Новини от членовете на БФБЛ

ЕИБ и УниКредит Булбанк предоставят близо 200 млн. евро на българските предприятия

18 октомври 2021
ЕИБ и УниКредит Булбанк предоставят близо 200 млн. евро на българските предприятия
  • Подкрепа за малки и средни предприятия, предприятия със средна капитализация и големи корпорации, засегнати от пандемията от COVID-19
  • УниКредит Булбанк ще отпуска кредити при по-изгодни условия
  • Програмата се осъществява с подкрепата на Европейския гаранционен фонд (ЕГФ) като част от пакета с мерки на Европейския съюз в отговор на COVID в размер от 540 млрд. евро, договорен миналата година

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и УниКредит Булбанк подписаха днес гаранционно споразумение за 60 млн. евро, което се очаква да осигури нови заеми за близо 200 млн. евро в подкрепа на български предприятия, засегнати от последиците от пандемията от COVID-19.

Програмата се осъществява с подкрепата на Европейския гаранционен фонд и дава възможност на УниКредит Булбанк да подпомогне малки и средни предприятия, предприятия със средна капитализация и големи корпорации, като отпуска изгодни заеми за финансиране на оборотния капитал, нуждата от допълнителна ликвидност или текущи и нови инвестиции, както и планове за разширяване. Финансовите средства ще бъдат предоставяни на предприятия в цяла България, чиито области на дейност съответстват на мисията и целите на ЕИБ, сред които са иновациите, околната среда и развитието на малките и средни предприятия.

Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ, заяви: „МСП са гръбнакът на нашата икономика. Ето защо, осигуряваната подкрепа чрез изгодно и гъвкаво финансиране по време на пандемията от COVID-19 е от решаващо значение за съхраняване на работни места и стимулиране на икономическия растеж и благоденствие. Досега Групата на ЕИБ е одобрила десет операции по линия на Европейския гаранционен фонд, които се очаква да привлекат над 1,1 млрд. евро инвестиции в българската икономика.  Изключително съм радостна, че заедно с УниКредит Булбанк - наш дългогодишен партньор, днес обявяваме тази програма, която ще спомогне за икономическото възстановяване и заетостта в цяла България.”

Цветанка Минчева, председател на УС и Главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, допълни: „УниКредит Булбанк е традиционен партньор на бизнеса с водещата си позиция в корпоративното банкиране. Според нашите експерти, икономиката на страната се възстановява и прогнозите са България да приключи 2021 г. с над 4 % ръст на БВП. Като банка, ние ще направим всичко възможно, за да допринесем за възстановяването и да сме част от решението. С подписаното днес споразумение ще можем да предложим на нашите клиенти нов значителен инструмент за подкрепа на техните инвестиционни планове и по този начин да подпомогнем икономиката като цяло.“

За ЕИБ, ЕИФ и УниКредит Булбанк

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е институцията за дългосрочно кредитиране на Европейския съюз и е собственост на страните членки. Банката предоставя дългосрочно финансиране за обосновани инвестиции, за да допринесе за постигането на политическите цели на ЕС.

Европейският гаранционен фонд (ЕГФ) е създаден от Групата на ЕИБ с приноса на България и други държави членки, за да предпази компании, засегнати от кризата от COVID-19. С набраните близо 25 млрд. евро под формата на гаранции, ЕГФ позволява на ЕИБ и на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) да предоставят в кратки срокове заеми, гаранции, обезпечени ценни книжа, дялово участие и други финансови инструменти, предназначени предимно на малки и средни предприятия. ЕГФ е част от пакета с мерки на Европейския съюз за възстановяване, чиято цел е да предостави общо 540 млрд. евро на най-засегнатите сектори в икономиката на ЕС.

УниКредит е успешна паневропейска търговска банка, която предоставя цялостни корпоративни инвестиционни услуги на своята широка и разрастваща се клиентска база чрез изключителната си мрежа в Западна, Централна и Източна Европа.

УниКредит предлага експертни съвети на своите клиенти на местно и международни ниво, като им осигурява безценен достъп до водещи банки на своите 13 основни пазари чрез европейската си банкова мрежа: Италия, Германия, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия и Словения. Благодарение на своята международна мрежа от представителства и клонове, УниКредит обслужва клиенти в още16 държави по света.

 


Още новини