Новини от членовете на БФБЛ

Американският университет отличи своите най-значими дарители за годината

25 март 2021
Американският университет отличи своите най-значими дарители за годината

На онлайн церемония Американският университет в България (АУБ) награди личностите и организациите, допринесли за развитието на учебното заведение. Сред дарителите се открояват имената на компании и фондации, но и на много възпитаници, които са запазили връзката си с университетската общност и я подкрепят безусловно. Специален гост на събитието беше Нанси Шилър, президент и изпълнителен директор на Фондация "Америка за България".

В приветствие към участниците президентът на АУБ д-р Дейвид Еванс посочи: "Годината беше изключително предизвикателна, но университетът се справи успешно и продължава да се развива, до голяма степен благодарение на щедростта на многобройните ни приятели и дарители. Те ни оказаха ценна подкрепа, като помогнаха на нашите студенти да овладеят предизвикателствата. Успяхме да наберем над 450 000 долара дарения от възпитаници, които бяха "удвоени"  с щедрата подкрепа от "Америка за България", един забележителен успех през тази толкова трудна година. Убеден съм, че така поставяме основата за още по-големи успехи в бъдеще."

Възпитаникът на АУБ Георги Петров, който заедно с Михаил Стойчев (випуск 2009 на АУБ) основава SMSBump, получи признанието за вдъхновяващ млад донор-възпитаник на унивреситета. SMSBump беше придобит миналата година за 37 милиона долара от американската компания Yotpo, която наскоро приключи четвърта фаза на финансиране и към момента се оценява на над един милиард долара. "Образованието и преживяванията в АУБ промениха живота ми. През тези 4 години успях да създам ценности и да изградя нагласите си към света, научих се как да подхождам към различни проблеми - списъкът ми с получени ползи е безкраен".

В събитието участие взеха и завършилите АУБ Игор Мякотин и Томас Наглис, които са част от екипа на документалния филм "Добре дошли в Чечня". Игор е копродуцент и помощник-редактор, а Томас е водещ преводач и офис мениджър на продукцията, която тази година влезе в краткия списък на номинираните за "Оскар" в две категории.

Благодетелите на АУБ бяха наградени в общо шест категории. Най-голямото отличие – призът за визионерство на името на Дими и Ивон Паница, бе връчено на Мариан Келър,  дългогодишен член, както и бивш председател на Настоятелството на АУБ.

"Онова, което беше забележително тогава и остава валидно и днес, е как моделът на американското образование liberal arts може да бъде приложен с такъв голям успех в съвсем различно общество", изтъкна Мариан Келър. "Разбира се, това се дължи на чудесния преподавателски състав и на администрацията на АУБ. Тук имах шанса да се срещна с много изключителни студенти с интересни житейски истории и впечатляващи постижения, каквито бяха представени и днес."


Още новини