Новини от членовете на БФБЛ

Над 140 младежи от цялата страна обсъдиха темата за психичното здраве на най-големия младежки форум Voice it

29 ноември 2022
Над 140 младежи от цялата страна обсъдиха темата за психичното здраве на най-големия младежки форум Voice it

Събитието се организира отНационална мрежа за децата  и младежка мрежа „Мегафон“  

Последиците от негативната семейна среда, липсата на психологическа подкрепа в училище, отношението към различните деца и нуждата от модерна детска болница са сред въпросите, които вълнуват младите хора, стана ясно на осмото издание на младежкия форум „Voice it: Мнение от значение“. Децата говориха с политици по въпросите, които най-много ги вълнуват.

Събитието на 20 ноември2022 г.  в София се организира от младежка мрежа „Мегафон“ и Национална мрежа за децата по повод годишнината от подписването на Конвенцията за правата на детето на ООН.

Според проучване по проект “Гражданско участие на децата – актуални политики и законодателство”, 77, 8% от децата смятат, че институциите не се допитват активно до децата, когато създават детски и младежки политики.

„Избрахме темата „психично здраве“, защото тя е много важна за младите хора, но рядко има пространства, в които да бъде обсъждана“, каза Ралица от младежка мрежа Мегафон.

„Важно е ние, възрастните, да даваме пространство децата сами да водят, да се чувстват уверени и да ги учим на самостоятелност, а те могат да се справят доста по-добре от нас. Откакто съществува програма „Мегафон“, над 350 деца и млади хора са минали през нея“, каза Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

В събитието се включиха над 140 деца от младежка мрежа Мегафон и от няколко училища от София и страната. Специални гости бяха млади хора от офиса на Омбудсмана на децата в Исландия.

Водещ беше  известният актьор и влогър Стефан Попов-Чефо.

В отделните панели младежите обсъдиха помежду си теми от различни области:  училище, семейство, социални мрежи и приятелство, здравеопазване, и изведоха въпросите, които ги интересуват. Подробности ТУК.

На финала на събитието беше представена кампанията „Усили гласа на детето“, която цели да обърне внимание на важната тема за изслушването на децата. Повече информация за нея ТУК

Беше връчен сертификат „Компания, приятел на детето“. Отличието на Национална мрежа за децата за социално отговорна политика и грижа към децата и семействата получи Кауфланд. Това е четвъртата компания, която успява да мине през одита на Сертификата и да получи авторитетния документ. Повече информация ТУК

По време на събитието беше представена и анкета на младежи по проект „Гражданско участие на децата – актуални политики и законодателство“, който се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“. Вижте повече информация ТУК .

Ние вярваме, че гласът на децата има значение и сме безкрайно щастливи, че успяхме да го чуем. Заедно видяхме какво прекрасно бъдеще очаква България в лицето на тези вдъхновяващи младежи!

 

 


Още новини

8 март в Hyatt Regency Sofia

8 март в Hyatt Regency Sofia

Насладете се на нашите специални предложенияв The Scene Rooftop Barи The Revolutionary Dining Room! The Scene Rooftop Bar: Ladies’ Night 8 март Каним Ви да се присъединит......»