Проект - Рамо до рамо

Компания

Категория

Многообразие на работното място

Описание на проекта

цел на проекта

Социалната инициатива „Рамо до рамо“ подава ръка на хора с различни възможности в тяхното професионално развитие и в социалната им интеграция. Програмата се провежда вече осем години и е израз на целенасочените усилия на Yettel в посока отворена и достъпна работна среда за хората с увреждания. Това е още един начин, по който операторът заявява значимостта на многообразието в компанията и предоставянето на равен шанс за реализация на всички, с което дава и своя принос за развитието на цялото общество.

целева група

Хора с различни възможности, които срещат проблем при намирането на работна позиция и искат да се развиват в сферата на телекомуникациите. През 2022 г. операторът за втора поредна година даде възможност на хора от цялата страна да се включват в програмата като отвори позиции за дистанционна работа.

продължителност

Програмата е двугодишна и заплатена спрямо позицията. Участниците получават всички допълнителни придобивки на редовните служители, а след края на програмата те могат да бъдат назначени на постоянен договор. Също така, след изтичане на периода от две години, те получават подкрепа при намирането на нова работа, независимо че не са останали в телекома и по този начин продължават да бъдат конкурентоспособни на пазара на труда.

дейности по проекта

През 2022 г. програмата стартира под името „Рамо до рамо“, като до 2021 г. е действала под името Open Mind. Участниците могат да кандидатстват за отворените позиции в екипите на компанията, в които, след одобрение, стават пълноправни членове. Предварителният подбор на кандидатите се осъществява с помощта на неправителствената организация JAMBA, която е специализирана във включването в пазара на труда на хората с различни възможности. Участниците в проекта работят по текущи бизнес дейности и ключови проекти, докато се учат от едни от най-добрите професионалисти в избраното от тях направление. Всеки от участниците има личен ментор, който му помага да развие своя професионален талант, да има бърза адаптация и добра социализация в компанията. В своята работа бенефициентите са подкрепени и от корпоративния психолог, който е на разположение за консултации на участниците, техните ментори и членовете на екипите, в които работят. Всяка година програмата стартира със специално събитие и въвеждащо обучение за структурата на компанията, услугите и продуктите на оператора и основните задължения за позиция.

резултати

От създаването на програмата през 2015 г. до момента в нея участие са взели 29 души, като 1/3 от тях са продължили професионалното си развитие в Yettel след приключването на програмния период. Останалите са получили подкрепа и ценни напътствия за по-нататъшното си кариерно развитие. През 2022 г. одобрените участници са петима, а двама от тях се включват дистанционно. Те вече успешно се развиват в сферите на информационното обслужване на клиенти, счетоводството и анализа на данните, в подкрепяща и приятелска работна среда.