Новини от членовете на БФБЛ

Студенти от Русенския университет изминаха 108 км. с 1 куб. м. водород на Shell Eco-marathon в Нидерландия

30 юни 2022
Студенти от Русенския университет изминаха 108 км. с 1 куб. м. водород на Shell Eco-marathon в Нидерландия

Отборът се класира на седмо място в своята категория

Отбор HydRU Racing Team от Русенския университет „Ангел Кънчев“ за четвърти път се включи в състезанието за енергийна ефективност на пътя Shell Eco-marathon. Традиционно студентите участваха в категория градски автомобил, задвижван с водородна горивна клетка. Те преминха успешно техническите прегледи и със своя автомобил HydRU V5 записаха постижение от 108 км. с 1 куб. м. водород. Резултатът ги класира на седмо място сред 37 отбора от 14 държави на пистата TT Circuit Assen в Нидерландия. Победителят в същата категория - нидерландският отбор Eco-Runner Team, измина 486 км с 1 куб. м. водород.

От 2015 година до сега студентите от HydRU Racing Team оптимизират механиката, електрониката, аеродинамиката и сигурността на автомобила, с който отборът участва в Shell Eco-marathon. Тази година за първи път те използваха суперкондензатори като буфер на енергия и рекуперация на спирачните апарати, за да превърнат кинетичната енергия в електрическа. Екипът наблегна на 3D сканиране и 3D принтиране,като голяма част от детайлите на колата са създадени в лабораторията на Русенски университет „Ангел Кънчев“. Високо постижение на отбора в състезанието в Нидерландия е и оценката на техническата комисия за „Най-добре издържана електрическа част на автомобил и окабеляване‘‘. 

„Стартирахме участието си в Shell Eco-marathon през 2015 г. по студентска инициатива, за да създадем екологичен автомобил. През годините духът на състезанието завладя всички участници в отбора, постигнахме големи успехи, а студентите са амбицирани да виждат реализираните си идеи на пистата. Състезанието им дава ценен опит, който им помага след завършването си да продължават да се развиват във водещи компании в автомобилостроенето“, коментира доц. Иван Белоев, ръководител на отбор HydRU Racing Team и преподавател в катедра „Транспорт“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“.

„Състезанието ни позволи да обменим опит със студенти от различни държави. Доволни сме от резултата, който постигнахме, но и почерпихме много идеи как да продължим да подобряваме автомобила, така че в бъдеще имаме амбиции да се класираме още по-напред.“, добави Димитър Константинов, докторант в катедра „Телекомуникации“ и участник в отбора.

„Щастлива и горда съм да видя постиженията на бъдещите енергийни лидери и иноватори в лицето на HydRU Racing Team. Поздравявам студентите от отбора и техните ръководители за всеотдайната работа и стремежа към по-чисто бъдеще“, коментира Камелия Славейкова, Председател на борда на директорите на Shell България.

 

За Shell Eco-marathon:

Повече от 30 години Shell Eco-marathon дава възможност на студенти от целия свят да покажат своите умения в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката, за да осигурят бъдеще с по-чиста енергия. Целта на Shell Eco-marathon е участниците да изминат възможно най-голямо разстояние с най-малък разход на енергия. Това е едно от най-предизвикателните и мащабни международни състезания за ученици и студенти в областта на иновациите, технологиите и устойчивостта. Тази година Shell Eco-marathon се завръща на пистата след двугодишна пауза с осем физически събития по целия свят, три от които са в Европа. Първото от тях се състоя в Нидерландия и предстоят още две състезания в края на юни и началото на юли във Франция.

Сред фундаментите на Shell са иновациите и стремежът да ускоряваме прогреса, като предоставяме повече и по-чисти енергийни решения. Основна цел на компанията е да се превърне в бизнес без вредни емисии до 2050 г. Български отбори участват в Shell Eco-marathon от 2008 г. и традиционно имат добри представяния. Повече информация за българските отбори ще откриете тук. Повече информация за Shell Eco-marathon може да откриете тук.

За повече информация, моля, свържете се с M3 Communications Group, Inc. на press@m3bg.com или 02/ 818 70 10


Още новини

Предстои "Вечер на добродетелите"

Предстои "Вечер на добродетелите"

16 октомври, 2023 19:00, Sofia Event Center, Paradise Mall Фондация „За Нашите Деца“ Ви кани на 14-ото издание на Вечер на добродетелите на 16 октомври 2023 г. (понеделник)  от......»

Open House Days в нов Smart комплекс пред АКТ 15 в квартал Бояна

Open House Days в нов Smart комплекс пред АКТ 15 в...

Умна инвестиция в балансиран начин на живот и технологии от последно поколение! New Estates ви кани на "Дни на отворените врати" в нов жилищен комплекс в квартал Бояна. 29 се......»