Новини от членовете на БФБЛ

Основателят на първия български еднорог Payhawk с лекция в Американския университет

27 януари 2023
Основателят на първия български еднорог Payhawk с лекция в Американския университет

Основателят на първия български еднорог Payhawk и възпитаник на Американския университет в България (АУБ) Христо Борисов се връща в своя Алма Матер, за да изнесе лекция в кампуса на университета в Благоевград на 31 януари. Срещата със студенти, преподаватели и желаещи да се присъединят ще се състои в академичен център „Балкански“ от 19.30 часа по покана на Акселератора Elevate, на който той е основен ментор от създаването му, а основната й цел е да разкрие до каква степен една стартираща компания със страхотна идея и креативен екип може да достигне до компания-еднорог.

По време на своята лекция Христо Борисов ще сподели с общността на АУБ част от изключителния си предприемачески опит и ще разкаже за това как Payhawk се превръща във финансова система от следващо поколение, която съчетава кредитни карти, плащания, разходи, управление на парични средства и предварително отчитане в едно интегрирано преживяване. Ще бъдат дадени и различни примери за това как със солиден продукт и приспособяване към пазара, Payhawk вече е една от най-бързо развиващите се европейски финтек компании и първият български еднорог, достигнал пазарна оценка от 1 милиард долара в началото на март 2022 г.

Христо Борисов завършва АУБ през 2010 г. и прекарва повече от 11 години в Telerik, където ръководи екипа за разработка на продукти от над 180 инженери, създали редица от най-награждаваните продукти на компанията. През 2018 г. основава Payhawk и тръгва на вълнуващо предприемаческо пътешествие.

Акселераторът Elevate е насочен към студенти и наскоро дипломирали се млади хора, които носят предприемаческият дух в сърцата си и искат да започнат собствен бизнес. Програмата е структурирана по Lean Startup методология и цели бърза интеграция и адаптивност към пазара и клиентите.

Същността на акселератора е да създаде практическа среда, в която младите предприемачи да имат възможността да се учат от професионалния опит на своите ментори и контролирано да експериментират със създаването на успешен бизнес. Основен двигател на програмата са самите предприемачи, които, разделени на екипи, получават персонализирани обучения под формата на лекции, упражнения или индивидуални срещи с ментори – успешни примери от бизнес средата в България и чужбина, чийто фокус е решаването на конкретни проблеми.

Всяка седмица екипите отчитат своя напредък, използвайки SCRUM методологията, и поставят своите краткосрочни и дългосрочни цели. Екипите имат достъп до преподавателите, съоръженията, както и до подкрепа от страна на АУБ, а най-интересният детайл е, че екипите получават капитал, с който да изпитат своите хипотези и да изготвят прототип по време на програмата. А спечелилите екипи на закриващото събитие получават стартов капитал, с който да реализират идеята в пълен мащаб. В Elevate могат да се включат всички настоящи студенти на АУБ, възпитаници, завършили университета преди не повече от пет години, както и студенти от други учебни заведения.

Събитието, организирано от Elevate е отворено за всички, така че не пропускайте да се присъедините към лекцията на 31.01.2023 г., вторник, в аудитория „Андрей Делчев“ на академичен център „Балкански“ от 19:30 ч.


Още новини