Новини от членовете на БФБЛ

Доброволци от „Фантастико“ дадоха нов облик на пътеката „Копитото“ – Боянски водопад

14 май 2024
Доброволци от „Фантастико“ дадоха нов облик на пътеката „Копитото“ – Боянски водопад

Екипен дух и една обща кауза – да се грижим за планината и да пазим природата чиста. Всичко това обедини поредната група доброволци от ФАНТАСТИКО, която през изминалия уикенд даде нов облик на пътеката „Копитото“ – Боянски водопад.

Въоръжени не само с раници и планински обувки, но и с бояджийски четки, инструменти и най-вече ентусиазъм, над 20 представители на екипа запретнаха ръкави и се включиха в облагородяването на един от най-популярните туристически маршрути. Инициативата е част от преходите, организирани от Клуба по туризъм на ФАНТАСТИКО ГРУП, който обединява служители с авантюристичен дух, любов към природата и готовност да покоряват върхове.

„Когато планирахме първото събитие към клуба, исках то да е свързано с някаква кауза. Тази пътека ми е любима и реших, че е добре с общи усилия да подобрим визията на трасето, което води до един от най-красивите водопади в България“, споделя Огнян Кузманов, който оглавява Клуба по туризъм. Като доброволец към Планинската спасителна служба, той познава както тайните, така и нуждите на планината. Затова не се поколебава нито за миг, когато организира поредния поход. „Работихме по маршрута от „Копитото“ до подножието на Боянския водопад. Подменихме табели, монтирахме и нови, поставихме една нова пейка, боядисахме парапетите, лакирахме мост и монтирахме предупредителни табели на места, на които най-често стават инциденти“, разказва още опитният планинар от екипа ни.

Доброволците-планинари от екипа се включиха с много енергия и любов към природата в подобряването на състоянието на пътеката. „Когато съм в планината буквално ми се разтваря сърцето. Прекрасно е да знаеш, че и ти би могъл да допринесеш и да помогнеш да бъде достъпна за повече хора. А тя знае как да им помогне“, казва Мирослава Георгиева, директор „Маркетинг и реклама“ във ФАНТАСТИКО ГРУП. „Беше много забавно, приятно и сплотяващо колектива“, споделя Христиан Димов, касиер-аранжор в супермаркет „Фантастико“ в кв. „Манастирски ливади“.

Походът във Витоша помогна не само за новия облик на туристическата пътека, но и за сплотяването на екипа в общата цел – да се грижи за планината и природата. „Обичам планината, най-вече през пролетта, когато реките са пълноводни, а растенията се раззеленяват. Беше чудесно, че прекарахме една хубава събота с колегите сред природата и чистия въздух на планина Витоша и успяхме допринесем за възстановяването на амортизираните от зимата парапети и моста над Боянската река“, споделя Катрин Кънчева от Търговска дирекция.

„За мен винаги е бил най-важен личният пример и времето, прекарано със семейството. Затова благодаря на ФАНТАСТИКО ГРУП за възможността да участвам в тази кауза, в която аз и моето семейство да допринесем за една безопасна и по-приятна среда“, допълва Димитър Иванов от дирекция „Поддръжка и експлоатация“, който се включи в инициативата заедно с двамата си синове – Владимир и Александър.

С общи усилия екипът от Клуба по туризъм даде нов живот на пътеката, превръщайки я в едно по-приятно и красиво място за разходка. „Още от 50-те години на миналия век всичко, което се изгражда в българските планини, е с участието на туристите. Старая се в годините да инициирам такива събития, за да поддържаме тази традиция жива. Така осъзнаваме, че имаме отговорност в планината, която бихме могли да съчетаваме заедно с приятните моменти, които изживяваме там“, каза още водачът на групата Огнян Кузманов. И благодари на всички ентусиасти, които се включиха в инициативата: „С тяхна помощ свършихме изключително важна работа, чрез която очакванията са да се намалят инцидентите в района на водопада“.

Клубът по туризъм е един от най-активните спортни клубове на ФАНТАСТИКО ГРУП, които събират хора с общи интереси в екипа.

 


Още новини

Kaufland образова децата в Eco Kids Tour с игри срещу разхищението на храна

Kaufland образова децата в Eco Kids Tour с игри ср...

Първият етап на турнето обхвана над 2 хиляди деца в страната Kaufland се включи с образователни игри срещу разхищението на храна на тазгодишното издание на Eco Kids Tour. Над 2......»