланд, Кока-Кола ХБК, Нестле, Оракъл, Хилтън София, ЮЗИТ, Юник Естейтс и др. взеха активно участие в срещата. Те имаха възможност да споделят коментари и препоръки и да отправят въпроси към министър Сачева. Обсъдени бяха конкретни трудово-правни казуси, образованието и дигиталните умения, нуждата от антикризисно законодателство, което да позволи ускорено въвеждане на компенсаторни мерки, необходимостта от актуализиране на Кодекса на труда, борбата със сивата икономика. 

Участниците в дискусията изразиха задоволството си от споделянето на информация, опит и идеи и готовност за участие в следващи подобни срещи.