Проект - Kaufland и „Книги за смет“

Компания

Kaufland България

Категория

Инвеститор в обществото

Описание на проекта

цел на проекта

Вече четири години Kaufland България е горд партньор на фондация "Credo Bonum" и издателство "Smart Books" в една от най-мащабните „зелени“ кампании не само у нас, но и в Европа - „Книги за смет“. Участниците в нея са стимулирани да съберат и предадат годна за рециклиране пластмаса, като в замяна получават книги. От първото издание на инициативата до днес у нас са рециклирани стотици тонове пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги. Целите на проекта са едновременно насърчаване на рециклирането и на четенето. Събитието се налага като платформа за публична дискусия и популяризиране на необходимостта от ограничаване на пластмасата за еднократна употреба.

целева група

Целева група на проекта са любители на книгите и на устойчивия начин на живот, хора с активно гражданско поведение и с отношение към околната среда. Предвид силния образователен елемент в кампанията сред най-верните почитатели на „Книги за смет“ са семейства с малки деца и цели класове ученици със своите учители. Благодарение на партньорството с Kaufland инициативата се разраства значително, като през 2022 г. достига рекорден брой събития в рекорден брой градове – 15.

продължителност

Kaulfand България подкрепя „Книги за смет“ от 2019 година. Компанията е съмишленик на инициативата в контекста на своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба и предотвратяване на нейното използване. Като част от Schwarz Group компанията прилага в България RЕset Plastic - стратегията срещу замърсяването с пластмасата.

дейности по проекта

През 2022 г. „Книги за смет“ реализира национално турне в рекордните за кампанията 15 града, с което бяха отбелязани 10 години от старта на инициативата. Първият етап от турнето беше през май и юни и включваше събития на паркингите на Kaufland в Карлово, Видин, Плевен, Велико Търново, Варна, Русе, Силистра, Хасково, Кюстендил, Петрич и Стара Загора. Във втория етап през есента „Книги за смет“ посети Бургас, Пловдив, Ямбол и София. В допълнение, в столицата по повод годишнината се състоя и празничен фестивал - „Зеленият площад”. В него участие взеха повече от 1200 души, които освен да разменят пластмасовите си отпадъци за книги, се включиха в множество тематични работилници, игри, арт инсталации и музикална програма.

резултати

Със съдействието на Kaufland всяка година инициативата разширява обхвата си и добавя нови градове в своеобразните си турнета. През 2022 г. бяха събрани над 20 тона пластмасови отпадъци и раздадени близо 20 000 книги – най-добър резултат от първото издание на „Книги за смет“ през 2012 година. За всички години от старта на проекта са събирани и последващо оползотворени над 100 т пластмасови отпадъци. Раздадени са 100 000 книги.