Новини от членовете на БФБЛ

Жените учени имат само 1 месец да кандидатстват за наградата „За жените в науката“ от 5000 евро

01 март 2024
Жените учени имат само 1 месец да кандидатстват за наградата „За жените в науката“ от 5000 евро

Талантливи учени от цялата страна в сферата на природните науки могат да участват в програмата със своята авторска научна идея 

Българските жени учени имат още 31 дни, за да се включат в програмата „За жените в науката“ за 2024 г. За 14-а поредна година реномираният конкурс ще отличи трите най-талантливи изследователки у нас в сферата на природните науки с по 5 000 евро всяка. Крайният срок е до 31 март 2024 г., в който дамите трябва да изпратят своята кандидатура с авторска научна идея. Освен финансов стимул за научните им постижения, наградите „За жените в науката“ целят също да насърчат цялостноторазвитие на науката в страната и реализирането на повече иновативни проекти с потенциално национално или глобално значение.

В тазгодишното издание на Националната програма „За жените в науката“ у нас могат да кандидатстват дами учени от цялата страна. Необходими изисквания са те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен, да се занимават с изследвания в сферата на природните науки и да разработят свой иновативен научен проект с потенциално национално или глобално значение.

Подробна информация за конкурса е достъпна на официалния сайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg. Кандидатите трябва да изпратят своите заявления и документи за участие по електронен път на: unesco-bg@mfa.bg с копие до stanislava.nishkova@mfa.bg и forwomeninscience.adba@loreal.com. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 23:59 ч. на 31 март 2024 г.

Националната програма „За жените в науката“ е уникален за България и света конкурс. В България той се провежда от 2010 г. насам в партньорство между Софийскияуниверситет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България. За тези 14 години програмата успя да се наложи като един от най-престижните и очаквани научни конкурси в страната и даотличи 36великолепни дами за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейностс общ награден фонд от 180 000 евро. През 2023 г. по време на официална церемония бяха отличени д-р Николета Кирчева, д-р Росита Кокотанекова и д-р Росица Паунова. Повече информация за техните проекти и кариери може да намерите в специалната дигитална брошура тук.

Всяка година кандидатурите по програмата се оценяват от експертно жури, състоящо се от водещи специалисти от научната гилдия в страната. Победителките за 2024 г. ще бъдат обявени на официална церемонияпрез ноември, след която ще получат и наградите си от по 5000 евро, предназначени да подпомогнат тяхната изследователска дейност в България. В глобален план програмата цели да повиши броя на дамите в науката (едва 33%* от учените в света са жени и само 3% от Нобеловите награди за наука са били присъждани на дами) и да постигне полово равенство в тази сфера.

*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030  г.

Националната програма „За жените в науката“

Националната програма е част от глобалната програма на L'Oréal–ЮНЕСКО „За жените в науката“, създадена, за да отличава и подкрепя жените, чиито постижения допринасят за развитието на науката, както и за да осигури стимул и подкрепа на обещаващи млади жени учени със значими изследователски проекти.

Националните отличия „За жените в науката“ на L'Oréal–ЮНЕСКО се отпускат за проекти, които се реализират в съответната страна. Те съществуват в повече от 110 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.

Световната програма „За жените в науката“

Световната програма „За жените в науката“ е създадена през 1998 година, когато L'Oréal и ЮНЕСКО обединяват усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научния им труд, като основават Наградите „За жените в науката“.  Днес инициативата се е разраснала значително в международен план, включвайки още национални и регионални отличия. Днес програмата „За жените в науката“ се е утвърдила като глобална инициатива, която вече я подкрепила над 4100 жени от над 110 държави.


Още новини