Проект - „Зелена класна стая“ – съвместен проект на Пощенска банка и Mastercard България

Компания

Категория

Инвеститор в околната среда

Описание на проекта

цел на проекта

„Зелена класна стая“ е проект, прераснал в успешна и устойчива зелена инициатива, която с ентусиазъм и екипен дух изпълняваме заедно с партньорите ни от Mastercard България и Дирекцията на природен парк „Витоша“. „Зелена класна стая“ е и нещо повече - обединяваща кауза, която ни вдъхновява, за да правим заобикалящата ни среда по-добра. Дългосрочните цели, които си поставихме, са: • Да облагородим средата, като създадем пространство за специално преживяване чрез учене в природата • Да насърчим изграждането на зелено самосъзнание и чрез добрия пример да мотивираме възможно най-много хора да полагат осъзнати действия за опазване на природата • Да повишим ангажираността на служителите на Пощенска банка и на Mastercard към КСО и ESG политиката на компаниите

целева група

За да изпълним дългосрочните си цели, трябваше да ангажираме множество вътрешни и външни аудитории. Проектът е насочен към служителите на Пощенска банка и Mastercard, широката общественост, медии, държавни и неправителствени организации, които имат отношение към опазването на природата.

продължителност

Проектът е част от вътрешната ни програма „Зелени заедно с Пощенска банка“ и се развива в два етапа. В рамките на Етап 1 (2021 г.) изградихме иновативен амфитеатрален кът за учене и забавление. Вторият етап през 2022 г. включва изграждането на свързваща алея между „Зелената класна стая“ и местността Дендрариум, за да могат туристите и посетителите на иновативната ни класна стая да се придвижват безопасно в гората между двата обекта, без да ползват главната пътна артерия.

дейности по проекта

Доброволците помогнаха за лакирането и боядисването на новосъздаденото по проекта детско съоръжение с арт инсталация на гнездо, както и за освежаването на втори детски кът в района, в който специално беше вграден и голям дървен пъзел. Участниците имаха възможност да се включат в довършването на специална Библиотека в планината, която беше монтирана в креативния кът на амфитеатралната сцена, както и да донесат своя книга, която да оставят там. Служителите, заедно с техните деца, участваха в редица допълнителни активности – workshop за направата на къщички за птици, които след това заедно монтираха по продължението на Алеята, съвместно зелено обучение в “Минутка за екология“ от АСОРИ (Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации), а впечатляващ момент за всички беше образователната беседа, изнесена от организация “Зелени Балкани“. Активно комуникирахме проекта с прессъобщения, ПР материали, в сайта, в корпоративния вестник „Банкови истории“ на Пощенска банка и в социалните канали на двете компании. Използвахме и специален тийзър преди събитието – всеки служител на Пощенска банка получи подложка за чаша и шоколадче с информация за проекта.

резултати

Проектът е широко медийно отразен с близо 40 публикации във водещи бизнес медии Включване на новината в бюлетините на партньорските организации – Amcham, BBBA, HBCBG, BDF, ББЛФ, БМ на ГД на ООН Публикации в сайтовете и социалните канали на всички партньори – Mastercard, Природен парк Витоша, Зелени Балкани Над 14 000 достигнати потребители с публикациите във Facebook страницата на Пощенска банка и над 18 000 импресии Близо 30 000 достигнати потребители с публикацията на инфлуенсъра Радина Кърджилова в Instagram от мястото на събитието Над 100 доволни служители и повече от 30 деца Множество снимки и изцяло положителна обратна връзка от всички участници в проекта Изключително успешен КСО проект, реализиран в партньорство с Mastercard в рамките на 2 години