Проект - Добрият пример | Да изчистим България заедно

Компания

bTV Media Group

Категория

Награда за маркетинг, свързан с кауза

Описание на проекта

цел на проекта

Да мотивираме хиляди българи да се включат в почистване и опазване на природата на България, въпреки предизвикателства като продължителната COVID пандемия, войната в Украйна, природните стихии, предизборна кампания. Искахме да отбележим 10-ия рожден ден на идеята „Да изчистим България“ и като покажем добрия пример, да вдъхновим и убедим хората, че промяната за по-добра околна среда е в нашите ръце и, когато сме заедно дори само в един ден, можем да направим много за природата на страната.

целева група

Доброволци в активна възраст (5 – 18 г., 18 – 54 г.), държавни институции и местни общини, НПО организации и бизнес компании, лидери на мнения и популярни водещи, журналисти, актьори, спортисти, музиканти и други личности от културния живот от цялата страна.

продължителност

10-ото издание на най-мащабната доброволческа инициатива в страната се проведе на ниво планиране и логистична организация в периода май – август 2022, а на ниво фактическо изпълнение през септември месец - на 17 септември 2022 г, Световен ден на почистването 2022.

дейности по проекта

Най-устойчивата и мащабна доброволческа инициатива в България – „Да изчистим България заедно“, се проведе като част от кампанията на bTV Media Group „ДОБРИЯТ ПРИМЕР“ и съвпадна със Световния ден на почистването на планетата – 17.09.2022. Националната инициатива се проведе под надслов „Подай ръка на природата“ и бе насочена към личната отговорност и принос в грижата за чистотата на планетата, бъдещето и възпитанието на децата. През 2022 г. усилията на всички партньори и доброволци бяха съсредоточени в няколко посоки – организирани бяха едни от най-сериозните почиствания на речни корита, в столицата отпадъците за първи път се събираха разделно и доброволци се включиха в почистването след наводненията в Карловско. Осъществиха са много инициативи за почистване и облагородяване на инфраструктурата в природни паркове и места за отдих, както и културни и исторически паметници, с които България може се гордее.

резултати

279 343 доброволци и 575 училища се включиха в кампанията. Лидерска позиция завоюва Русе с 26 824 души, следвана от Бургас – 26 465, Варна – 17 128, Пазарджик – 12 175 и Благоевград – 10 650. Общо бяха събрани 2 832,25 тона отпадъци, почистени 412 сметища и 3 457 замърсени зони, реновирани 282 места за отдих в паркове и културно-исторически паметници. Кампанията акцентира и върху местата, засегнати от природни бедствия като читалището в с. Каравелово и района около Рилския манастир. Видео представяне: https://www.youtube.com/watch?v=kwdj94mdXJ0