Проект - Академична Програма на IBM България

Компания

IBM България

Категория

Инвеститор в знанието

Описание на проекта

цел на проекта

IBM България има дългогодишна история в работата си със студенти. Нашият екип е отдаден да развива и предоставя програми, свързани с развитието на академичната общност в страната, давайки и поглед към най-новите технологии, изграждайки критични умения за студентите (технически и меки умения), за да имат успешна кариера, като се стремим да вдъхновяваме и подкрепяме младите хора да разкрият своя потенциал. Вярваме, че нашите безплатни академии, онлайн платформи, курсове, както и нашите експерти и ментори подобряват квалификацията на младите таланти в страната. Нашата основна цел е да изградим екосистема, в която студентите да подобряват своите умения и да изграждат нови такива, набавяйки практически опит,  разкривайки им най-новите тенденции на технологиите в ИТ бизнеса.

целева група

Нашата целева група са студенти и ученици, като работим с университети и извън страната. Само през тази година успешно работим със студенти от "Университет по Библиотекознание и Информационни Технологии" (УНИБИТ), СУ "Св. Климент Охридски", Университет за Национално и Световно Стопанство, Американски Университет, ТУЕС, TУ София, НБУ. В менторската ни програма има студенти от университетите в страната и чужбина. Сътрудничим с Американската Търговска Камара, АЗТУЕС, Българска Чийвнинг асоциация.

продължителност

През последните 5 години, IBM България полага фокусирано усилия в тази насока, програмата е многообхватна и широкоспектърна, няма да ни стигнат редовете да покажем всички години работа. Ще се споделим какво сме направили ексклузивно за страната ни основно в рамките на изминалата година, като целим да покажем нашите най-нови проекти и успехи.

дейности по проекта

През последните години имахме стотици студенти в нашите програми, предоставяме данните само за 2022г: Близо 400 студента преминаха през дисциплините, водени от IBM в "Университет по Библиотекознание и Информационни Технологии" (УНИБИТ), 21 студента са част от Менторската ни програма, която разработихме ексклузивно от IBM България. Отворихме нашите лаборатории в IBM Client Innovation Center Sofia за над 100 деца (вкл. бежанци), участвахме в най-големия хакатон, създаден от ученици (ТУЕС HACK), както и в NASA Space Apps Challenge. Около 100 таланта минаха през нашите безплатни академии "Systems Academy" и "IBM/CISCO Incubator", в които IBM топ експерти преподават на таланти, които искат да развият техническата си експертиза и да започнат работа в сектора. Водихме наш модул в СУ "Св. Климент Охридски", както и множество гост-лекции/сесии и в други университети, колаборирахме и с Американската Търговска Камара, във всички тези начинания се включих над 200 студента. За последните 2 годни над 70 студента бяха част от платените ни стажантски програми. През 2020г. изградихме IBM лаборатория в УНИБИТ с IBM машини, в която сега работим активно със студенти, за да имат практически опит.

резултати

През изградената от IBM лаборатория в УНИБИТ и водените от наши експерти дисциплини и сесии минаха стотици студенти. Често срещаме колеги, които са били наши студенти и вече работят в IBM или са се реализирали успешно в друга компания. Студентите в Менторската ни програма имат срещи всеки месец с екипа ни и с IBM ментори, част от които са Генералния директор на IBM България, Георги Ганев, така ние имаме реален досег с тях и им помагаме да се развиват. Посрещаме и множество ученици в нашите лаборатории в офиса, така те могат да имат реален поглед върху технологиите. Прилагам и линк за една от успешните ни истории на Стела Костова, която бе една от 70-те ни стажанта: https://www.ibm.com/blogs/jobs/2022/08/18/from-intern-to-graduate-how-stela-discovered-her-passion-for-software-development/.