Новини от членовете на БФБЛ

Стартира информационна кампания „Заедно срещу рака”

22 юни 2022
Стартира информационна кампания „Заедно срещу рака”

Инициативата се реализира със съдействието и експертизата на Сънлайт Хелт – консултант в областта на здравеопазването

22 юни 2022

Информационната кампания „Заедно срещу рака“ цели да запознае обществеността с необходимостта от изготвянето на Национален противораков план, основните приоритети, залегнали в него, както и етапите по неговото въвеждане в страната.

Кампанията е инициатива на Българското онкологично научно дружество с подкрепата на Националния онкологичен алианс. Тя се реализира със съдействието и експертизата на Сънлайт Хелт ООД – компания, специализирана в консултантските услуги в областта на здравеопазването.

Онкологичните заболявания са едно от най-големите предизвикателства за съвременната медицина. През 2020 г. 2,7 млн. души в Европейския съюз са диагностицирани с рак, а други 1,3 млн. души са загубили живота си вследствие на заболяването. Според Международната агенция за изследване на рака, ако не се предприемат решителни действия, се очаква до 2035 г. смъртните случаи да нараснат с 24%, което ще превърне рака в основната причина за смърт в ЕС. До голяма степен това се дължи на ненавременната диагностика и закъсняло лечение, които водят до неблагоприятен изход за тези пациенти. Именно това е и причината Европейската комисия да инциира създаването на Европейски план за борба с рака и да стимулира всички държави-членки на ЕС да последват този пример.

Европейският план за борба с рака съдържа десет водещи инициативи и няколко действия за подкрепа и е част от предложенията на Комисията за изграждане на силен Европейски здравен съюз с цел подобряване на сигурността, готовността и устойчивостта на ЕС. Целта на Плана е да се подходи към целия цикъл на заболяването, като той е структуриран около четири основни области на действие, в които ЕС може да добави най-голяма стойност: 1) профилактика; 2) ранно откриване; 3) диагностициране и лечение и 4) качество на живот на пациентите с онкологични заболявания и преживелите ракови заболявания лица.

Българското онкологично научно дружество (БОНД) и асоциираните към него членове официално започнаха активна работа по изготвяне на предложение за Национален противораков план със съдействието на Националния онкологичен алианс. Това се случи символично на 4 февруари - Световния ден за борба с рака. Основната цел е да се подкрепи въвеждането в България на Европейския план за борба с рака, като се адаптира за нуждите на страната.

Целта на информационната кампанията “Заедно срещу рака” е обществото да бъде информирано за нуждата от осигуряване на модерни и адекватни медицински грижи за пациентите с онкологични заболявания.

Вижте повече за кампанията ТУК: https://oncologos.eu/zaedno/

 

 


Още новини