Проект - Заедно за дивата природа

Компания

Категория

Награда за маркетинг, свързан с кауза

Описание на проекта

цел на проекта

Като компания с изявена политика за корпоративна социална отговорност, през 2021 г. iCard постави началото на тригодишен съвместен проект с Mastercard и WWF България с цел опазването на природата и биоразнообразието в страната. В името на тази цел, през 2022 г. реализирахме кампанията „Приказките на бъдещето“ – посветена на любимите ни животни от приказките, които понастоящем са сред застрашените видове в страната. Дадохме възможност на хората да подкрепят каузата чрез първата в България карта за дарения, създадена от екологичен материал. Стартирахме и коледна кампания за GiftCard - „Купувате един подарък. ПоДарявате два“, посветена на драстично намаляващия брой кафявите мечки в страната, като за всяка закупена GiftCard от бизнес клиенти iCard и Mastercard ще дарят 1 лв. на WWF България.

целева група

Комуникираме кампаниите предимно чрез дигитални канали. „Приказките на бъдещето“ беше насочена към мъже и жени между 25 и 64 години – хора със стремеж към природосъобразен начин на живот. Кампанията достигна до над 660 000 души във FB и IG, като видеото беше гледано 161 105 пъти. „Купувате един подарък. ПоДарявате два.“ беше насочена към собственици и мениджъри на малки и големи компании, желаещи да подкрепят благотворителна кауза. Кампанията достигна до над 23 400 бизнес мениджъри във FB и IG.

продължителност

iCard непрестанно разработва нови продукти с грижа за природата и инструменти за дарения без такси. Стартирахме проекта „Заедно за дивата природа“ през 2021 г. с първите в България рециклируеми платежни карти от екологичен материал - The Bear Card и Еco GiftCard. С Mastercard даряваме месечната такса за обслужване на The Bear Card на WWF България, а за всяка закупена Eco GiftCard, даряваме 2 лв. При всяко плащане на ПОС с тези две карти, даряваме и допълнителни 0,20 лв.

дейности по проекта

„Приказките на бъдещето“ – създадохме книжка с алтернативен прочит на популярни детски приказки, в които липсват основните герои – животните. Разпространявахме я в книжарници и магазини напълно безплатно в продължение на месец. Изготвихме също и дигитално издание. Подкрепихме кампанията с въздействащ видеоклип; онлайн реклама; постове в социалните медии; имейл комуникация, in-app и push нотификации сред клиентите на iCard; колаборации с популярни инфлуенсъри. "Дарявате един подарък. ПоДарявате два.“ – поставихме банери на официалната страница на GiftCard и създадохме целева страница на кампанията, за да информираме бизнесите за възможността с коледните си подаръци да подпомогнат опазването на кафявите мечки в България. За всяка закупена от тях GiftCard, iCard и Mastercard даряват 1 лв. на WWF България. Допълнихме кампанията с постове в LinkedIn и имейл комуникация към досегашните клиенти на GiftCard. Кампанията стартира на 15.11.2022 г. и ще продължи до 31 януари, като само до момента са поръчани над 10 000 карти.

резултати

С работата си през 2022 г. повишихме информираността на обществото за проблемите на дивата природа, насърчихме дарителството от бизнесите в България чрез добър пример и корпоративни дарения. Създадохме нови инструменти за дарения на индивидуалните клиенти без такси и без усложнения през iCard АТМ и дигитален портфейл iCard. Събраните дарения само в рамките на коледната кампания до момента надхвърлят 10 000 лв., а даренията, събрани през инструментите на iCard през 2022 г. са над 12 000 лв. Тези средства ще окажат ценна подкрепа на WWF България и техния спасителен мечешки отряд, който помага на мечки в беда. Така още веднъж, показахме, че заедно можем да постигнем повече, за да спасим българската природа и животински видове.