Проект - Моите будители

Компания

Категория

Инвеститор в знанието

Описание на проекта

цел на проекта

„Моите будители“ е социално отговорна инициатива на ФАНТАСИТКО ГРУП, която цели да насочи общественото внимание към огромния потенциал на българите и към образованието като висша ценност и възможност за развитие. В рамките на инициативата компанията представя ексклузивна изложба с участието на някои от най-изявените български творци, изследователи, преподаватели, спортисти, визионери, които вдъхновяват с постиженията си. Инициативата „Моите будители“ се провежда всяка година по повод Деня на народните будители, като съществена част от нея е осигуряването на финансиране за проекти в областта на образованието и културата. През 2022г. бенефициенти и партньори на инициативата бяха Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Нов български университет.

целева група

Проектът е насочен към широката общественост, но преди всичко към младите хора. Изложбата „Моите будители“ включва историите на изявени българи, чийто успех е отвъд границите на нашата страна. Тези съвременни будители споделят кои са хората, от които са черпили знания и които са им давали увереността, че невъзможни неща няма. Проектът е насочен и към представители на образователни и културни институции, които имат визия за развитие и могат успешно да реализират проекти, финансирани от ФАНТАСТИКО

продължителност

Инициативата „Моите будители“ съществува от 2021г. Тя е важна част от социално отговорната политика на компанията, която от години подкрепя проекти в областта на културата и боразованието (например ФАНТАСТИКО е генерален спонсор на Майсторския клас на г-жа Райна Кабаиванска вече над 10 години). В рамките на първите две издания на инициативата ФАНТАСТИКО ГРУП дарява 100 000лв. за подкрепа на дейности и проекти в областта на културата и образованието.

дейности по проекта

В проекта със свои послания (фотографии, текст и видео) участваха изследователят на Антарктида проф. дн Христо Пимпирев; оперният режисьор акад. проф. Пламен Карталов; диригентът Найден Тодоров; оперната прима и преподавател Райна Кабаиванска; цигуларят Веско Ешкенази; учителката Благородна Танева, писателката Здравка Евтимова; доц. Снежина Петрова – актриса и преподавател; режисьорът Явор Гърдев; създателят на платформата ucha.se Дарин Маджаров; Стефка Костадинова, чийто световен рекорд в скока на височина остава недостижим 35 години; Весела Димитрова – треньорът, под чието ръководство бяха спечелени олимпийска и две световни титли по художествена гимнастика; лекоатлетката Ивет Лалова; възпитаници на участници в проекта. Изложбата беше разположена пред Народния театър „Иван Вазов“, на оградата на НМУ „Любомир Пипков“ (ул. „Оборище“), в двора на Нов български университет и Летище София. Информация за проекта беше разпространена от десетки медии, в дигиталните канали на всеки участник, на ФАНТАСТИКО ГРУП и на партньорите (Софийска опера и балет, Софийска филхармония, Български олимпийски комитет, Българска федерация по художествена гимнастика, bTV Media Group, Летище София и др.).

резултати

С финансовата подкрепа по проекта „Моите будители“ НМУ „Любомир Пипков“ ремонтира концертната си зала. За първи път, от откриването ѝ през 2004 г., са претапицирани всички над 280 стола, изцяло е обновено осветлението, подът, стените. Цялостният ремонт на залата e първият от 10 години насам. В момента 856 възпитаници на училището репетират в нея, изнасят концерти и участват в майсторски класове. 35 възпитаници на НБУ кандидатстваха с 25 проекта за стипендии по проекта „Моите будители“, като 8 от проектите получиха финансиране. Равенство и съпричастност за хората с увреждания, градивна среда и житейски компас за децата, лишени от родителска грижа, кариерни помощници и дигитални платформи, насочени към ориентирането на ученици и студенти–това са само част от идеите, развълнували студентите.