Новини от членовете на БФБЛ

Фондът за насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград връчи плакети на бенефециентите си за 2020 г.

03 февруари 2021
Фондът за насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград връчи плакети на бенефециентите си за 2020 г.

На 7 януари 2021г. „Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград“ „връчи" плакети и сертификати на бенефициентите, чиито бизнес проекти бяха финансирани през 2020 г. Официалното годишно събитие на Сдружението, учредено съвместно от „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД и община Крумовград през 2019 г., се проведе от дистанция и отразява успеха на фонда да стимулира бизнес инициативи за постигане на устойчиво развитие в община Крумовград.

През 2020 г. Фондът финансира 14 проекта на обща стойност 2 852 946.56 лв. – 6 в сферата на производството, 3 в областта на животновъдството и земеделието и 5 проекта в областта на услугите. Работните места, създадени с реализирането на проектите, са 35. Съвкупно, от началото на дейността на Фонда през юли 2019 г., са финансирани общо 20 проекта на стойност 3 596 930.56 лв. и са създадени 52 работни места.

По традиция, макар и от дистанция, сертификатите и плакетите на участниците бяха „връчени“ от учредителите на Фонда г-жа Себихан Мехмед, кмет на община Крумовград, и проф. д-р инж. Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс“ и изпълнителен директор „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД.

Създаването на фонда води началото си от месец май 2015 г., когато между „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД и Община Крумовград беше подписан Меморандум за разбирателство. В съответствие с договореностите по Меморандума страните обединяват усилия и работят в дух на партньорство за осигуряване на трайни ползи за жителите на общината чрез сътрудничество в икономическото и социално развитие, развитието на малък и среден бизнес, здравеопазването и образованието. Партньори в осъществяването на дейностите на Фонда са „Смарт А Груп“ и „Райфайзен Банк“.

Истории от Фонда:

Валентин Даматов и семейството му живеят във Великобритания до появата на пандемията, когато жена му и децата му се прибират в България. Въпреки трудностите с пътуването, Валентин се връща през април за няколко месеца, за да види семейството си. Докато е в Крумовград, научава за Сдружение "Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград", създаден от „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД и общината. В него пламва идеята да възстанови семейната традиция – баща му Захари е бил известен в града майстор на мебели, но отдавна се е оттеглил от бизнеса. Вижда и шанс да се прибере в България.

Даматов подготвя проект за създаване на цех за производство на мебели и за негова радост е одобрен от Фонда. Притежава сграда, идеална за целта. Започва ремонт и саниране, сменя цялата ел.инсталация, поръчва машините, предвидени по проекта. Баща му Захари се радва повече от него, че има на кого да предаде опита си.

„Фондът на „Дънди Прешъс Металс“ ме върна от Великобритания в родния Крумовград“,споделя той.

***

Макар, че е завършил Националната спортна академия и е бил успешен състезател по джудо и самбо повече от 20 години, Румен Моллов се хвърля в бизнеса през 2005 година. Първо регистрира транспортна фирма, а от 2011-та получава разрешително и се насочва предимно към дърводобив, преработка на дървесина и рекултивация. През 2019 година фирма „Моллови 2005“ ООД  прави инвестиция в машини за фасониран дървен материал, закупува гатер-банциг, за да може да преработва дървесината. Отпадъкът е много като обем и решават да заложат на една автоматизирана инсталация за производство на пелети. Проучването на бизнесмена показва, че пелетите постепенно се превръщат в алтернативна суровина за отопление за домакинствата в Крумовград.

През месец март 2020 година подготвят проект, с който кандидатстват във Сдружение "Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград", създаден от „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД и общината. В първите 1-2 години залагат производство на 1 000 тона пелети годишно или между 100 и 500 кг/час. Голяма помощ им оказват експертите от консултантска група „Смарт А Груп“.

„Ако не бяхме научили за Фонда, едва ли сами бихме предприели  такава мащабна инвестиция. Исках точно такава инсталация, а тя е доста скъпа", казва Румен Моллов.


Още новини