Новини от членовете на БФБЛ

Unique Estates с анализ на пазара на луксозни недвижими имоти в България за 2020 г.

26 март 2021
Unique Estates с анализ на пазара на луксозни недвижими имоти в България за 2020 г.

Ръст на сделките и стабилни цени на луксозните жилища през 2020 г.

 • Пандемията възроди търсенето на къщи в някои позабравени крайградски райони на София, показват данните на Unique Estates
 • Купувачите търсят по-голяма жилищна площ, където да пренесат пространства за работа и учене
 • Средносрочните наеми са новият тренд на пазара на луксозни къщи и апартаменти
 • Апартамент за 4400 евро/кв. м в центъра на София е най-скъпата продажба през 2020 г., по данни на Unique Estates

Обзор

Пазарът на луксозни имоти в София запази динамиката си и показа ценова стабилност дори през трудната 2020 г., сочат данните на Unique Estates. Компанията отбелязва ръст през второто  шестмесечие на запитванията и продажбите в сравнение с предходната година, както в сегмента на къщите, така и в този на луксозните апартаменти.  

Наблюдава се тенденция към засилено търсене на ново строителство, като кварталите с такова се радват на повишен интерес от купувачите. Тяхното внимание трайно се измества към имоти в полите на Витоша и в някои от бързо развиващите се южни райони на София. Предвид активното търсене и по-бавните темпове на започване на ново строителство, очакванията са за балансиран пазар през настоящата година и дори за леко покачване на цените.

Ключови показатели

 • Движение на БВП (Q3 2020) -5.2%
 • Безработица (Q3 2020) 4.8%
 • Годишна инфлация (декември 2020) 0.1%
 • Брой започнати жилища в София (деветмесечие 2020/2019)        -27%     
 • Годишен ръст на цените на жилищата в София (2020)      6%
 • Лихви по 10-годишни жилищни кредити в лева (средна стойност 2020) 2.88%   
 • Лихви по 10-годишни жилищни кредити в евро (средна стойност 2020) 3.51%

Търсене и предлагане

Повишеното внимание към дома и качеството на живот по време на пандемията доведоха до активно търсене в луксозния сегмент на пазара на жилищни имоти. В условията на работа от вкъщи и две вълни на локдаун, хората от средната и над средна класа все по-често се замислят за покупка на къща или смяна на сегашното жилище с по-широко или по-функционално.

„Пазарът на луксозни имоти показа висока активност през изминалата година. За десет месеца регистрирахме същия брой сделки, както за цялата 2019 г. Първоначално, след затварянето през пролетта имаше известно стъписване сред купувачите, но впоследствие много от тях установиха, че не могат да очакват голям спад на цените и търсенето се нормализира“, обобщи Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

Данните на компанията показват и по-кратки срокове за взимане на решение. През последните месеци до сделка се е стигало в рамките на 1 до 5 седмици от момента на заявен интерес при традиционно значително по-дълги срокове в сегмента на луксозните имоти. В много случаи жилища в строеж се продават още на фаза проект, което също е нетипично за този пазар.

Новото строителство се налага като предпочитана категория в сегмента на луксозните имоти, особено сред по-новите поколения купувачи. Все по-активни са хората от милениал поколението, които предпочитат къщи или апартаменти в малки бутикови сгради или в затворени комплекси в южните райони на София, както и в полите на Витоша.

Освен традиционните клиенти от корпоративния сектор, интерес за покупка през последните месеци проявяват и българи живеещи в чужбина. Много хора в пред пенсионна възраст също се оглеждат за инвестиция в луксозен имот, търсейки стабилно и доходоносно вложение за спестяванията си.

Вижте целия анализ тук: https://www.ues.bg/bg/blog/747-analiz-na-pazara-na-luksozni-nedvidzimi-imoti-v-balgariya-za-2020-g.


Още новини