Новини от членовете на БФБЛ

Kaufland получи две отличия в първите годишни награди за корпоративна социална отговорност на Министерството на труда и социалната политика

17 януари 2022
Kaufland получи две отличия в първите годишни награди за корпоративна социална отговорност на Министерството на труда и социалната политика

Компанията беше отличена като работодател и за своя принос за околната среда

Kaufland България получи две отличия в първите годишни награди за корпоративната социална отговорност на Министерството на труда и социалната политика. Компанията беше отличена като работодател и за своя принос за околната среда на церемония в петък с участието на политическото ръководство на институцията.  

Наградите целят да популяризират и насърчат устойчивото прилагане на прозрачни, социално отговорни управленски и бизнес практики и да стимулират работодателите да инвестират в своите служители и да се ангажират със социални каузи, които повишават качеството на живот и подпомагат социалното, икономическо и екологично устойчиво развитие на обществото. Сред номинираните в първото издание на конкурса са частни работодатели, структури от неправителствения сектор и от публичната администрация.

Работодателската политика на KauflandБългария заслужи награда в категория „Човешки ресурси“, където компанията се нареди на второ място. Отличието е за утвърдените практики на веригата, залегнали в последователната й стратегия за развитие на човешкия капитал. „Приемам наградата като признание за непрекъснатите ни усилия да утвърждаваме Kaufland като водещ, стабилен и сигурен работодател. Благодаря, че усилията на бизнеса в областта на развитието на човешкия капитал у нас са забелязани.“, коментира при връчването на наградата директорът „Човешки ресурси“ в компанията Милена Караилиева. Като работодател, ориентиран към постигането на високи резултати, Kaufland България приема грижата за служителите си и тяхното развитие като свой неизменен приоритет. Компанията непрекъснато развива стратегията си, поощрява квалифицирането и добавя нови придобивки, отговарящи на нуждите на служителите. Веригата предлага сигурна и стабилна работа, конкурентно възнаграждение и пакет от 15 социални придобивки, постоянни обучения и възможности за кариерно развитие на над 6 000 служители. Повече от 50% от тях работят в компанията над 3 години, а 80% от ръководителите са вътрешно развити.

В категория „Околна среда“ компанията зае трето място с действията си в подкрепа на биоразнообразието и опазването на пчелите. „Радвам се, че именно проектите ни в подкрепа на биоразнообразието и пчелите са привлекли внимание, защото те изключително добре илюстрират смисъла на устойчивото развитие. Пчелите имат ключов принос за биоразнообразието. Без тях нямаше да има плодове, зеленчуци и цветя. Като търговец на храни си даваме сметка за това и поемаме своята отговорност за ограничаване на пестицидите, защото сме убедени, че малките действия днес са съществени за света ни утре.“, каза на церемонията Гергана Димитрова, мениджър “Корпоративни комуникации” в Kaufland. През 2021 г. компанията публикува „Доклад за прозрачност Цветя и растения“ и „Доклад за прозрачност Плодове и зеленчуци“, които представят целенасочените й действия за намаляване и избягване на пестицидите и за изискванията на веригата по цялата верига на доставки на тези продукти. В допълнение Kaufland активно работи по информационни кампании за ролята на пчелите за биоразнообразието и включва в своя асортимент медоносни семена и растения.

За Kaufland България:

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,6 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 500 служители. През 2022 г. компанията разполага с 61 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с инвестиции от над 1,4 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.


Още новини