Проект - IBM България „Rise Up – Програма за жени лидери “

Компания

IBM България

Категория

Многообразие на работното място

Описание на проекта

цел на проекта

Бригъм Йънг веднъж е казал „Когато образовате мъж-вие образовате човек. Когато образовате жена-вие образовате поколение.“ Призивът за равенство между половете е в глобалния дневен ред от десетилетия. В много страни са направени големи крачки за предоставяне възможност на жените да заемат повече лидерски роли и да активират своя потенциал. Основната цел на Rise UP е да насърчи жените да следват лидерския път и да продължат да развиват своите умения. Доказано е, че когато има разнообразие между хората на лидерски позиции и се инвестира в повече жени-лидери, се постигат ускорени бизнес резултати. Затова нашата програма е ценна, както за компанията, така и за обществото.

целева група

Вярваме, че успяхме да вдъхновим над 30 дами, които са част от компанията, да следват цели си, да мечтаят смело. Облякохме този стремеж в реални умения, които те получиха, заедно със своите сертификати. Успяхме да приобщим към каузата „повече жени лидери“ наши служители и лидери от различни звена и държави. Почерпихме опит от експерти и вдъхновяващи личности в и извън компанията, давайки различна перспектива. Вярваме, че програмата е начина да създадем следващото поколение от жени-лидери.

продължителност

Инициативата, създадена и ръководена от екипа на IBM България, започва през 2021г. за 15 дами от нашите IBM Client Innovation Centers в България и в Хърватия. През 2022г. разширихме своя обхват и програмата покри почти всички IBM Technology Lifecycle Services Client Innovation Centers - България, Индия, Хърватия, Китай, Египет, Мексико, като участваха 17 дами от посочените локации. Цикълът на една академия е 6 месеца, като цели да насърчи и да подготви дамите в компанията за лидерски позиции.

дейности по проекта

Проектът цели да развие лидерските умения на жените в IBM, с което да помогне и тяхното кариерно развитие. Програмата представлява серия от практически упражнения и обучения, семинари и работни проекти, които дават възможност на участничките да придобият по-голяма увереност в техните настоящи и бъдещи роли. Семинарите са фокусирани върху теми като: емоционална интелигентност, устойчивост, изграждане на ефективни взаимоотношения и презентационни умения. В сесиите за споделяне на опит, успешни жени-лидери от глобалната общност на IBM разказват за своите кариерни пътища и предизвикателствата. Последният модул на програмата е работата по проект и е 100% практически. Участничките работят по предварително зададена тема заедно с ментор. На финала, те презентират проектите си пред високо ниво IBM мениджъри (VP екип). Най-добрите проекти се реализират в реална среда. Едно от големите предимства на програмата е създаването на професионални връзки с хора от различни звена и нива в организацията. Продължителността на програмата е 6 месеца (ангажираност 10-12 часа месечно). Подборът на участниците се основава на база номинация и обратна връзка от опитния мениджмънт екип.

резултати

17 дами участваха за 2022г., 15 дами завършиха програмата през 2021г. Около 40% от тях вече имат развитие. Участниците имат възможността да черпят опит от лидери на високо ниво в компанията- Vice Presidents, Directors. Така, те подобряват множество умения, но и имат видимост. Създадохме рамка за обучение на жени лидери, която сега работи на глобално ниво в компанията. Приобщихме към нашата кауза вдъхновяващи личности от и извън компанията. Изградихме ентусиазиран екип с опитни IBM експерти в различни сфери. Така, ние ангажираме и нашите служители да бъдат активни и да помогнат на дами в сектора да се развиват. Програмата помага и на нашата вътрешна ресурсна група „Жените на IBM България“- това е общност от мъже и жени в компанията, която помага за развитието на жени таланти в сектора.